Home

Achtergrond 772 x bekeken 67 reacties

Hoe komen we uit het prijsdal?

De NVV eist van slachterijen dat zij zich gaan inspannen voor een ‘eerlijke’ prijs voor varkensvlees.

In een boze brief verwijt de vakbond de slachterijen dat zij zich gedragen als een ordinair doorgeefluik van vlees. Heeft de varkenshouderij mogelijkheden om grip op varkensprijs te krijgen?

Een poll gaf de volgende resultaten:

Vul hier de peiling in en geef uw mening in de reacties.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Hoe komen wij uit het prijsdal??? Om te beginnen minder aanbieden!!!!!.....

 • no-profile-image

  Han

  Piet je hebt gelijk. Maar hoe doen we dat in een wereld waar geen grenzen bestaan, maar wel enorme productie verschillen zijn. Zou een kosten beperking, door minder luxe bouw en kortere lijnen voor voer van land naar trog een besparing kunnen opleveren evenals betere mest afzet contracten? Waarom geen combinatie tussen mest afzet en graan aankoop? in beide gevallen is een akkerbouwer nodig als partner. Waarom zetten we altijd tussen personen in, waarom geen rechtstreekse afspraken? Is LTO Nederland alleen voor contact tussen boeren en overheid, waarom niet tussen boeren onderling? Hoe meer tussen personen hoe meer geld aan de stijkstok blijft hangen.

 • no-profile-image

  konijnenboer

  laten ze een prijs op basis van kostprijs hanteren met een kleine plus voor het ondernemen (kwaliteit) dan is iedereen tevreden en krijgt ook de consument een eerlijk en heerlijk stukje vlees en is de verleiding om te rommelen met voeders niet meer aan de orde

 • no-profile-image

  Han

  @Konijnenboer. Je plan is goed, maar er moet nog een vorm van productie quotum komen dat gelijk is aan de consumptie. Jouw system zal alleen in Nederland of de EU kunnen werken, omdat de kostprijs buiten de EU van totaal ander caliber is. Het systeem zal dan ook door de WTO partners worden afgeschoten, omdat het alleen werkt bij een gesloten grens.

 • no-profile-image

  onno

  @ konijnenboer. Dat is wat Danone in Turkije wil doen. Maar rooit nergens op. En is ook een gevaarlijke ontwikkeling. Dat betekent namelijk dat ALLE macht bij de coop gaat liggen.

 • no-profile-image

  Marteen

  Leveren aan consumenten kunnen we ook zelf. Laten slachten (eventueel via een co-op en direct aan de consument leveren.
  Het is vraagt wat organisatie maar je hoeft niet naar de bank.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Ik zou er niet versteld van staan dat de Rabobank op dit moment druk aan het lobbyen is bij de overheid om geld voor een nieuwe ronde opkoopregeling zodat hun in rap tempo opzwellende varkensstal/agrarischegebouwen bubble niet uit elkaar knalt. Maar dat hoeft niet slecht te zijn. Ik kan me voorstellen dat er genoeg varkensboeren zijn die wel zouden willen stoppen maar het niet meer kunnen. Die willen best wel uitstappen als ze niet met een torenhoge schuld blijven zitten. Als de waarde van het agrarisch onroerend goed onderuit gaat kunnen zelfs de bedrijven die op dit moment nog relatief stevig in de schoenen staan flink in de problemen komen. De hele liberalisering van de landbouw kunnen we wel als mislukt beschouwen. Het speelveld zal namelijk nooit vlak worden en er wordt wereldwijd altijd teveel geproduceerd voor een redelijke opbrengstprijs. Als de nederlandse consument/belastingbetaler tweederde van de varkensstapel uitkoopt en de productierechten daarvan vernietigd, kan de grens dicht. Ze zijn dan waarschijnlijk goedkoper uit dan altijd maar exportsubsidie te betalen voor het productieoverschot waarmee dan in verweggistan de markt weer wordt verziekt. Ik denk dat dit een prima optie is om snel de druk van de ketel te halen. De productie kan worden aangepast aan de vraag waardoor de producent een goeie prijs kan bedingen en daardoor geen moeite zal hebben welzijnsinvesteringen te doen voor zijn dieren. En er is geen mestprobleem meer. Wat er ook gebeurd, ik ben het helemaal met Han eens dat er eerst gekeken moet worden naar een manier waarop de productie aangepast kan worden aan de vraag.

