Home

Achtergrond 275 x bekeken 1 reactie

Minder Turkse interesse in rosé

De rosésoorten maken een pas op de plaats. Dat heeft alles te maken met de vraag uit Turkije. Die was de laatste weken zeer fors en dat stuwde de roséprijzen behoorlijk op. Nu hebben de Turken de geldkraan dichtgedraaid en dat heeft gevolgen voor de handel én de prijzen. Rosékalveren ouder dan 8 maanden worden goedkoper en de prijs van jong rosé blijft met moeite op de been.

Toch kunnen de roséprijzen op termijn wel weer gaan stijgen. Turkije wendt zich nu tot andere landen waar de prijzen lager liggen, maar daar is het aanbod niet al te groot. Daardoor komt Nederland vanzelf weer in beeld.

Jong rosé noteert ongewijzigd: €3,78 per kg geslacht-gewicht. Dat is nog altijd veel meer dan vorig jaar betaald werd. Toen bracht 1 kg slechts €3,20 op. De weggevallen Turkse vraag heeft op jong rosé weinig invloed, omdat het aanbod hierin zeer matig is. Voor oud rosé geldt dat niet. En dat zorgt voor een lichte prijsdaling. Deze rosésoort komt uit op €3,48 per kg geslacht-gewicht.

Blank kalfsvlees zit intussen nog steeds in de lift. Blank noteert €5,00. Die prijsstijging is volledig aanbodgestuurd, want de vraag is niet bepaald groot. Het Europese aanbod is ronduit krap en daardoor kunnen de prijzen blijven stijgen.

Daarnaast speelt mee dat de Zuid-Europese landen vorige week nog vakanties hadden. Daar gaat de vraag naar kalfsvlees straks weer toenemen. Ook dat geeft de prijs een duwtje in de rug.

prognose:

oud rosé goedkoper, blank duurder

Eén reactie

  • no-profile-image

    boer

    Zo doe je dat, niet meer opleggen dan dat je goed verkopen kunt. Ja, Jan van Drie snapt dat wel. Kan de varkenssector nog een voorbeeld aan nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.