Home

Achtergrond

‘Plantgezondheidsfonds kan goed risico-instrument zijn’

Zoetermeer - Vanuit de boomkwekerij wordt een nieuwe impuls gegeven voor een plantgezondheidsfonds. Het PT besluit deze maand over een werkorganisatie om voorwaarden verder uit te werken, mogelijk ook voor de tomatensector.

De vorming van een plantgezondheidsfonds staat niet op de actuele agenda van de gewasgroep tomaat van LTO Groeiservice, maar zo’n fonds kan een bruikbaar instrument zijn voor moderne bedrijven. Dat zegt voorzitter van de gewasgroep tomaat Ted Duijvestijn. Met name grote bedrijven lopen op veel fronten risico’s. Een plantgezondheidsfonds kan die voor plantenziektes beheersen, denkt hij.

Twee jaar geleden was een quarantainefonds een duidelijk discussiepunt voor de tomatensector door de dreiging van clavibacter, maar die angst lijkt verdwenen. ”Een quarantaineverzekering sluit je af voor risico’s die je niet kunt nemen als bedrijf. Je ziet nu dat veel telers werken aan hun hygiëneprotocollen en zo meer aan preventie doen.” Ook is clavibacter lokaal te bestrijden in de kas. De productie komt niet meer in gevaar.

Volgens het Productschap Tuinbouw valt later deze maand het besluit over een werkorganisatie die voorbereidingen voor zo’n fonds moet treffen. Vooral uit de boomkwekerij is belangstelling voor zo’n fonds nadat geblokkeerde bedrijven vorig jaar aanzienlijke schade leden. Andere sectoren kunnen daarbij aanhaken. Dat wil niet direct zeggen dat direct een nieuwe heffing in de maak is, onderstreept het PT. ”We onderzoeken alternatieve financieringsvormen in Brussel en Den Haag. En er komt geen fonds zonder een draagvlaktoets onder de telers.”

Voor zo’n fonds wordt ook gekeken naar de uitvoering van het diergezondheidsfonds.

Of registreer je om te kunnen reageren.