 • no-profile-image

  Leo van den Bergh

  Productprijzen komen normaliter tot stand door de wisselwerking tussen VRAAG en AANBOD. Die twee economische grootheden verhouden zich in ons land allang niet meer met elkaar. Door de ongebreidelde groei van de vleesveesector vanaf de jaren '70/'80 is er in alle marktsegmenten een dermate groot aanbod ontstaan, dat daardoor letterlijk het 'kiloknaleffect' keihard in de hand wordt gewerkt. Ik denk dat de beleidsmakers bij LTO/ZLTO dit ook onderkennen en dat zij mede daarom tot de conclusie zijn gekomen, dat ons land zich niet leent voor megastallen. Want daarin ligt tevens dé oorzaak van de structureel te lage marktprijzen van het product vlees. Kleinere productie-eenheden met lagere kosten en een béter, duurzamer, smakelijker én verantwoorder eindproduct lijkt een voor de hand liggend wapen om de bestaande problemen van tégen of onder de kostprijs moeten werken, op te heffen. Daarbij kan het markttechnisch gezien heel zinvol zijn als boeren zich regionaal verenigen in kleine coorperaties en zélf hun eigen 'vleeslijnen' in de markt gaan zetten. NIET dus op de wijze zoals dat nu in de zuivel gebeurd, want daar heeft het industriële belang de individuele belangen van de leden-toeleveranciers al tientallen jaren geleden naar het aalmoezenhok verdrongen. In tegenstelling tot groenten en fruit is vlees is géén noodzakelijk bestanddeel van de dagelijkse voeding en het is zélfs niet in het belang van de gezondheid om dagelijks vlees te eten. Daarom kan de consumptie best heel wat lager en mag het product ook best een wat hogere marktprijs krijgen. Als de consument wéét waar het gekochte product vandaan komt en de kwaliteit daarvan bovendien duidelijk beter is dan dat van het bio-massaproduct, dan zal men ook gemakkelijker een wat hogere prijs gaan betalen. Dat blijkt reeds duidelijk uit het succes van verantwoord en duurzaam Keurmerkvlees in winkelketens en bij individuele slagerijen.

 • no-profile-image

  Kobonde

  Het is heel simpel en wordt in alle bedrijfs takken gedruikt (behalve de landbouw) verlies lijdende bedrijven stoppen en dus daalt het aan bod en stijgt de prijs.

 • no-profile-image

  Leo van den Bergh

  Je hebt gelijk Kobonde, maar geen enkele bedrijfstak wordt dan ook van de wieg tot het graf met subsidies, premies, regelingen en prijscompensaties in de benen gehouden.Daarin is pas recentelijk een kleine kentering gekomen.

 • no-profile-image

  Hans

  leo de consument kan nu ook al nagaan waar het vlees vandaan komt,en toch laten ze het afweten om het te kopen,de vervuilde bedrijven zitten immers op slot.als al de inspanningen die de sector heeft gedaan op het gebied van keten kwaliteitborging enz,en die ons ook min of meer door de consument is opgelegd,had gewerkt dan hadden al de consumenten nu vlees in nederland gekocht.de prijs had hier dan flink omhoog gekund.een ander mannier om de prijs omhoog te krijgen is volgens mij dat de handelaren een percentage moeten krijgen van de opbrengstprijs van het varken en niet per kg of per stuk,ze kunnen zo ons beter helpen druk uit te oefenen op de slachterijen.

