Home

Achtergrond 228 x bekeken

Prijsstijgingen bij granen bepaalt koersontwikkeling

Het koersverloop in de aandelenhandel van beursgenoteerde agrarische bedrijven werd deze week weer sterk bepaald door de prijsvorming van de granen.

De beurswaarde van trekkerfabrikanten en producenten van gewasbeschermingsmiddelen en zaaizaden gingen onder invloed van een grotere kooplust onder beleggers verder omhoog. Vleesconcerns zagen hun beurskoersen dalen. Ook de zuivelconcerns werden minder waard op de beursen.

Een nieuw rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw voorspelt een sterkere afname van de voorraden mais en sojabonen in vergelijking met voorgaande voorspellingen. Dit signaal voedt de verwachting dat de prijzen voor deze producten en voor andere granen verder gaan stijgen.

Daarmee versterkt het rapport het idee dat boeren dit jaar meer geld kunnen besteden aan de koop van nieuwe machines, uitgangsmateriaal en gewasbeschermingsmiddelen. Het gevolg daarvan is dat de beurskoersen van bedrijven die hierin actief zijn, verder omhoog gaan. Dit betreft de trekkerbouwers John Deere, Agco en Case New Holland, maar ook onder meer Monsanto, Yara en Syngenta.

Hoewel het jaar nog maar net is begonnen, laat het Zwitserse gewasbeschermingsmiddelen- en zaaizaadconcern Syngenta al een koerswinst noteren van 11 procent ten opzichte van eind vorig jaar. Ook de trekkerbouwers laten aan het begin van het nieuwe jaar al forse koersstijgingen noteren. De beurskoers van Case New Holland bijvoorbeeld is ook al bijna 11 procent gestegen ten opzichte van de notering waarop 2010 werd afgesloten.

Aan de andere kant wordt voer duurder en dat resulteert in dalende aandelenkoersen voor de vleesconcerns Tyson Foods en Smithfield. Daarnaast zijn ook de grote zuivelconcerns dit jaar begonnen met dalende koersen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.