Home

Achtergrond 183 x bekeken

Week 1: dioxineschandaal beheerst marktbeeld

De gedachten die ingewijden in de sector over het huidige marktbeeld hebben, zijn sterk wisselend. Volgens handelaren is het erg rustig op de versmarkt van kuikenvlees. Normaliter ziet men na de feestdagen een verzadiging bij de consument en is het dus niet ongewoon dat het tijdelijk wat rustiger wordt.

Een aantal slachterijen is het hier wel mee eens, maar gaf aan dat de volume afzet van vers product op zich nog wel meevalt. In de prijzen zit echter geen beweging en men is al tevreden als deze op het peil van de afgelopen periode blijven hangen. De handel in kappen voor de filet productie zou zeker niet slecht zijn, want deze worden in behoorlijke hoeveelheden afgezet.

De vraag naar diepgevroren kuikendelen vanuit Oost Europese landen wisselt wat. De transportproblemen richting deze landen behoren nu even tot het verleden, maar de consumptie van pluimveevlees in die landen zou niet bijster groot zijn.

Een ander minder positieve ontwikkeling bij de afzet op deze landen is, dat Nederlandse leveranciers de nodige concurrentie vanuit Polen ondervinden, omdat dit land onder de huidige marktprijs bevroren kuikendelen afzet.

De grootste problemen waar men op dit moment mee te kampen heeft, is de situatie rond het dioxine schandaal. Dit heeft de nodige invloed op de afzet van kuikenvlees. Ingewijden vanuit de sector maken zich hier grote zorgen over en men is vooral erg druk met het afgeven van allerlei verklaringen om product af te kunnen zetten. Gemeld werd, dat er in Duitsland al enkele slachterijen zouden stilliggen.

Bij dergelijke situaties treedt al snel imagoschade op en dat blijft vaak nog enige tijd zichtbaar. Men maakt zich wat dat betreft grote zorgen voor de komende periode en hoopt vooral dat het meevalt en overwaait. Het is daarbij maar goed dat het aanbod niet al te groot is, want anders zouden de voorraden pluimveevlees de komende periode zeker verder oplopen.

Het huidige marktbeeld wordt inmiddels in vrijwel alle geledingen van de kolom merkbaar. Primaire producenten hebben vanwege de nog steeds verder oplopende voerprijzen moeite om het hoofd boven water te houden en dat zal door slachterijen in de vorm van oplopende prijzen enigszins gecompenseerd moeten worden.

Nu slachterijen echter de nodige problemen bij de afzet van kuikenvlees ondervinden en de marges hier dus verder onder druk komen te staan, zal men minder geneigd zijn hogere prijzen voor de levende kuikens te betalen.

Deze week zijn de prijzen voor de “vrije” lichte en zware kuikens gestabiliseerd, maar is de basiscontractprijs met een halve eurocent naar boven bijgesteld. Deze prijs is voor volgende week op € 0,77/kg vastgesteld.

Al met al, een marktbeeld, dat vooral beheerst wordt door het Duitse dioxine probleem.


(Bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.