Home

Achtergrond 388 x bekeken

Verbeterde berekening genoomfokwaarden door EuroGenomics

Sinds 2009 wordt er op het gebied van genomics door een aantal partners samengewerkt om de betrouwbaarheid van genoomfokwaarden te verhogen. Deze partners zijn VikingGenetics (Denemarken/Zweden/Finland), UNCEIA (Frankrijk), DHV en vit (Duitsland) en CRV (Nederland/België). Door alle fokstierengegevens te combineren is een kwalitatief hoge referentiepopulatie van 16.000 stieren opgebouwd, die een nauwkeurige schatting van DNA-merkereffecten mogelijk maakte. In juli zijn de nationale systemen van genoomfokwaardeschatting die gebaseerd zijn op de referentiepopulatie van EuroGenomics voor officiële publicaties gecertificeerd door Interbull. Hierdoor staat vanaf augustus de deur open voor de internationale handel van jonge stieren op basis van hun genoomfokwaarden.

Dankzij deze succesvolle samenwerking hebben de partners besloten om hun samenwerking uit te breiden. Er is een nieuw contract getekend waarbij de partners overeen zijn gekomen om de genotypering en de afstammingsgegevens van al hun nieuwe fokstieren uit te wisselen. De laatste uitwisseling betreft 2.300 stieren, wat betekent dat de nieuwe referentiepopulatie van EuroGenomics nu uit 18.300 stieren bestaat, veruit de grootste referentiepopulatie ter wereld.

Een zuivere schatting van betrouwbare fokwaarden is een van de hoofddoelstellingen van de EuroGenomics-partners. Daarom zijn de data van geselecteerde stiermoeders niet aan de referentiepopulatie toegevoegd. Zo wordt voorkomen dat niveaus en betrouwbaarheid van genoomfokwaarden mogelijkerwijs worden overschat.

Een andere vorm van samenwerking tussen de partners betreft high-density genotypering. De 550 meest invloedrijke holsteinstieren zijn nu opnieuw getypeerd met de nieuwste Illumina DNA-chip, die 777.000 merkers leest (in plaats van de 50.000 merkers van de standaard-DNA-chip). De meer gedetailleerde genoominformatie zal naar verwachting niet alleen de betrouwbaarheid van genoomschattingen van holsteinstieren verhogen, maar zal ook voor andere rassen van belang kunnen zijn.

Noot: UNCEIA en DHV vertegenwoordigen de fokkerijorganisaties in hun land.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.