Home

Achtergrond

Hoog water

Doesburg - Het water in de uiterwaarden bij Doesburg (Gelderland) staat zó hoog, dat sommige bedrijven voor de RMO-wagen onbereikbaar zijn geworden. Daarom is loonwerker Johnny Derksen ingeschakeld.

Loonwerker is even RMO-chauffeur

Doesburg - Het water in de uiterwaarden bij Doesburg (Gelderland) staat zó hoog, dat sommige bedrijven voor de RMO-wagen onbereikbaar zijn geworden. Daarom is loonwerker Johnny Derksen ingeschakeld.

Met de trekker en een speciale kleine melktank haalt hij samen met RMO-chauffeur Danny van Hal bij de 'waterboeren' melk op. Die wordt vervolgens overgepompt in de grote RMO-wagen die op het droge staat te wachten. Op deze manier kan het water tot 1 meter 60 stijgen voor het echt onmogelijk wordt melk te halen.

Bij zulke hoge waterstanden wordt een andere trekker omgebouwd tot hoogwatertrekker. Die blijft zelfs draaien als de motor onder water staat. De cabine loopt dan weliswaar vol water, maar als Derksen op de chauffeursstoel gaat staan, houdt hij toch droge voeten. Het nadeel is echter dat dan de melktank gaat drijven.

De verwachting is echter dat het water deze keer niet zo hoog zal komen dat dergelijke stunts noodzakelijk zijn.

Kijk voor meer hoogwaterfoto's op www.boerderij.nl

Foto Jan Willem Schouten

Buurtschap Fortmond alleen per boot bereikbaar

Fortmond – Door het hoge water in de IJssel is de buurtschap Fortmond bij Deventer alleen nog per boot bereikbaar. Bewoners van de buurtschap worden met een noodveer van- en naar huis gebracht.

Trekkers vormen met laadbak ook een prima vervoersmiddel om bij de pont te komen, zo blijkt. Het noodveer is ingesteld door de gemeente Olst-Wijhe.

Woonhuizen in Fortmond lopen nog steeds weinig gevaar. Het noodveer zal nog zeker tot halverwege volgende week dienst blijven doen. De politie heeft de weg afgezet om kijkers tegen te houden.

Gemeente Olst-Wijhe meldt dat er geen actieve agrarische bedrijven in het buurtschap zijn, waardoor er geen problemen met aan- en afvoer van producten zijn.

Het leger heeft verslaggevers van RTV Oost geholpen met het weghalen van een satellietwagen. Door het stijgende water konden zij niet meer weg komen uit Fortmond.

Foto Ruud Ploeg

Dubbel scherm op nieuwe kas

Klazienaveen – Medewerkers van teeltbedrijf A.C. Hartman hangen plastic op in een kas in Klazienaveen. Het plastic scherm moet voor extra energiebesparing zorgen. Het huidige donkere warme winterweer komt de jonge komkommerplanten nog niet ten goede.

De teelt heeft meer behoefte aan droog open koud weer met meer zonlicht. De planten staan sinds vorige week in de kassen die Hartman vorig jaar overnam in Klazienaveen.

Foto Alex de Haan

Foto

Christel Labee

Of registreer je om te kunnen reageren.