Home

Achtergrond 616 x bekeken

Samenwerken in klein wereldje

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt heeft met de benoeming van Tom van Horrik de vacature 'portefeuillehouder intensief' vervuld. Van Horrik is al bezig contacten te leggen met andere belangenbehartigers. "Het intensieve wereldje is klein, je moet elkaar helpen."

Stel jezelf eens voor?
"Ik ben Tom van Horrik, 22, en bezig aan mijn derde en laatste jaar Dier en Veehouderij aan de HAS in Den Bosch. Ik doe de HAS na de MAS, dus ik mag het in drie jaar doen."

Hoe ziet het ouderlijk bedrijf eruit?
"Thuis in Someren hebben we een bedrijf met vierhonderd zeugen, en 22.000 vleeskuikenouderdieren. De biggen worden afgezet via Vion en de eieren leveren we aan broederij Moonen en Wagemans in Nederweert."

Waarom heb je je verkiesbaar gesteld voor de functie van portefeuillehouder intensief?
"Ik was al bestuurslid bij het Brabantse AJK. Toen ben ik benaderd of ik interesse had in de vacature. Het leek me erg interessant, en na overleg met school bleek dat de HAS er ook positief tegenover stond. Ik ben weliswaar een dag in de week kwijt aan het bestuurswerk, maar het moet wel kunnen. En hier leer ik ook weer van."

Wat ga je als eerste doen?
"Ik ben van plan om eerst eens een overleg te organiseren tussen de bestuursleden 'intensief' van de provinciale AJK’s, om kennis te maken en om te horen wat er leeft. Het is belangrijk om banden te smeden en korte lijnen te creëren, zodat zaken vanuit de achterban met één telefoontje kunnen worden doorgegeven aan het landelijke bestuur. Ik ben ook al bezig om contacten te leggen met andere belangenbehartigers zoals de NVV en de NOP. Het wereldje in de intensieve veehouderij is klein, we moeten elkaar helpen."

Wat zijn de belangrijkste punten op de intensieve agenda?
"Op het moment zijn onder andere megastallen, antibioticagebruik en het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid belangrijke thema’s. Mijn functie is om te zorgen dat het geluid van de jonge agrariërs bij deze thema’s goed wordt gehoord."

Zien jonge boeren nog genoeg toekomst in de intensieve veehouderij?
"Jazeker. Toekomst is er altijd, de sector vertegenwoordigt een stevig economisch belang en is ook noodzakelijk voor de voedselvoorziening. Het aantal bedrijven neemt dan wel af, maar er zijn nog genoeg gedreven, ambitieuze jonge boeren die graag volle bak aan de gang willen."

Of registreer je om te kunnen reageren.