Home

Achtergrond

Rommert Politiek: niets praktischer dan goede theorie

Als iets de lijfspreuk is van de in het Friese Wons geboren Rommert Politiek (27 december 1926) is het wel zijn uitspraak dat er niets praktischer is dan een goede theorie.

Rommert Politiek drukte als hoogleraar Veeteeltwetenschap aan de Landbouwhogeschool in Wageningen een stempel op de rundveefokkerij in Nederland.

Politiek was een van de initiatoren achter de oprichting van een proefbedrijf voor de veehouderij in het drooggelegde IJsselmeer, de latere Minderhoudhoeve.
Hij zorgde voor een forse impuls van de systematische vergelijking van moeders en dochters – en de invloed van stieren in de rundveefokkerij. Tegen de gevestigde orde in bepleitte hij de inzet van grotere stieren bij het Fries Rundvee Stamboek.

Zijn manier om gelijk te krijgen was eenvoudig, legde Politiek kortgeleden uit in een naar hem genoemde jubileumuitgave van de Nederlandse Zoötechnische Vereniging. Hij ging het land in met zijn ideeën. ”Er is niets praktischer dan een goede theorie. Goede mensen, goed opgezet onderzoek en praktische toepassing zijn de ingrediënten om de veehouderij vooruit te helpen.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.