Home

Achtergrond 1 reactie

Rode ballen als boerenogen

De stroom hightech-oplossingen voor boerenproblemen is onstuitbaar.

En weer is een volgende stap gezet in het boeren vanuit de bureaustoel. Nu is het de kwaliteit van het ruwvoer die vanaf het computerbeeldscherm op het kantoor is te volgen. Het Deense WEBStech heeft rode ballen vol met sensoren en zend- en ontvangapparatuur ontwikkeld, die voortdurend letten op temperatuurschommelingen onder het plastic. De ballen worden in de bovenste laag van het gras gestopt. Ze meten voortdurend de temperatuur, communiceren met elkaar en met een centrale computer. Gebeuren er rare dingen, dan krijgt de boer daarvan een sms’je op zijn mobiele telefoon. Gaatjes in het plastic, om het zo maar eens te zeggen, wordt de veehouder straks via zijn telefoontje gewaar. En dan kan hij/zij maatregelen nemen om te voorkomen dat hij door broei een kuil verspeelt. Of, wat minder extreem, dat hij door een vermindering van de kuilkwaliteit zijn koeien niet op productie houdt.

Mooi systeem. Benieuwd naar wat het niet goedkope systeem in de Nederlandse boerenpraktijk per saldo bijdraagt aan het inkomen van de boer en aan zijn gemoedsrust.

De melkveehouderij wordt overspoeld met hightech. In hoog tempo komt er apparatuur op de markt die 24 uur per etmaal controleert op tochtigheid, kreupelheid, niet-vreten en ander afwijkend gedrag en daarvan de boer via het beeldscherm of telefoon verslag doet. Uitgebreide melkanalyse tijdens het melken levert een schat aan informatie over individuele koeien.

Al die technieken bij elkaar helpen de boer, die haast per definitie krap in de arbeid zit. Of ze het allemaal gaan redden is de vraag. Soms is er wel de oplossing, maar niet of nauwelijks een probleem.

Maar de grote conclusie moet toch zijn dat het melkveebedrijf van de toekomst er een zal zijn, waarin de melkveehouder van tien jaar geleden zich nauwelijks nog herkent. De vernieuwing houdt niet op, maar komt eerder steeds sneller.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Red Overall

    "De melkveehouderij wordt overspoeld met hightech." Het lijkt wel of de boer er helemaal geen stem in heeft. En inderdaad, soms oplossingen krijgt voorgeschoteld voor onbelangrijke problemen. Boeren, laat weten waar u WEL op zit te wachten, doe actief mee! U moet er tenslotte mee aan de slag, we doen het allemaal uiteindelijk voor u. Verenig u en bestel simpelweg de innovaties die u nodig heeft tegen een prijs die u acceptabel vindt: innovatie op bestelling.

Of registreer je om te kunnen reageren.