Home

Achtergrond 23 reacties

Proefbedrijven dicht: terecht?

Proefbedrijven van Wageningen UR gaan dicht of worden verplaatst. Wat vindt u daarvan?

Het melkveeproefbedrijf Waiboerhoeve in Lelystad gaat definitief dicht. Dat heeft Wageningen UR besloten. Op een nieuwe locatie in Leeuwarden worden activiteiten van de De Waiboerhoeve gecombineerd met die van het Friese melkveeproefbedrijf Nij Bosma Zathe.
Volgens Wageningen UR is concentratie nodig om te kunnen voldoen aan de behoefte aan meer innovatief onderzoek samen met het bedrijfsleven.

Boerderij.nl peilde de mening van boeren. De uitslag staat hieronder. Geef uw mening in de reacties.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  En leeuwarden word binnen nu en een paar jaar ook opgeslokt door Leeuwarden,dat wisten ze toen al bij de bouw. Waarom het dan niet bij PTC+ in Oenkerk neerzetten?

 • no-profile-image

  Han

  Jeroen elke verhuizing geeft weer werkgelegenheid voor jaren. Zo houden de heren wetenschappers werk zonder onderzoek te hoeven doen.

 • no-profile-image

  hay zeegers

  Beste,mooiste, centraalste lokatie wordt verkwanseld.
  Had dit niet verwacht van die Friezen.
  Met geld kun je alles wegkapen.
  Een centrale opleiding- en praktijkbedrijf voor alle toekomstige melkveehouders van Nederland verprutst.
  ZLTO waar zijn jullie met al dat kapitaal??
  De sector krimpt.Enkele dagen in de week intern op de Waiboerhoeve in Lelystad en daarnaast de praktijk in.Goed voor toekomstige melkveehouders uit heel Nederland.
  Uitwisseling van stagelopers door heel Nederland vanuit deze centrale lokatie kort bij Wageningen.
  Nogmaals jammer.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Hay, de Friezen? Leg uit?
  En waarom Oenkerk niet, volgens heeft dat een menig traditie op verschillende agrarische opleidingen.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Snap het wel waarom alle proefbedrijven dicht gaan om in Leeuwarden verder te gaan. De onderzoekers hebben dan veel meer tijd nodig voor hun onderzoeken door al dat gereis tussen Wageningen UR en proefbedrijf te Leeuwarden. Hier hebben ze 2 reden voor, namelijk: 1 afstand creëren tussen alle facetten waardoor niemand meer wat voor overzicht zal hebben, en 2 doordat niemand overzicht heeft zijn er extra mensen, dus meer tijd en geld nodig, om hun onduidelijkheid te verkopen. Door proefbedrijven te sluiten is de kans op overleven van de laatste proefbedrijf en daarmee Wageningen UR gevaarlijk dicht bij 0,0.

 • no-profile-image

  boein

  Helaas heeft Zandbergen gelijk. Pure kapitaalvernietiging, de besparing ben je aan extra reistijd en brandstof kwijt. DAN schijnt het milieu weer niet belangrijk te zijn. Bovendien staat het inmiddels op/aan een industrie-terrein ! Dus 'duurzaam' is waarschijnlijk van korte duur. Alleen een amtenaar/vergadertijger snapt zoiets. Innovatie is weiden op de straatstenen ?

 • no-profile-image

  jos

  ik heb begrepen dat leeuwarden veel geld over heeft voor onderzoek, voor hun is tien jaar onderzoek belangrijker dan in de flevo polder blijven

 • no-profile-image

  Sybren

  Omdat gereis in te perken, waarom verhuist "Wageningen" dan niet naar Leeuwarden? Dan is alles bij elkaar en Friesland is de agrarische provincie bij uitstek, dus. Het had beter geweest Nij-Bosma-Zathe bij Oentsjerk te hebben vlakbij de praktijkschool. En Oentsjerk is hier in Amerika wel bekend. Wageningen heb ik hier nog niet over gehoord.

