Home

Achtergrond

Zuivelmarkt dendert hard verder omhoog

De zuivelmarkt dendert in ijzingwekkend tempo verder omhoog.

Vooral de poeders stijgen hard in prijs, terwijl de room en boter ook weer zijn aangehaakt.

De room en in mindere mate de boter waren de laatste tijd qua prijsvorming iets achtergebleven. Het gaf aanleiding tot enige zorgen over de vetmarkt. Inmiddels is de zorg verdwenen. De vraag naar room is sterk aangetrokken, de prijs bereikt records van 4.600 tot 4.700 euro per ton.

Vollemelkpoeder wordt verhandeld op een niveau van ruim boven de 3.100 euro per ton, mageremelkpoeder gaat van de hand voor meer dan 2.500 euro per ton. Het zijn nog geen prijzen zoals ze in 2007 op het hoogtepunt in de markt werden bereikt, maar het tempo van prijsstijgingen bereikt zo langzamerhand wel het niveau van 2007, zo merken handelaren op. Een einde aan de prijsstijgingen is nog niet in zicht, maar dat is geen aanleiding voor geruststelling. Misschien wel in tegendeel. In 2007 was er ook geen zicht op een plotseling einde van de prijsstijgingen.

Verschil met toen is wel dat er vanuit meer landen een sterke, naar verwachting blijvende vraag is naar zuivel, terwijl nu geen economische neergang bezig is. Wel lastig voor Europa is dat de euro weer harder wordt tegenover de dollar.

Voor poeder- en roomfabrikanten is het nu een prima tijd, voor kaasproducenten ligt het beeld genuanceerder. Kaas loopt qua prijsstijgingen iets achter op de poeders en room, maar ook foliekaas bereikt onderhand een prijsniveau van € 3,30 tot € 3,40 per kilo. Natuurkaas zou nog zo’n 40 cent of meer per kilo extra moeten opbrengen, maar doet dat niet. Dat is pijnlijk, maar kan bij een verder stijgende zuivelmarkt wel worden gecorrigeerd. De spotmarkt is stabiel.

Prognose: hogere prijzen

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.