 • no-profile-image

  Leo van den Bergh

  Oké Hans, het probleem is natuurlijk veel omvangrijker dan ik het in een notendop kon schetsen. Maar het is naar mijn mening een onjuiste voorstelling van zaken dat "dé consument" per sé zo goedkoop mogelijk vlees wil kopen. Een beetje bewust levende consument wéét immers dat 'goedkoop' 'duurkoop' is. Het zijn niet kwaliteitsketens zoals AH, maar kiloknalzultkoppaleizen als C1000 die de markt én de verantwoorde prijsstelling verzieken. Maar daaraan zijn ook de megafokkers medeverantwoordelijk. En zeg nou zelf: als je zo'n kiloknalpakket in de braadpan gooit dan kun je er na een paar minuten bijna twee emmers water vanaf gieten.Tel uit je verlies!

 • no-profile-image

  teun

  Onze varkens in regie laten slachten karkassen terug nemen. Heel het varken uitbenen alle onderdelen verwerken in gehakt en uitdelen voor de supermarkten voor onze kostprijs. Wie is hier nou de baas over onze topkwaliteit

 • no-profile-image

  Han

  Leo v.d.Bergh. Je verhaal van de kiloknaller rammelt. Dat de kiloknaller met stunr prijzen komt klopt, dat de kiloknller als hij warm wordt het overtollig water kwijt raakt klopt ook. Dus zou d ekiloknalle rverkoper veel meer voor het vlees kunnen betalen, want hij verkoopt water voor vlees. Zijn 100 kg varken gaat voor > 110 kg de deur weer uit. Zijn Te lage vlees prijs wordt dan ook goed gemaakt door H2O opwaardering. Als er iets niet schort aan ons hele landbouw prijzen verhaal moeten we dat zoeken in een te grote productie en het moeten concurere met collega's die veel lagere productie kosten hebben dan wij. Waarom die kosten lager zijn laat ik in het midden evenals het feit wie de transport betaalt over soms wel zeer grote afstand. Ik krijg steeds meer het gevoel dat de voedsel productie en handel een zeer complex politiek spelletje is geworden.

 • no-profile-image

  Leo van den Bergh

  Beste Han, als mijn verhaal rammelt dan komt dat vooral omdat het deksel op de braadpan voortdurend omhoog wordt gedrukt door het verdampende water! Maar alle gekheid op een stokje: je hebt wel gelijk vwb de inkoop- verkoopprijzen in relatie tot het wérkelijke massagewicht van het product Vlees. Door biggen en 'vlees'kuikens in korte tijd slachtrijp te mesten met voer waardoor er veel water wordt vastgehouden in het vlees (dat van nature al voornamelijk uit water bestaat) kopen zowel de handelaar/kruidenier als de consument erg veel en duur water. Dat kan en moet dus anders en een heel goede aanzet zou zijn om naar kleinere en duurzamere productieomstandigheden toe te werken. Waarom is bijvoorbeeld varkensvlees bij onze Oosterburen kwalitatief veel smakelijker en veel minder waterrijk dan het Nederlandse? Dit is heel makkelijk te controleren voor eenieder die in de grensstreek woont en even een Duitse supermarkt in loopt. Nét zoals de Duitsers onze Wasserbombe-tomaten niet meer willen kopen, believen zij ook geen waterverzadigde Schweinenbraten! Dat belangrijke gegeven had de Hollandse koopmansgeest allang wakker moeten schudden! Ik woon dicht bij een grote VION-slachterij en vraag me dagelijks af wat koelwagens uit Portugal, Spanje, Italië en Griekenland in hemelsnaam bij ons te zoeken hebben. Want in die landen zijn de kwaliteit en de smaak van het eigen varkensvlees onvergelijkbaar veel béter dan dat wat afkomstig is uit onze armzalige megastallen. Ik ben bang dat die handel alleen maar bestaat bij de gratie van EU- import-exportsubsidies.

