Home

Achtergrond

Israëlische paprika nog duur door rel residu ethefon

Op basis van de geldende handelsprijzen voor rode paprika uit Spanje of Israël is er nog steeds een voorkeur waar te nemen voor Israëlische. De prijzen liggen tussen de 12 en 13 euro voor 5-kiloverpakkingen voor Israëlische en iets onder de 9 euro voor Spaanse.

Daarbij speelt wel de beperkte aanvoer uit Israël een rol. Hier doet zich de omschakeling voelen van enkele Duitse ketens na de vondst van ethefon in partijen rode paprika van Spaanse leveranciers.

In Nederland is de reactie minder heftig op het nieuws over de vondst van het middel. Bij Albert Heijn ligt rode paprika uit Israël, maar de mixverpakking heeft een Spaanse herkomst. Bij C1000 en Jumbo is ook de losse rode paprika Spaans. Lidl voerde na de vondst van ethefon een terugroepactie uit in Duitse winkels, maar ook in Poolse en Franse winkels. In winkels in andere landen is het middel niet aangetroffen, stelt de winkelketen.

De verwachting is dat prijzen voor kleurpaprika’s verder normaliseren nu de Israëlische aanvoer zal oplopen. De productie zal naar verwachting oplopen. Donderdag en vrijdag was er wat extra krapte, maar deze week is de aanvoer al weer opgelopen doordat enkele ladingen Nederland bereikten.

Prognose: markt stabiliseert.

Of registreer je om te kunnen reageren.