Home

Achtergrond 2 reacties

Kalk rijden over bevroren land

Haskerdijken - Melkveehouderij Jildert Monkelbaan uit het Friese Haskerdijken rijdt kalk uit over zijn land.

Hij gebruikt daarvoor één van de drie strooiers van loonbedrijf Brak. "Dit is de tijd van het jaar om onderhoud te plegen", zegt mede-eigenaar Anthony Brak. "Boeren hebben weinig andere werkzaamheden en de grond neemt de kalk mooi op. Door de vorst rijd je bovendien geen sporen." Met de kalk wordt de zuurgraad van de grond verbeterd, die daardoor beter geschikt is voor plantengroei. Monkelbaan verspreidt 45 ton over zo'n dertig hectare. Foto Alex de Haan

Nuenen - Jong geleerd is oud gedaan. De drie-jarige Cis Adriaans helpt zijn vader Rob Adriaans in de schapen. Het lammerseizoen is begonnen. Tot en met maart worden op het schapenbedrijf ongeveer 1.600 lammeren geboren. De eerste vijftig lammeren zijn inmiddels geboren. Adriaans heeft met het Gulbergenras een eigen schapenras ontwikkeld, die als streekproduct worden vermarkt. Foto VidiPhoto

Dedemsvaart - Akkerbouwer Kees Antuma in het Overijsselse Dedemsvaart heeft de eerste oogst van 2011 binnen. Deze week oogstte hij nog ongeveer 23 hectare korrelmais, die door het slechte weer in de vorige maand was blijven staan. "Door de vroege winter en de sneeuwval, lukte het ons niet de oogst begin december af te ronden. De oogst valt me zeker niet tegen. Er is wel een beetje korrelverlies, maar de kwaliteit van de korrel is goed." De korrelmais wordt gedroogd en gebruikt voor de verwerking in veevoer. Foto Ruud Ploeg

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    André de Geus

    45 ton product over 30 ha. Over welke kalkformule praten we hier....?

  • no-profile-image

    Anthony Brak

    De gebruikte kalk is van Ankal van Ankerpoort. De zuurbindende waarde is 50%.

Of registreer je om te kunnen reageren.