 • no-profile-image

  Han

  Leo ik kan alleen nog toevoegen, dat onze wetgeving het toevoegen van H2O aan vlees tot een max. % goedkeurt, het gevolg is dat de handel, dat dan ook graag doet. Je duitse vlees van betere kwalitiet en smaak klopt en ik ben dan ook teleurgesteld in de Duitse ketens die inmiddels ons water vlees zijn gaan verkopen in Nederland. De Russen kopen ons vlees omdat het >rijk< staat als je import in je tas hebt, maar eerlijk is eerlijk hun vlees is nog vlees o.k. een beetje vetter. onze boeren hebben op de huidige weg weinig kans op een beter leven. Hun grootschalige weg is geen weg naar meer netto inkomen en al helemaal niet naar een betere verstandhouding met de burger, hun consument. Wij zijn op hetzelfde niveau aangekomen als waar de Russen faalden, "Hoe meer je produceert per eenheid (man of fabriek) hoe goedkoper het wordt per eenheid". Helaas zogauw een percentage product onverkoopbaar is, gaat dit niet meer op, want de kosten van het overschot zullen verwerkt moeten worden in de prijs van het te vermarkten product, doe je dit niet, dan is het einde inzicht. De Russen kunnen je vertellen wat het resultaat is van magazijnen vol onverkoopbare Lada's of Wasmachines. Onze landbouw en zelf de Staatssecretaris willen er niet aan en willen het varkens probleem even oplossen door het >te veel< in het koelhuis te stoppen en bij stijgende prijs weer in de markt zetten. De circel is gesloten, de op termijn stijgende prijs klapt in, dus weer opkopen. De oude EU hobby die de boeren en burgers geen stap dichter bij een beter leven heeft gebracht en het milieu al helemaal niet.

 • no-profile-image

  Leo van den Bergh

  Volkomen mee eens Han. Zodra je bij Elten of Denekamp naar het oosten gaat rijden worden veel agriproducten- en zeker het vlees- in feite almaar smakelijker omdat de productiemethoden er niet zo over de kop gejaagd zijn als in het minuscule Nederland. Het getuigt van onrealistische grootheidswaan om te denken dat de Nederlandse vleessectoren tegen het grote Duitsland op kunnen concurreren en dan ook nog omvangrijke afzetmarkten elders in de EU en de rest van de wereld kunnen bedienen. En dat alles van onbetwistbare kwaliteit en tegen qua rentabiliteit verantwoorde prijzen. We moeten snel af van dat achterlijke Zwelbastdenken. Mooi voorbeeld van die Russische Lada's. Die roesten al op de folder en zijn aan de straatstenen niet meer te slijten. Maar je bent vast nog niet vergeten hoe in Nederland de peperduur door de EEG gesubsidieerde roomboter de koelhuizen uitpuilde en toen tegen dumpprijzen aan Rusland verkocht werd. Op dat soort zogenaamd "macro-economische" excercities (op z'n Hollands: Blunderende Flaters) zit vandaag de dag geen mens meer te wachten.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Leo, jaren geleden op school werd er in de les vleeskwaliteit besproken hoe koks (zowel man als vrouw) van vooral de oudere generatie door verkeerde bereiding (meestal te heet en te lang) koken zelfs van de hoogste kwaliteit vlees schoenleer kunnen maken. Als je de deksel niet op de pan kunt houden probeer dan om te beginnen eerst eens om de pit wat lager te zetten. Vergeet niet dat als je tijdens het koken een lang verhaal aan het schrijven bent voor bv het Boerderij forum er met je kokerij ook van alles mis kan gaan! Mischien ben je een prima kok en ligt het aan het vlees. Dat is goed mogelijk. Een reden kan zijn dat varkensfokkerij groeperingen in hun biggen per zeug wedloop de tekortkomingen van de zeug aan de "vlees" kant proberen te compenseren met een stress positieve extreme pietrain beer om toch vlees aan het karkas te houden. Ook de stress van het transport en de slachterij helpen de vleeskwaliteit niet. In Duitsland en Belgie weet ik dat er vaak positive beren gebruikt werden. Dat maakte in het verleden niet uit omdat het vlees daar vers over de toonbank ging en thuis rechtstreeks in de pan. Bewaar je dit vlees echter in de diepvries dan kan het zijn dat er bij het ontdooien een plas water omheen komt te staan. Het verhaal van zout in het voer om water vast te houden is een fabeltje. In een ton varkensvoer zit 3 tot 5 kg zout en wordt niet toegevoegd om watervasthoudendheid te verhogen maar om in de behoefte van het dier te voorzien. De kiloknaller wordt in verband gebracht met goedkope slechte kwaliteit vlees. Dat is natuurlijk gelul van heb ik jou daar. Het zou namelijk ook kunnen dat een oude voorraad onverkochte prime rib of varkenshaas uit de koeler moet. Tot slot Han werd twintig dertig jaar geleden de kip in de slachterij afgesproeid vlak voordat het de vriesblast inging. het water vroor dan vast aan de kip en werd zodoende als "kip" verkocht. Volgens mij is dat tegenwoordig verboden. En Leo tot slot zijn de productiemethodes in duitsland en belgie nagenoeg hetzelfde als in nederland.

