Home

Achtergrond 4 reacties

Valtra’s futuristische trekker

Valtra bestaat 60 jaar. De Finse fabrikant toonde tijdens de viering in de Finse plaats Jyväskylä hoe een trekker er over 60 jaar er uit kan zien.

Valtra noemt het concept ANTS, het Engelse woord voor mier. De trekker heeft door de bolvormige cabine en de zes wielen aan hefarmen ook wat weg van een futuristische mier. Grappige woordspeling: ANTS staat ook voor de huidige trekkerseries van Valtra, de A, N, T en de S-serie.

De trekker bestaat uit twee modules. De voorste module heeft gestuurde wielen en een beweegbare cabine. De bodemvrijheid is instelbaar. Deze heeft circa 100 kW (136 pk). Is meer vermogen en trekkracht nodig, dan kan een tweede vierwielige, cabineloze module van 200 kW (272 pk) eraan gekoppeld worden, waardoor een zeswielig combivoertuig ontstaat. Of dat een verbrandingsmotor, hybridemotor, elektromotor of waterstofmotor is, staat nog open.

De cabine kan van module één naar module twee hoppen en is 360 graden draaibaar. Aandrijving gebeurt door wielmotoren. De achterste module kan ook als robottrekker ingezet worden, bij simpele werkzaamheden waarvoor niet de expertise van een menselijke chauffeur vereist is.

De banden worden ‘slimmer’, ze passen zich aan de bodemomstandigheden aan. Heeft de trekker het moeilijk, dan worden de nokken hoger en de banden breder. Een aftakas heeft de ANTS niet. Dat is ouderwets. In de toekomst worden de machines elektrisch aangedreven.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bluepower

  Die Valtra's zij nu al niet slijten.

 • no-profile-image

  oude trekker boer

  ach man dit is tog geen trekker meer ik vind het naar mijn mening maar nks laten ze het maar bij de toekomst houden

 • no-profile-image

  Bart

  Ha, dit is gewoon de toekomst mensen, willen of niet. Onze kinderen zullen er van smullen !

 • no-profile-image

  pdraaier

  tja ze hoeven niet zo snel vervangen te worden als die blauwe apparaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.