Home

Achtergrond 251 x bekeken 2 reacties

Partnership krijgt vorm

Good Farming Star heeft een eerste testje doorstaan: de prijsval was beperkt.

De varkensprijscrisis is een test voor het Good Farming Star-vlees van Vion voor Albert Heijn. Grote vraag onder vleesvarkenshouder was namelijk of dat concept qua prijsvorming werkelijk losgeweekt zou zijn van de bulk.

De eerste test is geslaagd. De prijs voor het sterrenvlees ging in de eerste chaotische week geen 9, maar 3 cent omlaag. De prijsvorming voor dit vlees heeft zich losgezongen van die van standaardvlees.

Maar goed ook. Op een boerenbijeenkomst, dinsdag in Tilburg, klonk dat áls het sterrenvlees mee in de vrije val zou gaan, veel producenten er meteen de brui aan zouden geven. En dat dan de gang naar de poorten van Albert Heijn onafwendbaar was geweest. De verwachtingen waren begrijpelijkerwijs hooggespannen. Want was de varkenshouder niet keer op keer voorgehouden dat als hij zich wilde onttrekken aan het grillige én te lage niveau van de varkensvleesmarkt, hij de vlucht naar voren zou moeten maken?

Naar een markt waar op basis van kwaliteit het onderscheid wordt gemaakt. Een markt waarin partnership meer vorm zou krijgen. Vanaf juni wordt AH beleverd met wekelijks 20.000 ster-varkens; een lagere kwaliteit vers varkensvlees verkoopt Albert Heijn niet. Sjoerd van de Wouw van stichting Wakker Dier voorspelt dat meer supermarkten zullen volgen. Hij is erg enthousiast over het concept. Wie hem spreekt en niet beter weet, zou haast denken dat Van de Wouw woordvoerder is van Vion in plaats van beleidsmedewerker bij Wakker Dier, zo enthousiast praat hij over Good Farming Star. Gevraagd naar de trend voor 2011 antwoordt Van de Wouw dat we ons dit jaar over tien jaar zullen herinneren als ‘het jaar waarin de negatieve prijsspiraal op de vleesmarkt werd doorbroken’.

Of het nou gelijk zo’n vaart zal lopen, is de vraag. Nederland produceert veel meer varkens dan alleen voor de Nederlandse supermarkt. Maar er is wat in beweging. Wellicht helpt de huidige crisis mee aan verdere bloei.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    arie.zevenhuizen

    leo,je moet nog een hoop leren,dit heeft niets met kwaliteit te maken,maar met emotie!en daar kan je een vraagteken bij zetten.als het gaat om kwaliteitsvlees,dan durf ik met alle starconceptleveranciers de strijd aan.er zullen ongetwijfeld hele goede leveranciers bij zitten,maar starconcept heeft niets met kwaliteit te maken,en is puur marketing,voor de rest succes gewenst.

  • no-profile-image

    Wim

    Ik denk zelfs dat deze stresstest het einde betekent van Vion Star .AH zit nu al te bedenken hoe ze minder afhankelijk van de 125 Star leveranciers kunnen worden.Ook Vion zelf zal hier mee aan de slag moeten want ze zijn wel verplicht de kontrakten te leveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.