Home

Achtergrond

Beurs wisselvallig, agri-aandelen ondergewaardeerd

Na enkele dagen lijkt het optimisme op de beurs alweer weg te ebben. Beleggers waren aanvankelijk zeer blij dat de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank hogere kapitaaleisen willen stellen aan banken, en een gedeeltelijke afschrijving van Griekse schulden niet langer uitsluiten. De invulling van de plannen en de onwil van Slowakije het Europese noodfonds te voorzien van kapitaal, leiden echter weer tot onrust. Slowakije heeft vetorecht.

De beurskoersen van agrarische concerns op de Agd-Index volgt goeddeels de beweging op de wat op hol geslagen graanmarkt. Eerst daalde de graanprijs door de Oekraïense aankondiging van het afschaffen van exportbelasting. Vervolgens maakte Rusland bekend juist een taks in te voeren, waardoor de prijs scherp steeg. Nieuwe oogstramingen zijn hoger dan verwacht, waardoor de graanprijs weer daalt.

Volgens een index van kredietbeoordelaar S&P zijn agribusiness-aandelen dit jaar zo’n 24 procent gedaald in waarde. John Deere, Bunge en Archer Daniels Midland bevinden zich op prijsniveaus dichtbij of net onder het dieptepunt van de laatste 52 weken. Analisten van Crédit Suisse zien aandelen in de sector als ondergewaardeerd. De onderliggende demografische groei die onherroepelijk leidt tot meer vraag naar voeding, is volgens de bank op dit moment onderbelicht.

De koersen van machinebouwers Agco (bekend van Fendt, MF en Valtra), John Deere en Case New Holland zijn deze week fors gestegen. De machinebouwers hebben de laatste kwartalen vrijwel steeds beter gepresteerd dan de markt verwachtte. De investeringsdrift is bovendien in de sector teruggekeerd, met nieuwe fabrieken voor John Deere in Brazilië en Same Deutz-Fahr in China. De kwetsbaarheid van de huizenmarkt en de moeite voor boeren om aan krediet te komen blijven wel een probleem voor de bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.