Home

Achtergrond

Beurzen opnieuw in greep crisis en graanmarkt onzeker

Beurzen zijn opnieuw in de greep van de eurocrisis, nu miljoenen Grieken staken en Duitsland en Frankrijk het nog oneens zijn over invulling van een reddingsplan. Zondag kan de beurs een ’boost’ krijgen door Frans-Duits topoverleg.

Case New Holland verloor op weekbasis bijna 3 procent door onzekerheid op de graanmarkt wereldwijd en de woningmarkt in de VS. Bouwmachines zijn goed voor circa 15 procent van de omzet. Het Amerikaanse bedrijf, om belastingredenen geregistreerd in Nederland, werd echter door analisten in het zonnetje gezet.

Onderzoeksbureau Jefferies verhoogde het aandelenadvies voor het bedrijf van ’neutraal’ naar ’kopen’, terwijl zakenbank Goldman Sachs het advies veranderde van ’verkopen’ in ’neutraal’.
Case New Holland staat nadrukkelijk in de belangstelling van concurrent Agco, bekend van de merken Fendt, Massey Ferguson en Valtra. Moederbedrijf Fiat zegt een belang van 89 procent in de trekkerbouwer niet kwijt te willen, maar dit wordt in de markt geïnterpreteerd als het opdrijven van de prijs. Het aandeel Case New Holland is sinds januari bijna 50 procent waarde kwijtgeraakt.
Nestlé verraste deze week de markt met beter dan verwachte omzetgroei, met name door een sterke afzet in opkomende economieën. Het concern heeft bovendien de winstverwachting omhoog bijgesteld.

Veevoerconcern Nutreco maakte minder florissante cijfers bekend. De omzet steeg door zowel een groter verkocht volume als een hogere prijs, maar de stijging bleef achter bij wat analisten hadden verwacht. Nutreco herhaalt echter de verwachting voor heel 2011, met een verwachte winst voor rente, belasting en afschrijving van 230 miljoen euro, tegen 222,5 miljoen euro een jaar geleden. De herhaling van de winstverwachting weegt op de beurs vermoedelijk zwaarder dan de afgelopen resultaten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.