Home

Achtergrond 2 reacties

Plein voor boeren op Emigratiebeurs

De Emigratiebeurs in Houten krijgt dit jaar een Agrarisch Plein speciaal voor boeren en tuinders die geïnteresseerd zijn in emigratie.

Eén van de initiatiefnemers is Peter Scheer van Agriteam Makelaars. Hij merkt dat de belangstelling van agrarische ondernemers voor emigratie weer toeneemt en denkt dan ook dat er behoefte is aan een beurs. Dat is de afgelopen drie jaar wel anders geweest, constateert Scheer. De crisis, maar ook verhalen van boeren die teleurgesteld terugkeerden uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten maakten ondernemers huiverig. Emigratie kreeg een negatief imago. Natuurlijk zijn er risico’s, zegt Scheer. Maar die zijn hier ook en de redenen waarom agrariërs over de grens kijken zijn niet wezenlijk veranderd. Boeren en tuinders willen ruimte om te ondernemen.

Een goede voorbereiding en de juiste partner die je gaat begeleiden, zijn echter essentieel. Bovenal moeten de ondernemers die emigratie overwegen wel nuchter blijven. Degenen die denken dat het ze in het buitenland komt aanwaaien, hebben het mis. "Misschien moet je daar nog wel harder werken dan hier", zegt Scheer.

De interesse voor emigratie is breed, constateert Scheer: waren het voorheen vooral melkveehouders, steeds vaker zijn ook akkerbouwers en varkens- en pluimveehouders geïnteresseerd. Mede door noodzakelijke investeringen in luchtwassers kijkt de laatste groep wat ze in het buitenland met hetzelfde geld kunnen doen, aldus Scheer.

Op het Agrarisch Plein op de Emigratiebeurs in Houten staan minstens twaalf bedrijven. Ze geven informatie over emigratie naar Duitsland, Zweden, Denemarken, Canada, VS, Tsjechië en Hongarije. In totaal staan er ruim driehonderd organisaties op de beurs, zoals ambassades en financieel deskundigen en vinden er meer dan 60 landenpresentaties plaats.

Op het Agrarisch Plein zijn elke dag lezingen. Een van de lezingen wordt gegeven door Lisa Takács. Ze is in Nederland geboren. Haar vader is een Hongaar die na de val van de muur is teruggekeerd naar Hongarije. Lisa Takács woont nog steeds in Nederland en studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Samen met haar vader heeft ze een familiebedrijf opgezet voor begeleiding van agrariërs die willen beginnen in Hongarije. Ze werken samen met Agriteam Makelaars.

Eén van de bedrijven die ze nu in portefeuille hebben is een varkensbedrijf in het oosten van Hongarije. Er is op dit moment plek voor 2.500 vleesvarkens. Daarnaast zijn er nog nieuwe stallen in aanbouw. Daardoor ontstaat straks ruimte voor nog eens 3.000 dieren, zegt Lisa Takács. "Het is een winstgevend bedrijf met vaste afnemers en goede betalingsvoorwaarden bij afname", aldus Takács.

De varkenshouder krijgt op dit moment 320 Hongaarse forinten ofwel € 1,15 voor een kilo varkensvlees. Zijn kostprijs is 275 Hongaarse forinten, ofwel circa 1 euro per kilo.
De vooruitzichten voor de varkenshouderij in Hongarije zijn goed. De vraag naar varkensvlees in Hongarije en andere belangrijke afzetmarkten zoals Roemenië, Oekraïne, Rusland en China groeit, aldus Takács.

Bij dit bedrijf hoort 12,6 hectare grond. "Dat is aangemerkt als 'major', dat is Hongaars voor hoeve of erf. Het bedrijf kan daardoor dus ook worden gekocht door buitenlanders", zegt Takács. Dat geldt niet voor alle landbouwbedrijven. "Hongarije heeft regels voor eigendom van akkerbouwgrond, dat mogen niet-Hongaarse burgers tot 1 mei 2014 niet kopen", aldus Takács. Grond pachten is echter geen probleem.

Daarnaast is er een fruitboomgaard van 10 hectare met perzikken, morellen en kersen. Bij het bedrijf hoort verder een machinepark en een woonhuis met een kantoor. Tijdens de Emigratiebeurs vertelt Lisa Takács meer over emigratie naar Hongarije. De Emigratiebeurs is 12 en 13 februari in Houten. Agrariërs kunnen korting krijgen op de toegangsprijs als ze op internet een toegangskaart bestellen met de code AGRI.

Meer informatie: Agriteam Makelaars, Peter Scheer, 088 – 170 00 00 of 06 – 51 53 40 39, www.agriteam.nl, www.emigreerwijzer.nl en www.agrihungary.comFoto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Als het daar in Hongarije zo geweldig varkenshouden is waarom hebben de insiders zoals Ronald Scholten dan de stallen leeg?

 • no-profile-image

  Patrick H

  Het is iedereen zijn goed recht om van een dode mus nog geld te maken .
  Alle aangehaalde zakens staan in fel contrast mee de werkelijkheid . Het is natuurlijk niet moeilijk als je twee talen spreekt om in mezögaszdasagi ingatlan te gaan handelen .
  Lijkt mij eerder een vastgelopen subsidieproject , ik zie daar een graandrogerij die aan akkerbouw moet worden gekoppelt en voorts stallen maar geen stallen in aanbouw ook geen mestopslag . Zo'n mensen naar een emigratiebeurs halen is je voorafgaandelijk intressant proberen te maken mee prutsers en waarom omdat er geen eerlijke emigratieburelen bestaan met bv hongarije niet moeilijk als het 100% een af te raden zaak is.
  Als mij morgen iemand 1.500.000 euro aanbied dan woon ik nog voor eind dit jaar in mijn kasteel weet enkel niet of dat dit op mijn H.bedrijfverplaatsinggrond zou zijn of ergens in West Europa ....vrees enkel voor het laatste ....Biedingen enkel mee het tasje cash geld in de hand aub...

Of registreer je om te kunnen reageren.