Home

Achtergrond 179 x bekeken

Af land aanvoer blijft nu even extra groot

Het rooien is bijna gedaan, de contouren van de uiteindelijke oogst worden duidelijker. Het Duitse bureau AMI heeft voor het volume van de totale oogst in de EU-27 een prognose afgegeven van 61,1 miljoen ton, inclusief zetmeelaardappelen. Dat is niet buitensporig vergeleken met vorige jaren.

De kwaliteit is niet helemaal ideaal. Voor de fritesindustrie is het flinke formaat van de knollen uitermate gunstig, maar er komt vrij veel groen voor, doordat vanwege regen knollen bloot kwamen te liggen.

Voor telers vervelender is het gegeven dat er bewaarproblemen (rot) optreden met te vroeg en relatief te warm ingeschuurde partijen. Daardoor wordt het toch al flinke aanbod af land nog aangevuld met aardappelen uit tijdelijke opslag en met bewaarproblemen, meldt PCA over de situatie in België.

In Duitsland geeft groothandel Weuthen te kennen dat dit al heeft geleid tot ruimingen van tafelaardappelen en pootgoed en voor fritesaardappelen eveneens voor extra aanbod. De omstandigheid dat dit seizoen erg veel leveranties vroegtijdig zijn vastgelegd per contract, ook voor industriële verwerking tot vlokken en dergelijke, maakt de vrije aardappel momenteel nauwelijks verkoopbaar.

Prognose: prijsdruk.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.