Home

Achtergrond

Hoge grondstofprijs maakt beleggers bijzonder kooplustig

Sterke prijsstijgingen in agrarische grondstoffen trekken wereldwijd zeer veel aandacht.

Onrust in Noord-Afrikaanse landen wordt onder meer toegeschreven aan sterk verhoogde voedselprijzen, terwijl wereldwijd politieke leiders zich inmiddels zijn gaan bemoeien met de prijsontwikkelingen op de voedingsmiddelenmarkt.

De prijsontwikkelingen op de grondstoffenmarkt zijn ook duidelijk af te lezen aan de koersbewegingen die beursgenoteerde agribusinessbedrijven laten zien. Met name producenten van zaaizaden, gewasbeschermingsmiddelen en landbouwmachines profiteren van de hausse in de grondstofprijzen.

Het Zwitserse gewasbeschermingsmiddelen- en zaaizaadconcern Syngenta voert in de index van agd.media op dit moment de lijst aan met een koerswinst van 13 procent sinds de jaarwisseling. Het concern deed het de afgelopen dagen ook weer goed op de beurs. Ondanks een dip vorige week donderdag wordt de stijgende lijn voortvarend voortgezet.

De producenten van vlees, voer, zuivel en suiker hebben het daarentegen dit jaar moeilijker op de aandelenbeurzen. Voerproducent Nutreco leverde dit jaar al bijna 7 procent aan waarde in op de beurs. Dat terwijl het concern toch een plaats heeft op de favorietenlijst van de Rabobank. De Rabobank signaleert dat het concern weliswaar last heeft van stijgende grondstofprijzen, maar Nutreco is volgens analisten van de bank goed in staat om die oplopende prijzen door te berekenen aan de klanten.

De suikerbedrijven noteerden in de afgelopen week ook een flinke koersdaling. Dit vooral naar aanleiding van berichten over twijfels omtrent de kwaliteit van de suikerbietenoogst in het Verenigd Koninkrijk.

In de vleessector schommelen de beurskoersen aan de hand van signalen over stijgende graanprijzen en berichten van de grote Amerikaanse concerns dat de vleesprijzen zullen stijgen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.