 • no-profile-image

  Leo van den Bergh

  Beste Geverink, aan mijn kookkunsten ligt het niet, want ik kook, bak, braad, stoof of gril al mijn hele leven en vaak voor grote groepen. De smaakkwaliteit van varkens- en kippenvlees uit de bio-industrie is tegenwoordig veel béter dan een jaar of 20-30 geleden, toen het er qua geur en smaak nogal eens op leek dat er vis in de pan lag. Ook eitjes smaakten toentertijd dikwijls helemaal niet naar ei. Oorzaak? Vismeel in het veevoer! Stress komt de kwaliteit van vlees ook niet bepaald ten goede. Tot voor enkele jaren geleden werden de varkens bij Hendrix, thans Vion, letterlijk de vrachtwagens uit geslagen, naar binnen gedreven en kregen dan een stroomstoot. Vervolgens werden ze in een bad kokend water gemikt en circa 15% kwam dan gillend en kermend weer bij kennis. Het volcontinu geproduceerde ellendegeluid vergeet ik nooit en was tot op honderden meters buiten die slachterij te horen. Nu gaan de dieren een CO2 kelder in, maar pijnloos en snel is zo'n dood evenmin. Het is gewoon godsonmogelijk om 's ochtends vroeg een wagen vol dieren te laden, dan een flinke afstand te rijden, de dieren vervolgens uit te laden en te doden zonder dat dit stress veroorzaakt. Die stress is namelijk dermate erg, dat het angstreukspoor makkelijk van boerderij naar slachterij te volgen is. De zeik gutst namelijk de wagens uit! Daar komt nog bij dat er bij de slachterij ook nog eens gerotzooid kan worden met vlees. Hier bij Vion weet ik zeker (uit mondelinge verklaringen van werknemers) dat diepgevroren vlees vaak ontdooid wordt wanneer er een bestelling komt voor vers vlees als dat op een bepaald moment niet vooorradig is. Als zulk ontdooid vlees voor vers in de supermarkt wordt verkocht en de klant vriest het weer in, dan kunnen er onwenselijke gezondheidsgevaren ontstaan. Daaraan heeft de boer natuurlijk part noch deel, maar hij lijdt wel schade als vlees daardoor in opspraak komt. Want dat heeft meteen invloed op de prijzen.
  Ik ken over onze oost- en zuidgrens eigenlijk vrijwel geen situaties die vergelijkbaar zijn met die in de Nederlandse bioindustrie. Wél in Hongarije (en in toenemende mate ook in Polen) maar daar zitten dan heel vaak West Europese eigenaren achter. Ik hoef je maar de naam Bernard Matthews (de onlangs overleden Britse Kalkoenmagnaat) te noemen.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Met verbazing lees ik dat bij jullie de varkens uit de vrachtwagen werden geslagen. Hier mogen om dierenwelzijnsredenen en negatieve pers ook geen elecrische veedrijvers worden gebruikt bij het afladen van varkens bij de slachterij. We gaan geen moeite doen om tegenstanders te overtuigen dat het voor het dierenwelzijn beter is dat verstandig gebruik van een electrische veedrijver is toegestaan. Ik heb jarenlang zelf mijn varkens naar de slachterij getransporteerd en weet presies waar je tegenaan kan lopen. Ook onze VWA dierenartsen staan juist om welzijnsredenen veedrijvers oogluikend toe zolang ze netjes worden gebruikt en op plekken waar niemand er foto's van kan maken. Voor de vleeskwaliteit proberen slachterijen de varkens na het afladen twee tot drie uur te laten zitten voor ze de vloer op gaan. Na de stroomstoot is een varken niet dood! Het hart klopt nog. Als een varken na de stroomstoot niet gestoken wordt zou het weer wakker kunnen worden. Na het verdoven wordt het varken gestoken is verliest het alle bloed. Daarna wordt het gegarandeerd niet meer wakker. Co2 verdoving is het zelfde verhaal. Daardoor is het onmogelijk dat 15 procent weer bij kennis kwam. Het elendegeluid wat jij hoorde waren de verschillende groepen varkens in de opvangstal die aan het vechten slaan. Wat er bij jullie verder mag gebeuren met het vlees bepaald de wet die in een exportslachterij uitgevoerd word door overheids dierenartsen en inspecteurs. Die horen te zorgen dat het product dat de slachterij verlaat veilig is voor consumptie. Daarna kook je het thuis nog een keer.

