Home

Achtergrond

Week 4: eiermarkt redelijk rustig

Het is redelijk rustig op de markt van eieren en dat geldt dan vooral voor wat betreft de recente hectiek welke rond het Duitse dioxine schandaal was uitgebroken. De aandacht voor dit schandaal lijkt langzaam weg te ebben en zoals het zich laat aanzien, reageert de eiermarkt hier voorzichtig positief op. Volgens de pakstations is de ommekeer in zicht en dat blijkt vooral uit de toenemende vraag en bestellingen vanuit Duitsland.

Hoewel de effecten van de Duitse dioxine affaire weliswaar nog niet voorbij zijn, lijkt het er dus wel op dat het consumentenvertrouwen bij onze oosterburen langzaam maar zeker aan het herstellen is. De pakstations zijn wat hoopvoller gestemd en mogelijk dat er nu een bodem gelegd is.

Hoewel de berichten over stijgende prijzen sterk wisselend zijn, zouden deze voor het eerst sinds lange tijd toch wat oplopen en ingewijden verwachten ook dat de noteringen een stijgende prijstendens zullen laten zien.

Een ander positief punt is, dat de kooplust van de eiproducten industrie ook weer wat toeneemt. De verwerkers zullen er vermoedelijk op rekenen dat het dieptepunt op de markt van eieren vorige week bereikt werd en in een markt met langzaam oplopende prijzen, zal men al snel wat grotere bestellingen plaatsen, om te voorkomen dat men t.z.t. de hoofdprijs moet betalen.

In Nederland zijn er wat de consumptie betreft weinig problemen geweest en ook deze week zijn de bestellingen van de Nederlandse retail zondermeer goed en dat duidt op een normaal consumptie niveau.

Het aanbod van eieren blijft behoorlijk groot van omvang, echter vanwege de sterk opgelopen vraag naar biologische eieren, is deze soort niet aan te slepen en zou daar een tekort dreigen. Dit geeft goed aan dat de markt voor wat betreft de vraag naar reguliere eieren zeker nog niet op het niveau van voor het dioxine schandaal is teruggekeerd, maar een aantal seinen lijken hiervoor nu wel op groen te staan.

Al met al een licht positieve wending op de markt van eieren.

(Bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.