Home

Achtergrond 1955 x bekeken

Stierenkaart CRV geeft extra boost voor vitale veehouderij

De koers van CRV om de fokkerij van duurzaam presterende koeien mogelijk te maken, werpt duidelijk vruchten af. In deze draai dienen zich volop stieren aan die op het gebied van duurzaamheid bijzonder goed presteren. Wie op zoek is naar levensduur en gezondheid, wordt op zijn wenken bediend.

Ook deze draai is er weer volop nieuws bij CRV. Normaal zijn de nieuwe fokstieren te herkennen aan de aanduiding ‘n’ in de ranglijst. Dat is in deze draai niet meer het geval, omdat CRV-stieren ook al worden gepubliceerd voordat ze dochters hebben, op basis van genoomfokwaarden. In dit persbericht het belangrijkste nieuws op een rij.

Succesvolle Shottlezonen

Na een succesvol debuut als stiervader in september 2010 laat Shottle nu opnieuw van zich horen. De eerste nieuwe fokstier van Shottle is Barnkamper Marathon (+142 nvi, mv. Major). Wanneer er Barnkamper voor de stierennaam staat, is de eerste reactie: 'familie van Support'? Dat klopt, Marathon is een neef uit dezelfde Marilynfamilie. Barnkamper Marathon doet precies wat er van zijn afstamming verwacht mag worden. Hij geeft dochters met veel melkrijkheid (+950 kg), een superexterieur (110) en een spiertje extra (108 robuustheid), die lang meegaan (+493 dagen).

Southland Belle, die in september 2010 fokstier Southland Lincoln afleverde, is tevens de moeder van de tweede nieuwe Shottlezoon, Southland Manitas (+111 nvi). Ook deze Shottlezoon heeft iets bijzonders. Hij is drager van de roodbontfactor en vererft een uitstekend exterieur (110 totaal). Door hun goede karakter-, celgetal- en levensduurscores geven deze Shottlezonen koeien waarmee het prettig en zorgeloos werken is.

Nieuwe gezondheidstoppers

Een derde nieuwkomer bij de fokstieren is Delta Malaga (+151 nvi). Malaga is een zoon van de vroeg gesneuvelde Jordan, die op zijn beurt weer de hoogste Novaliszoon is. Moedersvader van Malaga is Jocko. Het verervingspatroon van Malaga staat bol van de kenmerken die positief uitwerken op levensduur, zoals een goede uier- en klauwgezondheid (102 celgetal en 104 klauwgezondheid) en een prima exterieur (106). Deze pinkenstier (108 geboortegemak) geeft ideale ligboxenstalkoeien door zijn gemiddelde formaat, sterke uiers (106) en prima beenwerk (107) en -gebruik (105).

Ook Delta Logan (+164 nvi, Win 395 x Willis) brengt nieuw bloed. Voor wie op zoek is naar robuuste koeien (107) met een hoog eiwitpercentage (+0,25) en goede vruchtbaarheid (102), die makkelijk afkalven (105 afkalfgemak), is deze stier prima geschikt. Hij is geschikt voor gebruik op pinken (106 geboortegemak).
Delta Atlantic (+246 nvi) behoudt zijn toppositie als hoogst beschikbare InSire-Topstier. Deze Ramoszoon uit de hoogste O Mandochter van CRV, Etazon Renate, scoort uitmuntend op het gebied van gezondheid (110 celgetal), vruchtbaarheid (103) en levensduur (+709 dagen).

De meestgebruikte InSire-stieren van dit moment, Ludiek Bluejay (+236 nvi) en Newhouse Gofast (+220 nvi), koppelen gezondheid en levensduur aan uitstekend exterieur. Bertils hoogst geplaatste zoon Bluejay scoort 111 totaal exterieur en 107 celgetal. Gofast (Goldwyn x O Man) vererft 110 exterieur, 537 dagen levensduur, 106 celgetal en 106 geboortegemak.

O Manzonen voor elk fokdoel

De immens populaire Woudhoeve 1042 Impuls (+229 nvi) is hoogste O Manzoon van Nederland. Hij vererft +1204 kg melk met +0,09% eiwit. Zijn halfbroer De-Su Oman Goli (+197 nvi) stijgt deze draai flink in levensduur (nu +422 dagen), waardoor hij de top 10 van de ranglijst binnendringt.

