Home

Achtergrond 1 reactie

Overlast hoge waterstand Maas blijft beperkt

Ohé en Laak - Een boerderij in het Limburgse Ohé en Laak is ingesloten door het hoge water van de Maas.

Ohé en Laak - Een boerderij in het Limburgse Ohé en Laak is ingesloten door het hoge water van de Maas. Foto ANP

Tersoal – Melkveehouder Wiebe Bakker uit het Friese Tersoal strooit landbouwzout over de kuilbult perspulp. ”We doen dit voor de conservering van de toplaag. Je ziet wel eens dat de bovenlaag van de kuil gaat broeien of schimmelen. Door er zout op te strooien kun je dit verminderen”, aldus Bakker. Hij runt samen met zijn broer Jelle (rechts) een melkveebedrijf met 120 koeien. ”We beginnen over enkele weken met het voeren van perspulp. Nu voeren we nog aardappelpersvezels, maar dat seizoen is bijna voorbij, vandaar dat we perspulp gaan voeren”, legt de ondernemer uit. Bakker voert normaal mais, maar vanwege de bouw van een nieuwe stal was er dit jaar geen ruimte voor een maiskuil. De sleufsilo waar eerder kuilgras in lag wordt nu gevuld met perspulp. De nieuwe stal biedt ruimte aan 160 koeien. ”Ik hoop dat we de stal in februari in gebruik kunnen nemen.” Door het koude weer heeft de bouw wel wat vertraging opgelopen. Foto Alex J De Haan

Garmisch Partenkirchen - Eigenlijk zou de bestuurder van deze slee het voorbeeld van zijn bijrijdster moeten volgen en ook achter de lading hooi moeten zitten. De deelnemers aan het traditionele Hornschlittenrennen in het Beierse Garmisch Partenkirchen behalen namelijk hoge snelheden bij de afdaling, ondanks hun weinig aerodynamisch vormgegeven voertuig. Er werden snelheden geklokt van meer dan 100 kilometer per uur. In totaal 95 teams deden dit jaar mee aan de 42e editie van het Beierse kampioenschap. Foto ANP

Wilhelminadorp – De laatste suikerbieten worden geladen bij Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder in het Zeeuwse Wilhelminadorp. Doordat het plastic was opengewaaid had een klein deel lichte vorstschade. ”Dit is de laatste 35 van de 203 hectare die we afleveren”, vertelt directeur Jan Paul van Hoven. ”Het is een hele ellende om bieten af te dekken en 70 tot 80 hectare moest onder plastic. De medewerkers zijn niet blij met die klus.” Toch geniet hij van de bietenteelt. ”Het is een verademing om bietenteler te zijn. We durfden in 2006 niet te dromen dat het zo snel zou goed komen. Er is veel vraag naar alles wat met voedsel te maken heeft.” Foto Anton Dingemanse

Bleiswiijk - ELI-staatssecretaris Henk Bleker bezoekt testkassen van het Improvement Centre in het Zuid-Hollandse Bleiswijk. Bleker liet zich vooral op de hoogte brengen van het nieuwe telen. Deze energiezuinige productiewijze zal de komende jaren zorgen voor een verdere daling van het energieverbruik van de glastuinbouw. Volgens LTO  Noord Glaskrachtvoorzitter Nico van Ruiten kan de glastuinbouw afspraken met de overheid over energiebesparing halen, onder meer door gebruik van aardwarmte. Foto Engel Lameijer

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ik zie dat het dak er ook al af is

Of registreer je om te kunnen reageren.