 • no-profile-image

  Leo van den Bergh

  De Waiboerhoeve wordt op deze manier een rondtrekkend circus. Vroeger zat die proefboerdeij op de Millingerwaard in de Ooijpolder. Toen aan de Runderweg in Flevoland en binnenkort dus tegenover het brons van Us Mem. En dat terwijl ieder zinnig denkend mens kan zien dat het afgelopen moet zijn met al dat onderzoek naar productiviteitsverhoging ten koste van natuur en landschap. Er kan veel beter onderzoek gedaan worden naar natuurlijkere en duurzamere methoden van economisch verantwoorde melkveehouderij.

 • no-profile-image

  Hans

  Jammer dat WUR niet milieubewuster is. Verhuizing betekent kilometers verslinden, tenzij alle medewerkers van WUR en de hele doelgroep naar Friesland verhuist. Lelystad ligt veel centraler.

 • no-profile-image

  Ron Methorst

  Toch sterk het gevoel dat dit besluit genomen is met een top tien van argumenten: op plaats 1 t/m 9: subsidie binnenhalen, plaats 10: wat was er ook al weer meer van belang???

 • no-profile-image

  G.W. Stoffer

  Dit is onterecht. Het staat in de context van kapitaalvernietiging. Flevoland heeft altijd ruimte gegeven aan proefbedrijven. Onderzoek in een belangrijk agrarisch gebied en in het midden van Nederland is in Lelystad op zijn plaats.

 • no-profile-image

  Leo van den Bergh

  Ik ben het met jullie eens dat dit kapitaalvernietiging en zinloze decentralisatie is. Voor mij persoonlijk hoeven proefbedrijven helemaal niet, maar een paar kilometer van de huidige Waiboerhoeve ligt de akkerbouwproefboerderij de Schreef. Lijkt me ideaal om die twee eens wat beter op elkaar af te stemmen. Bijvoorbeeld door met vervangende of aanvullende ruwvoerteelten te gaan experimenteren. Dat komt er bij Us Mem nooit van!

 • no-profile-image

  N. heikamp

  waiboerhoeve moet blijven!!!!!

  zo'n mooi stagebedrijf waar je superveel kan leren!!!
  En ik spreek uit ervaring ik loop er op het moment stage.

  Ook ligt het inderdaad erg centraal in flevoland! met een mooie ruimte om de boerderij ze zullen als het nodig is hier ook nog wel kunnen uitbreiden dus waarom iets helemaal nieuws opbouwen in friesland het staat hier in lelystad erg goed!!!

 • no-profile-image

  Katrien Oudshoorn

  In de jaren '70/'80 bedacht Den Haag dat rijksdiensten gespreid moesten worden. Toen werden er miljarden guldens belastinggeld weggegooid door goed functionerende diensten die centraal gelegen waren uit elkaar te rukken en van Veendam tot Heerlen te verspreiden. De WUR is geen overheidsdienst maar draait er op jaarbasis wél vele miljarden euro's gemeenschapsgeld doorheen. Het kost hen zelf dus niks om dit soort idiotie te blijven uithalen en je weet wel hoe er gerotzooid wordt in de onroerend goed- en bouwsector. DAAROM gaat deze ellende gewoon door!

 • no-profile-image

  Jeroen

  N.Heikamp zeker niet bekend in Friesland?
  Bij Leeuwarden staat een proefbedrijf wat volgens mij nog geen 8 jaar oud is.
  Daarnaast heb je nog PTC+ Oenkerk, wat er al veel langer is.

 • no-profile-image

  Jan Warmenhuizen

  Jeroen, zeker niet bekend in Flevoland? Daar staat al heel lang een supermodel proefbedrijf mét wetenschappelijk en ondersteunend personeel en dat gane je niet zomaar exporteren naar een uithoek van het land. Weet je wat ik denk? Die grond bij de Runderweg ken kapitalen opbrengen door het aan projectontwikkelaars te verpatsen. Dan ken Lelystad nog verder uitbreiden. En als de Waiboerhoeve weg is, dan mot ook het ID vanzelf weg. Dan ken het hele blok tussen de Houtribweg, de A6, de Swifterringweg en de Lage Vaart verkocht worden. Da's bijkans 1000 bunder bouwgrond! En dan zijn Rutte, de Jager en Verhagen meteen uit hun slappewas probleem! Effe nadenken dus voordat je over Us Mem en Oentsjerk gaat bléren!

