Home

Achtergrond 1367 x bekeken 1 reactie

Van Rooi Meat nu nummer twee op Nederlandse markt

Van Rooi Meat timmerde vorige week opnieuw aan de weg met de aankoop van het failliete vleesbedrijf Deen Hobu. Van Rooi is nu achter Vion de nummer twee op de Nederlandse markt.

Met de aankoop van het failliete vleesbedrijf Deen Hobu in Almere groeit Van Rooi Meat verder uit tot een speler van formaat in de Nederlandse vleeswereld.

Tegenwoordig slacht Van Rooi Meat in Helmond ruim 1,4 miljoen varkens op jaarbasis. Het bedrijf beschikt over een nevenvestiging in Someren waar wordt uitgesneden en bacon wordt geproduceerd.

De afgelopen jaren timmerde van Rooi aan de weg met een aantal geruchtmakende overnames. In 2008 werd vleesverpakker Van Pelt-vlees overgenomen, nadat dit bedrijf failliet was gegaan.
Vorig jaar gebeurde het zelfde met het bedrijf Pro Viande in Noord-Nederland. Ook dit bedrijf werd overgenomen nadat het failliet ging en gereorganiseerd. Van Rooi neemt nu dan Deen Hobu over, nadat het failliet was gegaan.

De overnames passen in het streven van Van Rooi om een belangrijke speler te worden op de Nederlandse retailmarkt. Het is algemeen bekend dat Van Rooi zo’n beetje de hofleverancier is van supermarktketen Jumbo. Met de overnames van de laatste jaren heeft het bedrijf steeds meer body gekregen en is het uitgegroeid tot een belangrijke partner voor de supermarktketens.

Deen Hobu had in 2009 een omzet van 44 miljoen euro. De activiteiten van het bedrijf worden geïntegreerd met die van Pro Viande. Ook Deen Hobu gaat onder die naam opereren. Deen Hobu kocht de varkens levend in en liet ze bij Compaxo in Zevenaar slachten. De dieren werden verwerkt in Almere. Verder is Deen Hobu ook actief in rundvlees, kalfsvlees en kant-en-klaar producten.

Nummer twee
Met de jongste aankoop is het Helmondse vleesbedrijf achter Vion de tweede speler op de Nederlandse markt. Tot nu toe opereert Van Rooi Meat steeds in de luwte. Het bedrijf is niet aangesloten bij een branche-organisatie als de COV. De vraag is hoe lang Van Rooi die positie kan volhouden. Een sterke marktpositie als nummer twee op de Nederlandse markt brengt zekere verantwoordelijkheden met zich mee.

Van Rooi is de laatste drie jaar hard gegroeid. Aan het Helmondse slachtbedrijf zijn drie verdere verwerkers toegevoegd. Al die bedrijven hebben een eigen cultuur. Het vergt dan ook het nodige leiderschap en vakmanschap om al die bedrijven samen te smeden en te managen. Ook dat zal de komende tijd moeten blijken hoe goed dat gaat.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Arme

    Heel fijn voor van Rooy dat ze Deen Hobu hebben overgenomen, maar waarom worden de boeren en handelaren niet vernoemd die veel geld van Deen Hobu tegoed hebben. Sommige hebben al 40 jaar trouw aan hun geleverd, en nu zijn ze ineens vergeten. Het is onbegrijpelijk dat in Nederland van deze maffiapraktijken mogelijk zijn, en dat er mensen zijn die hieraan mee willen werken.

Of registreer je om te kunnen reageren.