Home

Achtergrond

Noodactie voor getroffen champignontelers Australië

Champignontelers Gerda en Gery van Houten bouwden 4,5 jaar geleden een champignonbedrijf (Sunny Dutch Mushrooms) op in Helidon in Australië. De toekomst hangt na de uitval van stroom door de overstroming nu aan een zijden draadje. De schade bedraagt zeker 1,5 ton. De broer van Gerda, Roel van der Werff uit Drunen, startte in Nederland een noodactie op. Er is compost nodig om productie te hervatten, stelt Gerda van Houten.

Hoe spannend was het op uw bedrijf?
“Je kunt je niet voorstellen hoe vreselijk het was. Er was een muur van water. Een paar kilometer bij ons vandaan zijn de huizen verdwenen. Het dorpje Grantham - hier vlakbij - is bijna weg.
Bij ons is het water niet binnen geweest, maar op twee meter van de kwekerij. We zijn wel de stroom verloren en dan ben je wel helemaal klaar. We konden pas na twee dagen op ons bedrijf. Daarna hebben we nog drie dagen zonder stroom gezeten.”

Wat gebeurt er na zo’n lange uitval van de koeling?
“In cellen die net waren gevuld, liep de temperatuur op tot 80 graden Celsius. Toen we er waren, legde mijn man de hand op de deur van de cel en we wilden de deur niet openmaken uit angst voor brand.”

U heeft schade en kunt niet opnieuw opstarten.
“De bank National Australia blijft rente afschrijven, terwijl de regering oproept om de bedrijven te helpen, maar banken hebben de macht in Australië. We zitten met de handen in het haar. We horen mensen met dezelfde verzekeringsmaatschappij in de media zeggen dat schade door overstroming niet gedekt is. Het probleem is dat we nog geen reserves hebben opgebouwd en om weer op te starten is het nodig dat we compost laten komen. Zelf compost maken, kost teveel tijd.”

Hoe snel kunt u weer in productie zijn?
“We zijn de cellen aan het leegmaken, omdat de verzekering niet komt kijken. Dan moeten we de cellen nog schoonmaken en vervolgens moeten we compost bestellen. Het kan zes weken gaan duren. Die omzetschade hebben we niet meegerekend in de 1,5 ton.

Hoe is de markt voor champignons beïnvloed door de ramp?
“We zetten af naar lokale groenteboeren en zetten af via een commissionair. De prijzen van champignons zijn hoog, het is zuur dat we daar net niet van kunnen profiteren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.