 • no-profile-image

  koetje

  Het proefbedrijf in Lelystad was jarenlang onderverdeeld in een intensief high-tech bedrijf en een extensief lage-kosten bedrijf zonder al te veel poes pas.Dat lage kosten bedrijf is al lang opgedoekt,jammer want daar kwamen interessante dingen vandaan.
  Maar ja,Wageningen gaat voor intensief,dat is beter voor het toeleverende bedrijfsleven.Of het beter is voor de boeren doet niet ter zake

 • no-profile-image

  Jan Warmenhuizen

  Koetje Boe, "Boeren? Wat bennen dat voor dingen?" Zo denken die WUR-wetenschappers tegenwoordig. Al die ingenieurs bennen met de grootgroeigriesmeelpaplepel opgefokt door professors die zelfs het woord overall of rubberlaars nog niet kennen spellen. Laat staan dat ze weten hoe dat schoeisel d'r uit ziet. Maar ze weten verdomde goed waar ze het geld motten halen. Uit de schatkist én bij de agri-industriëlen. Dat alle wat behoudendere boeren naar de kloten gaan is vooral aan die CDA-stropdassen met gaatjesschoenen, dubbele agenda's en geheime bankrekeningen te danken. En als je wil weten wat ze eruit weten te persen dan mot je de mestwetgeving maar eens gaan napluizen. Bullshit! Pas jij dus maar op, want voor je het weet staat er zo'n megaproefboerderij bij jou in de polder.

 • no-profile-image

  Katrien Oudshoorn

  Ik opperde dat gister toch al: onroerend goed en bouwsector! Flevoland is destijds door het Rijk (Dienst Zuiderzeewerken) droogelegd en de gronden waarop Waiboerhoeve en CDI, thans ID, zijn gevestigd werden nooit door de Staat uitgegeven nadat ze door de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders bouwrijp waren gemaakt. Daar ligt zodoende inderdaad nog een megakapitaal aan onroerend goed en het is dus voorstelbaar dat de WUR daar het veld moet ruimen, zodat die grond verzilverd kan worden. Als daar inderdaad bouwkavels komen dan levert dit een veelvoud op van hetgeen de grond op zal brengen wanneer die voor landbouwdoeleinden wordt verkocht. Dat heeft Jan heel goed gezien.

 • no-profile-image

  jj de bom

  de boerderij moet dicht want dan heeft naomie geen stage plek meer

 • no-profile-image

  j j de bom

  excuus voor het verkeerd spellen van je naam.. naomi heikamp. uit lelystad
  maar toch moet het naar friesland :D

 • no-profile-image

  Leo van den Bergh

  Ik denk dat jullie een sterk punt hebben Katrien en Jan. Vroeger vielen alle Wageningse proefbedrijven onder DLO en dat was een ambtelijke dienst van het Ministerie van LNV. Toen de WUR ontstond - in het voorjaar 1998- ging het hele Wageningse onderzoekscircus Bestuurlijk over naar die opgeleukte hogeschool, maar de gebouwen en gronden bleven natuurlijk eigendom van Domeinen, lees: de Staat der Nederlanden. De WUR is geen Rijksuniversiteit, maar de belastingbetaler dokt wel miljarden euro's op jaarbasis voor die discutabele kennisfabriek! Het lijkt er sterk op dat men nu de onroerende Rijkseigendommen wil gaan los weken van de WUR, kennelijk met het doel om op die manier kapitaal voor de bijna leeggeplunderde schatkist te verwerven. Maar een verhuizing van proefbedrijven vanuit Lelystad naar Groningen zal hoe dan ook door de Nederlandse burger betaald gaan worden. Ook daarom vind ik dat de situatie moet blijven zoals deze is. Zéker met het oog op de huidige onroerendgoedmarkt!

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.