Home

Achtergrond 1 reactie

Week 3: markt kuikenvlees minder last van dioxine affaire

De markt van kuikenvlees lijkt wat minder last te hebben van de uitgebreide media aandacht met betrekking tot de Duitse dioxine affaire. De slachterijen en handelaren zijn wel druk met het invullen van diverse verklaringen, maar het lijkt erop dat vooral de eieren en varkenssector daar op dit moment meer problemen mee ondervinden, dan in de kuikenvleessector.

De vraag en afzet van vers kuikenvlees is niet echt geweldig groot van omvang op dit moment, maar dat is altijd merkbaar na de feestdagen. De tijd van het jaar in aanmerking nemende zijn de diverse aanbieders echter zeker niet ontevreden.

De interesse naar kappen voor de verwerking van filet is als redelijk goed te kwalificeren en dat zou voor meerdere verse kuikendelen gelden. In Nederland is er volgens slachterijen en handelaren met de consumptie van kuikenvlees niet zoveel aan de hand, want deze zou redelijk goed doorlopen.

De vraag vanuit Oost-Europese landen naar diepvries kuikenbouten blijft wel wat achter, maar dat is ook niet echt bijzonder, want ook deze landen maken na de feestdagen even een pas op de plaats. De prijzen van deze soort proberen de slachterijen in ieder geval wel op het huidige niveau van circa € 0,90/kg te handhaven. Dat betekent dus, dat als het om de één of andere reden niet lukt om dit prijsniveau te halen, er al snel product wordt ingevroren en deze voorraden zullen zo hier en daar weer wat verder oplopen. Die hoeveelheden waren al niet gering, dus hier zit wel een probleem.

Vorig jaar was Rusland nog in de markt voor kuikenbouten vanuit de EU, omdat het de Verenigde Staten tijdelijk niet toegestaan was bevroren kuikenvlees op Rusland af te zetten. Daardoor ontstond wat ruimte voor Europese aanbieders op deze markt. Op dit moment zou dit wat minder spelen, vooral ook doordat Rusland haar eigen productie sterk aan het uitbreiden is. In 2006 bijvoorbeeld lag de zelfvoorzieningsgraad van kuikenvlees in Rusland nog op 55%. In 5 jaar tijd, dit jaar dus, wordt verwacht dat men er in zal slagen dit percentage op te voeren tot 84%. Het zal dus steeds moeilijker worden om product op Rusland af te zetten.

Terug naar het marktbeeld van dit moment, kan geconcludeerd worden dat er wel een aantal problemen zijn, zoals extra voorraadvorming en een wat teleurstellende afzet van diepgevroren kuikenvlees, maar de dioxine affaire zou voor deze sector minder problemen met zich mee brengen dan in bijvoorbeeld de eiersector.

Voor de kuikenmesters blijft de hoge voerprijs de bottleneck en het is wat dat betreft teleurstellend te bemerken dat de “vrije” kuikenprijzen desondanks met € 0,04/kg voor zowel lichte als zware kuikens naar beneden zijn bijgesteld. De basiscontractprijs voor levering vanaf volgende week noteerde € 0,76/kg en dat is een cent lager dan deze week.

(Bron: PVE)

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    vleeskuikenhouder

    Nou de BCP slachterijen zijn weer lekker bezig. Eerst de planning vol slachten met kuikens uit duitsland die ze voor dumpprijzen kunnen kopen. en vervolgens over de rug van de nederlandse mester de BCP omlaag knallen. Het loyaaliteit van onze slachterijen is weer groot.

Of registreer je om te kunnen reageren.