Home

Achtergrond

Vleeskalverbedrijf Denkavit zoekt andere rol

Of er een verband is met de overname van Alpuro door de VanDrie Group is een vraag. Feit is wel dat veevoerbedrijf en contractgever Denkavit steeds assertiever wordt op de vleeskalvermarkt.

Jarenlang leek de onderneming een bijna twee-eenheid met VanDrie. De laatste tijd werpt het bedrijf zich steeds meer op als onderneming met een eigen koers. Dat uit zich met name in de kalfsvleesnoteringen die het bedrijf neerzet. Die zijn de laatste maanden behoorlijk hoger dan de noteringen van de marktleider zelf en daarmee toonaangevend.

Dat die noteringen hoger zijn is opmerkelijk om twee redenen. De kalveren worden op dezelfde plek geslacht en Denkavit krijgt ook de prijs betaald die ze publiceert, stelt het. Dat wekt de indruk dat er aardige verschillen bestaan in de uitbetaalprijs voor met name de blanke vleeskalveren.

De contractgever uit Voorthuizen hecht eraan dat de eigen uitbetaalprijzen in Nederland serieus worden genomen. Onder meer omdat afnemers in andere Europese landen goed letten op de Nederlandse kalfsvleesprijzen. Een te lage Nederlandse publicatieprijs kan de opbrengst elders schaden. Daarnaast wil het niet dat de geloofwaardigheid tegenover Nederlandse contractmesters in het geding komt.

Of de opstelling van Denkavit tot weer een nieuwe realiteit in de vleeskalverhouderij leidt, is nog afwachten. Een interessante ontwikkeling voor de kalverhouders is het wel.

Of registreer je om te kunnen reageren.