Home

Achtergrond

Boterprijs komt opeens zwaar onder druk

Weipoeder is nog steeds bijzonder duur. Boter keldert snel in prijs. Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen van dit moment op de zuivelmarkt.

Vooral de sterke prijsdalingen op de botermarkt zijn belangwekkend. Boter noteerde maanden achtereen zo’n 4.000 euro per ton, maar die notering is vrij plotseling gekelderd. Goede boter kan volgens handelaren nu al worden gekocht voor prijzen vanaf 3.600 euro per ton. Wie nog voorraden heeft, lijkt daar ook het liefst snel afscheid van te willen nemen.

Het is een vreemde beweging voor de tijd van het jaar. Normaal gesproken zit de Europese boternotering nu in de lift en blijft de prijs goed of stijgend tot de kerst. Dat een omgekeerde tendens is ingezet komt door de vrees dat er de komende tijd grote hoeveelheden Nieuw-Zeelandse boter op de Europese markt komen.

Nieuw-Zeeland heeft een vast invoercontingent in de EU, maar heeft daar jarenlang weinig of geen gebruik van gemaakt. Nu kan dat wel eens anders worden, is de inschatting. De EU-prijs voor boter is nog altijd ver boven de wereldmarktprijs en dus een interessante markt voor Nieuw-Zeeland. Te meer omdat de afzet elders stagneert.

Room daalt ook iets in prijs, maar blijft met 4.500 tot 4.600 euro per ton nog altijd veel duurder dan boter. Ook al iets bijzonders.

De kaasprijzen zijn nog altijd goed, maar de signalen in de markt zijn dat de afzet toch iets minder begint te lopen en dat er opnieuw prijsdruk ontstaat. Dat zou jammer zijn, omdat met kaas ook heel veel vet zou kunnen worden geëxporteerd.

De prijzen voor melkpoeders zijn stabiel, de prijzen voor rauwe melk trekken deze week juist weer iets aan, waarmee ze op een hoog niveau blijven.

Prognose: prijsdruk op grondstof.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.