 • no-profile-image

  Han

  Grevink. Voorzover ik weet is het toevoegen van H2O aan vlees in Nederland wettelijk aan banden gelegd maar wel zo, dat er nog steeds min. 10 % gewicht volume mag worden ingepompt. Dat percentager wordt als vlees verkocht. Zo zijn er ook nog technische trukjes om van >gewoon< vlees Biefstuk te maken. Deze biefstuk is dan voor de kiloknaller aanbieding. Ik heb dit niet bedacht, mijn vorige opdrachtgever installeerde deze machines bij de vlees verwerkers over de gehele wereld. Als er goed op let zie je aan het zgn. biefstukje, dat hij compleet verwoest is met messteken, die alle taaie wezels beurs en zacht maken. Het is een tover formule in de trand van Hokus pokus pilatus klap dit lendenstuk is nu een steack of een runder ham. Maar dat de warenwet deze volksverlakkerij toestaat is verwerpelijk.

 • no-profile-image

  mart

  het goede antwoord staat er niet bij.
  de enige manier om je marge te vergroten is het produceren van marktconcepten met ketenpartners.
  daarnaast je kostprijs kennen.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Zo te horen wordt er nogal wat aangerotzooid Han. En hoe krijg je 10 % water in een karkas? Ik kan trouwens wel inzien dat een afgemolken holstein biefstuk beter wordt als die eerst door de tenderiser wordt gehaald. Mart, daar gaan jaren overheen voordat er iets van de grond komt en daarna jaren voor het wel of niet aanslaat bij het publiek. Bovendien zullen de partijen die nu de vette marge hebben deze niet zomaar afstaan.

