Home
Achtergrond
2 reacties
Blauwtongvrije status dringend gewenst
De grote rechtszaak tegen een aantal vee-exporteurs vanwege gerommel met blauwtongmonsters heeft weinig gevolgen voor de vraag naar fokvee, meent handelaar Henk Bles. Meer zorgen maakt hij zich over de blauwtong status van Nederland.
Vee-exporteur Henk Bles moest zich enkele weken geleden, samen met collega-exporteurs, voor de rechter verantwoorden voor vermeende fraude met blauwtongmonsters. Collega’s werden schuldig bevonden, Bles ging vrijuit. De zaak heeft in Nederland nogal wat aandacht getrokken en het heeft de reputatie van de vee-exporteurs geen goed gedaan. Toch heeft de export er volgens hem niet onder geleden.
Let men in het buitenland niet op dergelijke zaken?
“De kwestie die voor de rechter kwam, speelde zich enkele jaren geleden af. Gerommel met bloedmonsters is ook heel slecht voor het algemene imago van de vee-export. Daar moet je je als sector heel duidelijk over uitspreken en afstand van nemen. En hoewel ernstig, waren het gelukkig incidenten. Ongelukkigerwijs zaten wij ook nog bij dezelfde dierenartsenpraktijk als waar een van de veroordeelde bedrijven bij zat, maar wij hadden geen betrokkenheid. Gelukkig heeft de zaak niet echt schade veroorzaakt op onze afzetmarkten.”
Dus nu weer de blik vooruit?
“In zekere zin wel, ja. Veel meer last hebben wij van het niet-blauwtongvrij zijn van Nederland. Wij hadden al lang de blauwtongvrije status kunnen hebben, als de vleeskalversector daar geen stokje voor stak. Omwille van de import van enkele honderdduizenden nuchtere kalveren uit Duitsland wordt de aanvraag van een hogere status tegengehouden. Een blauwtongtest voor nuka’s kost 15 euro per stuk. Die meerkosten willen de integraties niet, maar voor Nederlandse melkveehouders zou het geen probleem hoeven zijn. Als import duurder wordt, gaan de vleeskalverprijzen omhoog en kunnen ze meer vaarzen verkopen, tegen waarschijnlijk betere prijzen.”
Loopt de vee-export veel afzet mis?
“Wij zijn constant orders uit Rusland en Noord-Afrika aan het annuleren omdat wij onvoldoende blauwtongvrije dieren kunnen leveren. We zouden zeker een derde meer dieren kunnen verkopen en op termijn misschien wel vijftig procent meer dan nu. De vraag naar Nederlandse vaarzen is groot. Dat komt omdat veel landen hun eigen melkproductie willen opvoeren, om zo de voedselvoorziening voor de eigen bevolking veilig te stellen. Nederland heeft een goede naam als leverancier van hoogwaardig vee."
Laatste reacties
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.