Home

Achtergrond 374 x bekeken

'Triest dat wij het gelag betalen'

Het zijn harde tijden voor de varkenshouders. De afgelopen twee weken stonden in het teken van een acute prijzencrisis in de varkenshouderij. Varkenshouder Marcel Willemse uit Gilze vertelt over zijn ervaringen de afgelopen twee weken.

Hoe zijn de afgelopen weken bij u gevallen?
”Ze vallen zwaar. Als je ziet hoe moeilijk we het hebben, en dan krijg je dit soort prijsdalingen er bovenop terwijl ons geen enkele blaam treft, dan kun je je voorstellen hoe we ons voelen. Het is triest dat wij het gelag betalen. Het maakt ook duidelijk hoe kwetsbaar we zijn.”

Wat vindt u van de manier waarop de belangenbehartigers hebben geopereerd?
”Het was goed dat er vorige week een protestactie is geweest. Dat heeft in ieder geval ook de problemen onder de aandacht gebracht bij het grote publiek.”

Hebt u zelf nog varkens afgeleverd in deze periode?
”Vorige week heb ik 240 varkens geleverd.”

Hoeveel verlies hebt u geleden op die varkens?
”De kostprijs van die dieren lag op ongeveer € 1,60 per kilo geslacht gewicht. Je krijgt € 1,25 per kilo geslacht gewicht uitbetaald, dus je legt er per kilo geslacht 35 cent op toe. Dit hou je echt niet lang vol.”

Wanneer levert u weer?
”Volgende week moet ik weer leveren. Ik weet dus nu al dat we daar weer fors op toe gaan leggen. Je vraagt je in deze situatie steeds vaker af hoe lang blijven we hiermee doorgaan. We kunnen het hoofd net boven water houden, maar sparen voor leuke dingen is er niet bij.”

Waar gaan uw varkens naar toe?
”Ik mest beren en die worden in België geslacht.”

Hoe moet de sector uit deze situatie komen?
”Er zal op de een of andere manier meer voor het vlees moeten worden betaald. De kiloknallers moeten echt meer voor het vlees gaan betalen. Nu verdienen ze geld over onze rug. Tot nog toe redt de sector het steeds door schaalvergroting en dergelijke, maar megastallen staan steeds meer ter discussie. Het publiek heeft vaak een romantisch beeld van het hele gebeuren, maar als we geen betere prijzen krijgen, gaat schaalvergroting door. De keus is eigenlijk simpel: of we krijgen een betere prijs, en de consument betaalt meer voor het vlees, of de prijzen blijven laag, maar dan moeten megastallen geaccepteerd worden.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.