Home

Achtergrond 2 reacties

Blauwtongvrije status dringend gewenst

De grote rechtszaak tegen een aantal vee-exporteurs vanwege gerommel met blauwtongmonsters heeft weinig gevolgen voor de vraag naar fokvee, meent handelaar Henk Bles. Meer zorgen maakt hij zich over de blauwtong status van Nederland.

Vee-exporteur Henk Bles moest zich enkele weken geleden, samen met collega-exporteurs, voor de rechter verantwoorden voor vermeende fraude met blauwtongmonsters. Collega’s werden schuldig bevonden, Bles ging vrijuit. De zaak heeft in Nederland nogal wat aandacht getrokken en het heeft de reputatie van de vee-exporteurs geen goed gedaan. Toch heeft de export er volgens hem niet onder geleden.

Let men in het buitenland niet op dergelijke zaken?
“De kwestie die voor de rechter kwam, speelde zich enkele jaren geleden af. Gerommel met bloedmonsters is ook heel slecht voor het algemene imago van de vee-export. Daar moet je je als sector heel duidelijk over uitspreken en afstand van nemen. En hoewel ernstig, waren het gelukkig incidenten. Ongelukkigerwijs zaten wij ook nog bij dezelfde dierenartsenpraktijk als waar een van de veroordeelde bedrijven bij zat, maar wij hadden geen betrokkenheid. Gelukkig heeft de zaak niet echt schade veroorzaakt op onze afzetmarkten.”

Dus nu weer de blik vooruit?
“In zekere zin wel, ja. Veel meer last hebben wij van het niet-blauwtongvrij zijn van Nederland. Wij hadden al lang de blauwtongvrije status kunnen hebben, als de vleeskalversector daar geen stokje voor stak. Omwille van de import van enkele honderdduizenden nuchtere kalveren uit Duitsland wordt de aanvraag van een hogere status tegengehouden. Een blauwtongtest voor nuka’s kost 15 euro per stuk. Die meerkosten willen de integraties niet, maar voor Nederlandse melkveehouders zou het geen probleem hoeven zijn. Als import duurder wordt, gaan de vleeskalverprijzen omhoog en kunnen ze meer vaarzen verkopen, tegen waarschijnlijk betere prijzen.”

Loopt de vee-export veel afzet mis?
“Wij zijn constant orders uit Rusland en Noord-Afrika aan het annuleren omdat wij onvoldoende blauwtongvrije dieren kunnen leveren. We zouden zeker een derde meer dieren kunnen verkopen en op termijn misschien wel vijftig procent meer dan nu. De vraag naar Nederlandse vaarzen is groot. Dat komt omdat veel landen hun eigen melkproductie willen opvoeren, om zo de voedselvoorziening voor de eigen bevolking veilig te stellen. Nederland heeft een goede naam als leverancier van hoogwaardig vee."

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Door een enorme inspanning en investering van de hele kolom in de veehouderij heeft Nederland al 10 Maand het recht om BT vrij te zijn.............maar het ministerie wil de aanvraag daarvoor niet doen in Brussel !
  Het is n.l. voor de kalver integraties lastig als de import van jonge kalfjes wat gehinderd wordt (het kost b.v. een Duitse veehouder +/- 15.00 Euro per kalfje) want als er minder kalfjes geimporteerd worden gaat de prijs van de binnenlandse kalfjes omhoog.
  We zijn schijnbaar vergeten dat we de MKZ met de kalfjes geimporteerd hebben en staan toe dat Nederland meer en meer het afvalputje van Europa wordt.
  Het feit dat kalfjes "gekanaliseerd"aangevoerd worden op speciale mestbedrijven heeft m.b.t. BT geen enkele waarde omdat de verspeiding door knutten gebeurd.
  Het is wachten op het eerste besmette kalfje en we kunnen weer van voor af aan beginnen.
  Onbegrijpenlijk dat de kalverintegraties ( voor +\- 80% 1 bedrijf ) het ministerie en LTO schijnbaar in de zak heeft,

 • no-profile-image

  Door een enorme inspanning en investering van de hele kolom in de veehouderij heeft Nederland al 10 Maand het recht om BT vrij te zijn.............maar het ministerie wil de aanvraag daarvoor niet doen in Brussel !
  Het is n.l. voor de kalver integraties lastig als de import van jonge kalfjes wat gehinderd wordt (het kost b.v. een Duitse veehouder +/- 15.00 Euro per kalfje) want als er minder kalfjes geimporteerd worden gaat de prijs van de binnenlandse kalfjes omhoog.
  We zijn schijnbaar vergeten dat we de MKZ met de kalfjes geimporteerd hebben en staan toe dat Nederland meer en meer het afvalputje van Europa wordt.
  Het feit dat kalfjes "gekanaliseerd"aangevoerd worden op speciale mestbedrijven heeft m.b.t. BT geen enkele waarde omdat de verspeiding door knutten gebeurd.
  Het is wachten op het eerste besmette kalfje en we kunnen weer van voor af aan beginnen.
  Onbegrijpenlijk dat de kalverintegraties ( voor +\- 80% 1 bedrijf ) het ministerie en LTO schijnbaar in de zak heeft,

Of registreer je om te kunnen reageren.