Home

Achtergrond

'Toetreding BGB kan juist een pluspunt voor Haluco zijn'

Het Productschap Tuinbouw heeft geen problemen met toetreding van telersvereniging BGB tot Kompany. Voorzitter Geert Koppens van Kompany ziet louter voordelen, ook voor verkooppartij Haluco. Deze kan nu grotere partijen komkommers kopen.

Wat betekent de toevoeging van BGB voor jullie?
”Dat er weer een club komkommertelers bijkomt. Dit geeft aan dat aanbodbundeling ook als belangrijk wordt gezien door andere partijen.”

Levert bundeling een betere prijs op?
”De prijzen zijn vanaf mei vorig jaar naar tevredenheid geweest, wat overigens niet wil niet zeggen dat komend jaar ook zo zal gebeuren. Je kunt nooit helemaal bewijzen of dat door bundeling komt. Goed regie voeren over de afzet heeft natuurlijk invloed. Maar dat is moeilijk in geld uit te drukken. Je probeert door aanbodbundeling efficiëntie te bewerkstelligen, dat niet alles van punt A naar B naar C gebracht wordt, maar snel zijn weg vindt naar de retail.”

Wat gebeurt er met Haluco?
”Er is nu een knip geplaatst tussen BGB en Haluco. Laatstgenoemde wordt nu een grotere klant van Kompany, dat waren ze al, maar nu dus voor alle komkommers.”

Die partij verliest toch 60 hectare komkommers.
”Als je er met een boerenverstand naar kijkt, denk ik dat het juist een pluspunt voor Haluco kan zijn. Waar nodig kunnen ze een groter volume inkopen. Kompany heeft misschien klanten die Haluco zelf nooit had gevonden. Door het verdwijnen van de invloed van een verkooppartij, hebben wij ook minder last van prijsdruk.”

Hoe is het beeld van Kompany naar de retail toe?
”Ik denk dat we een behoorlijke reputatie hebben. We vermarkten nu ongeveer 50 procent van de Nederlandse komkommers, dus ga je ervan uit dat we serieus genomen worden. Tegelijkertijd zullen we waakzaam moeten zijn dat we de kwaliteit en logistiek op orde hebben.”

Gaan er meer telers(verenigingen) volgen?
”Als men een jaar geleden had gevraagd of BGB erbij was gekomen, dat had ik daar niets over kunnen zeggen. De deur staat er voor iedereen open. Het belangrijkste is dat telers zelf willen en zelf initiatief nemen. BGB heeft ook zelf bij ons aangeklopt.”

Of het mededingingstechnisch kan blijft een onzekere factor.
”Ja, dat is zo, maar we hebben natuurlijk wel vooraf contact met PT. Dat is niet alleen een briefje, daar spreken we persoonlijk met ze over. Ook bij BGB wisten we van tevoren dat er een goede kans van slagen was.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.