Home

Achtergrond

‘Start troscocktailproductie met behoorlijke prijzen’

De Nederlandse productie troscocktail wordt behoorlijk opgenomen door de markt.

Opbrengstprijzen liggen rond de drie euro per kilo. De volumes uit de binnenlandse productie zijn niet groot, waardoor de markt niet overvoerd wordt. Dat lijkt deels het gevolg van de krimp in het areaal. Naar verluidt is het areaal weer op het peil van 2009 en lijkt de groei van 2010 weer teruggedraaid.

Import in dit segment is fors, maar lijkt Nederlands telers maar deels te raken. Prijzen voor het importdeel liggen onder de € 1,50 per kilo. Verschillende partijen melden ook kwaliteitsproblemen bij importpartijen door kou bij de zetting.

Bij het segment voor snoeptomaatjes is die import ook stevig. Een leverancier signaleert dat de invoer groter is dan andere jaren. Dat duidt op productie-uitbreiding in landen als Marokko en Senegal. Prijzen voor import liggen 30 tot 40 procent onder de Nederlandse kostprijs.

Dat supermarkten in de winter acties plannen met snoeptomaatjes is ook bijzonder, meldt de leverancier.

Of registreer je om te kunnen reageren.