O Manzoon Dt Improver (+172 nvi) blinkt uit op exterieurgebied. Hij scoort 111 totaal exterieur. Ralma O-Man Cf Cricket (+191 nvi) blijft zijn positie als gezondheidsexpert vasthouden. Zijn celgetalscore van 114 is ongeëvenaard.

Bewezen vererver

Dudam Surprise (+171 nvi, Dustin x Luxemburg) had de vorige indexdraai 211 dochters in zijn fokwaardeberekening. Dankzij het aan de melk komen van de dochters uit zijn fokperiode zijn dit er nu 1146. Zijn dochters staan erom bekend dat ze veel progressie maken naarmate ze ouder worden, dus we kunnen zeker nog wat verwachten van deze stier.

Crème de la crème

Topspeed Kodak (+186 nvi) doet zijn prefix eer aan, want na een stijging van 17 punten in de indexdraai van augustus 2010, stijgt hij nu opnieuw. Hij heeft inmiddels 75 dochters in de tweede lactatie en stijgt in levensduur en beenwerk. Met dit goede resultaat komt hij in het kielzog van Delta Fidelity (+196 nvi), die zelf 11 punten nvi steeg. Fidelity heeft inmiddels 119 dochters die in de tweede lactatie zitten en zij blijven goed produceren, want Fidelity’s fokwaarde voor kg melk stijgt met 60 kg.

Interessante halfbroers

Lowlands Klimmer (+150 nvi) komt uit een goed nest. Zijn grootmoeder werd in 2010 als vijftienjarige koe nog gelauwerd met 91 punten. Crystal Topspeed Giny kreeg de titel sterkoe met drie sterren en is het toonbeeld van duurzaamheid. Klimmer zorgt voor een uitmuntende klauwgezondheid (111) en hoog eiwit (+0,21%). Dit hoge eiwit heeft hij niet van een vreemde, want zijn moeder Giny 3 noteerde als driejarige in 305 dagen 10.011 kilo melk met 5,42% vet en 4,18% eiwit. Als grote bonus is Klimmer met Taco x Pablo ook nog eens outcross gefokt.

Lowlands Mamba (+203 nvi, v. Canvas) is net als Klimmer een zoon van Giny 3. Met 265 euro heeft Mamba veruit de hoogste inetscore van alle stieren in de perspublicatie van roodbonte fokstieren. Hij heeft een uitmuntende productievererving met +1671 kg melk en +0,19% eiwit. Helaas weet Mamba zijn hoge productieniveau niet door te trekken naar zijn uiervererving en daarom zal CRV hem niet beschikbaar stellen.

Nieuwe roodbonte fokstieren

Ook Lowlands Fender (167 nvi, Gogo x Lightning) maakt bij zijn overstap van InSire-stier naar fokstier met dochters een stijging van 31 punten nvi door. Fender is onder andere de vader van InSire-Topstier Camion van de Peul, die zelf een van populairste roodbonte InSire-stieren is.

Maniac van de Peul (118 nvi, Royalist x Kian) is een snelle stijger in het klassement met +28 nvi. Zijn kracht ligt op het gezondheids- en exterieurvlak. Hij scoort 107 celgetal, 107 klauwgezondheid, 110 uier en 111 beenwerk.

Roodbonte InSire-Topstier

InSire-stier Burton van de Ven (+160 nvi) heeft voor roodbont een mooie outcross-afstamming met Twister x Shottle. Burton staat voor sterke, gezonde koeien (107 robuustheid, 486 dagen levensduur) met een super exterieur (110).

Mrij

Majoor (+98 nvi, Mark 44 x Robel) is de hoogste nieuwkomer bij de mrij-fokstieren. Hij vererft +281 kg melk met +0,11% eiwit. Een stier die een extreme sprong heeft gemaakt in het klassement is Donald 578 (+84nvi, Guido x Dorus 309). Hij heeft een prima productievererving met +398 kg melk en +0,10% eiwit. Frame (104) en uier (105) zijn de sterkste punten uit zijn exterieurvererving.

Sperma bestellen »

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.