 • no-profile-image

  Leo van den Bergh

  Beste Geverink, nog maar een paar jaar geleden heb ik meermalen 's ochtends vroeg gezien hoe Hongaars en Pools werkvolk de dieren letterlijk uit de vrachtwagens sloeg. Of dat nu nog steeds gebeurd weet ik niet zeker, want voor mijn lol ga ik er niet kijken. Alle info over niet dode dieren die in het kokende water weer bijkwamen heb ik van mensen die daar werken. Die vertelden me ook over het ontdooien en als vers geslacht vlees verkopen van grote partijen. Er lopen daar wel keurmeesters en veterinairen, maar wiens brood eten die? Han ik heb ook gehoord dat vlees op zo'n machinale manier tot 'biefstuk' wordt omgekat. Er zal verder met dat vlees wel niks mis zijn, maar het blijft natuurlijk verlakkerij en oplichting om het als biefstuk te verkopen. Er wordt inderdaad nog veel vlees met water ingespoten en ook dat is puur bedrog. Bekend zijn de 'Plofkippen' die echt bomvol water worden gespoten. Op die manier verziekt men niet alleen de kortetermijnmarkt, maar ook het vertrouwen op de langere termijn. De holding van wijlen Bernard Matthews maakt het nog bonter. Die heeft mega turkeyfarms in Hongarije en een slachterij in Norfolk. Omdat de Britse consument alleen de meest malse delen van vers geslachte kalkoenen wenst te kopen worden de dieren levend vanuit Hodmesovasrahely, Nagykaniza, Mosonayarorvar of weet ik waar vandaan per truck naar Engeland vervoerd, in Norfolk geslacht en ontdaan van de waardevolle delen. De restkarkassen worden vervolgens weer in tucks geladen en.......gaan naar Sarvar in Hongarije om daar verder gefilleerd en verwerkt te worden. Ik bracht die route voor mijn dossier "Wachten op de Pandemie" in kaart en was verbijsterd over dat ruecksichtsloze heen en weer gesleep met dieren en kadavers, terwijl alom het gevaar voor virale infecties op de loer ligt.

 • no-profile-image

  W Geverink

  @ Leo. Onze VWA dierenartsen en inspecteurs worden betaald door de overheid en werken voor de consument. Ik neem aan dat dat in Nederland net zo is. Varkens worden na het verdoven gestoken. Dat is een dodelijke ingreep. Niet uitgebloede of gedeeltelijk uitgebloede varkens worden door de VWA meteen afgekeurd en gaan naar de Rendac. Dat is een verlies voor de slachterij want de boer krijgt voor dat varken gewoon betaald tenzij het varken niet uitbloede omdat het ziek was. Als 15 % van de varkens afgekeurd worden houdt geen enkele slachterij lang vol. Dat een varken het steken en enkele minuten op kop in een broeibak met heet water overleefd is op zijn minst heel onwaarschijnlijk.

 • no-profile-image

  Leo van den Bergh

  Beste Geverink, als jij het zegt dan neem ik het zo van je aan, maar ik gaf alleen weer wat ik heb gehoord van mensen die in de slachterij werkten. Als die overdreven hebben dan zei dat zo. Maar ik kende 2 keurmeesters die allebei in dienst van het bedrijf waren. En de ruwe omgang met aangevoerde dieren heb ik zélf herhaaldelijk vastgesteld. Verder ken ik ook dierenartsen die dermate vér gaan in het (op valse toon) zingen van 'het sectorlied'', dat ik me niet aan de indruk kan onttrekken dat zij niet helemaal onpartijdig zijn. Of beter: helemaal niet!

 • no-profile-image

  john wolters

  Hallo allemaal ik heb begrip voor de boeren wat betreft de prijs die zij bij moeten leggen op hun varkens maar volgens mij liggen de marges bij de supermarkten maar goed die maken dat allemaal lekker ondoorzichtig!
  Verder moeten de boeren wel eelijk zijn dat ze nu na de slachterijen in holland gaan ok maar als ze 25 cent meer beuren in duitsland of zo dan zeggen ze ook niet wij leveren aan de slachterijen in nederland ook logisch hoor zoiets heet markt werking!
  Dit wilde ik even kwijt!

  vriendelijke groeten john wolters

 • no-profile-image

  Leo van den Bergh

  John, ik betwijfel ten zeerste of de Nederlandse boer in Duitsland een kwartje meer kan vangen, want de supermarktprijzen voor vlees liggen daar erg klantvriendelijk. Maar ik denk wél dat er veel te besparen valt op de vervoerskosten van bedrijf naar de slachterij. Als boeren zich verenigen in kleine cooperaties en zelf het vervoer naar de slachterij gaan verzorgen, dan kunnen zij onderling zélf het vervoer regelen en omzeilen zo de kosten die grote transporteurs in de vrachtprijzen doorberekenen. Ik denk dat daar op jaarbasis wel wat op te verdienen valt.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Ik heb jarenlan zelf de varkens naar de slachterij gebracht. Door het zelf te doen bespaarde ik mischien anderhalve dollar per varken. Dat is weinig als je kijkt naar alle werk dat je er mee hebt. Waarom doe je je eigen transport dan? Mijn grootste reden om het transport zelf te doen was het voorkomen van ziekte insleep. Het verlies van een hoge gezondheidsstatus kan bakken vol met geld kosten.

