Home

Achtergrond

Vleeskuikenbedrijf in Canada

In Canada is niet alleen de melkproductie gequoteerd. Ook in de pluimveehouderij bestaat een quotering waarmee vraag en aanbod op elkaar worden afgestemd. De quotering is er al zeker veertig jaar en zorgt voor stabiele prijzen, zegt Ben van Dyk van Canada Farm and Ranch.

Dat betekent echter niet dat de sector stilstaat. Door de toenemende vraag naar kip is de sector hard gegroeid. De vleeskuikenhouderij groeide tussen 1990 en 2005 met meer dan 70 procent, vooral in de staten Saskatchewan en Britisch Columbia, blijkt uit cijfers van de Chicken Farmers of Canada (CFC). Marktonderzoekers verwachten een verdere groei van de binnenlandse vraag gezien initiatieven van de overheid om de kipconsumptie te stimuleren om zo overgewicht van Canadezen tegen te gaan. Niet alleen de productie, ook het aantal ondernemers in deze sector nam in dezelfde periode toe met 16 procent, vooral gestimuleerd door de grotere consumptie van kip en omdat het een winstgevende sector is, aldus het Agriculture and Agri-Food Canada (AAFC).

Elke staat in Canada heeft een deel van het nationale quotum. De pluimveehouders krijgen een vaste, gegarandeerde prijs voor de eieren en vleeskuikens. De prijzen zijn gebaseerd op de kostprijs en een marge voor de boer. Elke quotaperiode (periode van 8 weken) wordt de prijs indien nodig aangepast op basis van veranderingen in de kostprijs, zoals van voer of kuikens. Op dit moment is de vleeskuikenprijs circa 1,50 Canadese dollar per kilo (bruto geslacht gewicht), ofwel bijna € 1,15 zegt Van Dyk.

Hij heeft op dit moment een vleeskuikenbedrijf in portefeuille in Saskatchewan. Het bedrijf staat in Yorkton-Melville, in het zuiden van Saskatchewan en heeft drie stallen voor vleeskuikens. De stallen zijn gebouwd in 2000. Een schuur is 18 meter breed en 90 meter lang, twee schuren zijn 48 meter lang en 15 meter breed. De water- en voerlijnen zijn in 2010 gemoderniseerd. Het is een high-tech bedrijf zegt Van Dyk, waar de benodigde arbeid tot een minimum is gereduceerd.

De woning is gebouwd in 1961 en grondig gerenoveerd. Op de begane grond zijn een woonkamer, keuken, badkamer en een slaapkamer. Beneden (basement) zijn nog eens vier slaapkamers.
Het bedrijf heeft een quotum van 43.000 eenheden, dat is goed voor een productie van 494.715 kilo per jaar. Met de kiloprijs van 1,50 Canadese dollar levert dat een bruto-opbrengst op van 742.072 Canadese dollars. Na aftrek van kosten (voer, kuikens, stroom) resteert een netto-opbrengst van 361.000 Canadese dollar (ruim 270.000 euro). De vraagprijs voor het bedrijf is 3,3 miljoen Canadese dollar ofwel circa 2,5 miljoen euro.

Maandag 17 januari worden bij de CAH in Dronten en 19 januari in restaurant Van Veen in Witten bij Assen informatieavonden gehouden over emigratie naar Canada. Ben van Dyk is ook aanwezig op de Landbouwvakbeurs te Assen.

Meer informatie: Farm and Ranch, Ben van Dyk, ben.vandyk@ssre.ca, www.farmandranch.ca

Van Dyk werkt samen met Jan Ovinge van AGRO Emigratie &  Investeren 0320 – 26 26 43 of 06 – 13 21 78 58, www.agro-eni.nl

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.