Home

Achtergrond 1 reactie

Pak de kansen, ook in 2011

Cliché, maar wel waar: naast bedreigingen zijn er ook altijd mogelijkheden.

Als boer in Nederland moet je ondernemen in een mijnenveld van kansen en bedreigingen. Door het negatieve sentiment van de bedreigingen zou je bijna vergeten dat er wel degelijk kansen zijn, ook in 2011. Er moeten wereldwijd meer monden worden gevoed, het welvaartsniveau in China en India stijgt hard. De klimaatverandering is per saldo voor Nederland best gunstig en het in sommige gebieden onrustbarende watertekort biedt ons Nederlandse boeren kansen.

Bedreigingen zijn er ook. Denk aan het toekomstig EU-landbouwbeleid. De druk om het landbouwbudget te verlagen is hoog. Het vertrouwde vangnet (restitutie, interventie, importheffing en quotaregelingen) gaat écht op de helling en wordt hooguit vervangen door een lage ondergrens in een bescheiden vorm van interventie. Dan boeren we ook nog eens in een samenleving die steeds nadrukkelijker over onze schouder meekijkt. De druk om anders – duurzamer – te produceren zal dit jaar alleen maar verder toenemen.

Als vleesvarkenshouder zul je dan zeggen: hoezo kansen? Voer wordt dit jaar duurder en wie weet hoe lang de dioxinecrisis naijlt? En dit na al vier financieel slechte jaren op rij. Ook de melkveehouder zegt misschien: kansen? Voer wordt ook voor hem duurder, de verplichte weidegang waar FrieslandCampina op aanstuurt is kostprijsverhogend en het einde van de quotering zorgt straks voor meer melk met vast een flinke prijsdip. Hoezo kansen, zegt de akkerbouwer wellicht; de tarweprijs is hoog, maar dat is de grondprijs ook.

Het is niet anders: ondernemen in een vrijer wordende markt betekent nu eenmaal laveren. De bedreigingen lokaliseren en de kansen vertalen naar het eigen bedrijf. En om het maar eens onomwonden te zeggen: dan is stoppen soms onvermijdelijk. Dat is geen geheim voor wie naar de statistieken kijkt over het aantal bedrijven de voorbije jaren. Maar in dit themanummer, Trends 2011, staan ook talloze kansen. Pak ze, ook in 2011!

Foto

Rochus Kingmans

Eén reactie

  • no-profile-image

    Red Overall

    Ja hoe dan, Rochus?, zou ik als boer zeggen. De kansen verwoord je wel heel vaag en abstract. Hoe moet ik dat vertalen naar de dagelijkse praktijk van een boerenbedrijf? Als innovator zou ik zeggen we missen in de agrosector een geoliede innovatiemachine. Een machine die de mondiale ontwikkelingen bijhoudt, daaruit kansen destilleert en die vertaalt in concrete innovaties qua markten, productieprocessen en producten. Die die innovaties eventueel patenteert en licenties geeft aan boeren die ze willen gebruiken of aan producenten die de innovatieve apparaten willen produceren. Een machine die helpt bij eventuele implementatieproblemen bij de boer. Die financierders en/of investeerders zoekt. Kortom een innovatiemachine die de boer niet laat aanmodderen maar op een professionele manier innovatie in de agrosector van de grond tilt.

Of registreer je om te kunnen reageren.