Home

Achtergrond

Onrust Noord-Afrika voedt vraag poeders

De prijzen voor de zuivelgrondstoffen blijven stijgen, maar in de voorhoede, op de internetveiling van Fonterra, verlopen de prijsstijgingen minder hard dan bijvoorbeeld in Nederland en elders in Europa.

Het is nog te vroeg om te zeggen dat het einde van de prijsstijgingen in zicht is. Ook de verkopen lopen nog altijd goed. Europese handelaren verkopen momenteel aardig wat melkpoeder naar Noord-Afrika. Algerije is altijd al goed voor omvangrijke tenders voor Europese melkpoeder.

Algerije en andere landen uit die regio voeren hun aankopen momenteel op uit vrees voor verdere onlusten over hoge voedselprijzen. Dit terwijl de productie in Europa terug begint te lopen. Ook elders in de wereld is het aanbod van poeders en andere zuivelproducten beperkt.

Voor de Europese Commissie waren de hoge prijzen en de goede vraag aanleiding om weer een hoeveelheid magere melkpoeder uit de interventievoorraden vrij te geven. In totaal werd 9.500 ton melkpoeder gegund, voor een prijs van €2250 per ton.

Toch komen er ook berichten binnen dat sommige landen in Afrika en Azië moeite hebben om de zuivelprijsstijging bij te benen. Hier lopen de verkopen moeizamer, maar zolang dit door vraag van elders wordt opgevangen, heeft dit geen groot effect.

De kaasverkoop naar onder meer Rusland loopt nog goed door, al zijn ook hier signalen dat de Russen iets minder happig worden. Daarbij kan meespelen dat de kaasproducenten proberen de prijzen verder te verhogen

De prijzen op de spotmarkt voor boerderijmelk blijven ook hoog met een niveau van ruim 37 cent per kilo. Dat is momenteel boven het niveau van de gewone fabrieken, omdat die geen wintertoeslag meer hebben.

Prognose: iets hogere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.