Home

Achtergrond

Maas-, Rijn- en IJssel-koe gered uit uiterwaarden

Amerongen – Hoewel de roodbonten ongetwijfeld Maas-, Rijn- en IJssel-bloed in de aderen hebben, vond de brandweer in het Utrechtse Amerongen het niet verantwoord twee koeien in de onder water lopende uiterwaarden te laten lopen.

De dieren liepen langs de Nederrijn. De medewerkers van de brandweer moesten alle zeilen bijzetten om de twee dieren uit hun benarde positie te bevrijden. De eerste koe liet zich snel naar het droge brengen, maar de tweede was minder bereidwillig. De politie kon gisteren niet zeggen of proces-verbaal is opgemaakt tegen de eigenaar van de dieren. Foto William Hoogteyling

Oude Pekela - Een medewerker van hennepverwerker DunAgro in Oude Pekela laadt vezelhennep in een vrachtwagen. De hennep gaat naar een toeleveringsbedrijf van de autoindustrie. De vezels worden verwerkt in binnenbekleding voor autoportieren, zegt directeur Albert Dun. “De vezels kunnen ook worden verwerkt tot isolatiemateriaal. In Nederland is vorig jaar 1.100 hectare vezelhennep geteeld. DunAgro heeft 450 hectare hennep laten telen. Dit jaar hebben we meer dan 600 hectare nodig.” Foto Koos van der Spek

Gyeonggido - Een boerin voert haar rundvee. In Zuid-Korea wordt de complete veestapel gevaccineerd tegen Mond- en Klauweer. Het land kampt met de grootste uitbraak ooit. Er zijn 1,4 miljoen dieren geruimd. Dierenbeschermingsorganisatie voeren actie tegen de ruimingen, omdat varkens levend verbrand zouden worden. De vleesexport in Zuid-Korea was in december 96 procent lager dan in 2009.. Foto ANP

Venlo – Een trekker pompt water weg op een perceel land bij Venlo. De waterschappen Aa en Maas en de Dommel melden dat de situatie rond de Maas onder controle is. Het waterpeil zakt de komende dagen geleidelijk. Zeker tot zondag zal er nog sprake zijn van wateroverlast. Een woordvoerder van het waterschap Rijn en IJssel zegt dat in het stroomgebied van dat waterschap geen problemen zijn gesignaleerd met bijvoorbeeld vee in de uiterwaarden. De voorspellingen zijn nu zodanig dat de waterstanden nog een meter beneden het niveau van 1995 blijven. Foto ANP

Musselkanaal – Henk en vader Gijs Boerhave potten aardbeienplanten op. ”Normaal krijgen we preplanten aangeleverd”, vertelt Henk Boerhave.  ”Door het natte weer is deze teelt dit jaar mislukt. Nu gebruiken we ons eigen uitgangsmateriaal, dat gelukkig goed genoeg is; het is SE-geklassificeerd.”

Dat is een geluk bij een ongeluk. ”We zijn hier op zich niet blij mee, want het is extra werk. Maar het is niet anders. Omdat het SE is, kan ik het nog een keer vermeerderen. Volgend jaar niet meer. Bovendien is dit wel een stapje minder dan het mooie materiaal dat we normaal gesproken krijgen.”

De vermeerderde planten worden verkocht via een handelaar in het Zuiden. ”Een deel gaat daarna zelfs naar Korea”, weet Boerhave. De aardbeienplantenvermeerdering is een extraatje, vooral om de wintermaanden mee te vullen. De heren richten zich hoofdzakelijk op de melkvee- en akkerbouwtakken van hun bedrijf in het Groningse Musselkanaal. ”De aardbeien zijn het beleg op de boterham.” Foto Koos van der Spek

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.