Home

Achtergrond

Olieprijs klimt bij spanningen in Egypte

De prijs voor een vat Noordzeeolie blijft volgens analisten deze week zweven rond de 98 dollar (72 euro), het hoogste niveau in meer dan twee jaar. Het prijsniveau in New York ligt nog circa 5 dollar lager.

Een hoger niveau is mogelijk als de politieke instabiliteit in Egypte toeneemt en dus de kans groter wordt dat de aardolieproductie in Egypte stokt. Nederlandse bedrijven, waaronder energieconcern Shell, hebben reeds Nederlands personeel teruggetrokken.

Buiten de Egyptische politiek speelt het herstel van de VS volgens een bankanalyse van RBS Bank een cruciale rol. De Amerikaanse economie herstelt zich nog moeizaam. De VS geldt als grootste verbruiker van olie en gas en het is de vraag of op de Amerikaanse markt een prijsniveau ver boven de 90 dollar lang vol kan houden.

De gasprijs is daarentegen gedaald van ruim 24 cent tot een niveau voor 22,7 cent per kuub (AgroEnergy) bij levering in 2012, en 23,3 cent per kuub een jaar later.

De prijs ligt op de TTF-spotmarkt een 0,5 cent lager. Elektriciteitsprijzen zijn daarentegen licht opgelopen met een verbeterde marge voor WKK-bezitters tot gevolg. Nog altijd is het verschil tussen de kosten van de inbreng van gas en de opbrengst van de verkoop van elektriciteit klein: 28,56 euro per MwH.

Voor de komende dagen verwachten analisten van bureau Endon een verdere, doch lichte stijging van de sparkspread.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.