Home

Achtergrond

Schadeclaims zaak van lange adem, laat MPA-affaire zien

Het Duitse dioxineschandaal, de brand bij Moerdijk: de land- en tuinbouw worden de laatste tijd getroffen door tal van affaires. Waar schade is, worden claims ingediend. De juridische afwikkeling van de MPA-zaak uit 2002 laat zien dat dit vaak een kwestie is van lange adem.

Bijna tien jaar na het MPA-schandaal (zie kader) kan de rechtzaak over schadeclaims van de Nederlandse agrosector jegens de Ierse bedrijven Cara en Wyeth binnenkort echt beginnen. Hoe slepend zulke zaken ook kunnen zijn, tien jaar is erg lang, zegt Gerard Snijders, advocaat namens de sector.

Dat behandeling zo lang op zich heeft laten wachten komt omdat voor de Ierse rechter óók een zaak over MPA diende. De Nederlandse voerleverancier Schuurmans & van Ginneken (SvG), nu onderdeel van ED&F Man, had deze aangespannen tegen beide Ierse bedrijven. Europees recht bepaalt dat er eerst een uitspraak ligt in de eerst aangespannen zaak, voordat andere zaken hervat kunnen worden.

Op 7 december 2010 trof SvG een schikking met Cara en Wyeth. Voor welk bedrag wil SvG niet zeggen. Het bedrijf had eerst een claim ingediend van 131 miljoen euro, maar zou die later hebben verlaagd naar 27 miljoen euro plus kosten. Voor het bedrijf lijkt voorop te staan dat de zaak nu achter de rug is. “Gelukkig hebben we ons snel hersteld”, zegt directeur Jan Kamphof. “Na twee jaar waren we weer terug.”

De getroffen varkenshouders kunnen nog geen streep zetten onder de zaak. Productschappen PVV en PDV hebben een claim neergelegd van respectievelijk 5,6 en 2,6 miljoen euro. LTO, de bonden NVV en NBHV en veevoerkoepel Nevedi zijn eisende partij namens hun leden. Als vonnis is gewezen, komt hun schade mogelijk nog bovenop de claims van de schappen.

Hoe kansrijk is de zaak nu? Snijders: “De Ierse rechter vond in elk geval dat bepaalde dingen niet hadden mogen gebeuren.” Hij doelt op de uitspraak van de Ierse rechter uit oktober 2010. Cara en Wyeth werden toen veroordeeld tot boetes van elk 40.000 euro voor het afvoeren van met MPA-hormoon vervuild afval.

Dat het in de zaak van SvG niet tot een uitspraak is gekomen, is jammer, zegt Snijders; het had houvast kunnen geven in de aanstaande Nederlandse zaak. Anderzijds is met de schikking tijd gewonnen. “Tegen een uitspraak was hoger beroep mogelijk. Dat had weer jaren kunnen duren.”
Hoe lang de afwikkeling van de MPA-affaire nog duurt, is lastig te zeggen. Snijders verwacht dat de rechtbank dit voorjaar nog de gedaagde bedrijven schriftelijk verweer vraagt, waarop hij dan kan reageren. De rechter kan ook besluiten de zaak direct mondeling te behandelen. Hoe dan ook, een einde is nog niet in zicht.

MPA-Affaire in het kort

De Nederlandse varkenshouderij wordt in de zomer van 2002 opgeschrikt door de MPA-affaire. De zaak komt aan het rollen als zeugen minder vruchtbaar blijken. Oorzaak blijkt medroxy progesteron acetaat (MPA), een hormoon dat zit in anticonceptiemiddelen. Het Belgische bedrijf Bioland (van twee Nederlandse broers) heeft MPA door veevoer gemengd. MPA zit in afval van de Ierse farmaceut Wyeth, door het eveneens Ierse Cara verkocht aan Bioland. Verschillende Nederlandse bedrijven onder wie megavarkenshouders Van Genugten en Van Sleuwen en voerleverancier Schuurmans & van Ginneken hebben voer van Bioland afgenomen. Uiteindelijk worden 74.000 varkens opgekocht en gedood. De Belgische rechter veroordeelde de broers van Bioland, dat failliet ging, in 2010 tot 3 jaar voorwaardelijk en 50.000 euro (40.000 voorwaardelijk) boete.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.