 • no-profile-image

  Leo van den Bergh

  Precies beste Geverink, naast kostenbesparing en een geringe meeropbrengst per dier is het pure winst als je de kansen op viraal-bacterieële infecties weet te verkleinen. Als jij anderhalve dollar per varken winst kon maken door het vervoer selfsupporting te doen, dan kan de winstmarge aanzienlijk hoger liggen wanneer dit in cooperatief verband plaatstvindt. En door te werken met regionale cooperaties binnen niet al te uitgestrekte gebieden wordt ook het gevaar van infectieve insleep vanuit elders aanzienlijk verkleind. Bij mijn onderzoek naar de virale verspreiding van Vogelgriep destijds in 2003 bleek transport een zeer belangrijke insleepfactor te zijn. Ik denk dus dat transport het beste in handen kan zijn van de direct belanghebbenden. En dat zijn zeer zeker niet de gevestigde expeditiebedrijven!

 • no-profile-image

  Realist

  Een voorbeeld dat het als cooperatie niet werkt is de zuivel. Vraag en aanbod is de grote bepaler. Als je bekijkt hoe Friesland/Campina reageerden tijdens de melkacties, spreekt boekdelen. In veel andere EU landen om ons heen hadden de melkveehouders een leveringsstopafgekondigd. Maar in Nederland sloegen de ff/Camp. bestruursleden de actie voerendemelkveehouders van het terein af. Eenheid maakt macht, maar hier kon je zien wat eenheid is. De boeren moeten de macht krijgen over hun product, zodat ze een redelijke kostprijsdekkende prijs zullen beuren. Als dit niet veranderd blijft er geen boer meer over! Schijnbaar hebben velen niet door dat de inkomens van de boeren steeds verder achter raken bij die van de loontrekkenden. Dit vooral door de inflatie!

 • no-profile-image

  Han

  Waarom blijven we wijzen naar verwerker, verkoper, supermarkt, consument. Allemaal mensen die het in de ogen van de oger slecht doen en ons per definitie te >weinig< betalen en de laatste eet te weinig. Waarom zijn we niet eens eerlijk tegen ons zelf en zeggen; "Er is te veel vlees". Dan kunnen we werken aan een duurzame oplossing, m.a.w. productie beperking. Natuurlijk ieder voor zich anders komt de NMA bij je langs. Maar om diervriendelijke redenen minder biggen opleggen, kan niemand afkeuren, moet zelfs als er geen hok uitbreiding komt. Helaas hoe houden de goedwillende boeren de >vrije< kikkers in de kruiwagen? waarom moet iedere boer altijd >meer< dieren voor >minder< inkomen? Wat is er op tegn om eens te denken aan >minder< dieren en >meer< inkomen? Als we dit kunnen koppelen aan dierenwelzijn hebben we de politieke arena aan onze zijde.

 • no-profile-image

  Leo van den Bergh

  Dat is een goed punt Han: minder dieren voor meer geld. Je moet even op Uitzending Gemist 'de Wilde Keuken' van Wouter Klootwijk van gisteravond googelen. Dat gaat over de idiotie van het almaar doorfokken van vleeskuikens in de intensieve veehouderij. Het is tijd om dat roer eens helemaal om te gooien want dit is een heilloze en doodlopende weg. Kleinere pruductieunits met een béter product voor een gezonde prijs: dat moet het toekomststreven zijn!

 • no-profile-image

  W Geverink

  Hoezo beter product Leo? Ik weet zeker dat de kuikens van Wouter Klootwijk prima zullen smaken en dat is juist omdat ze niet zo hard zijn gegroeid. Het scharrelen is volgens mij iets wat ze moeten leren. Stop je wat broedeieren onder je broedse krielkip leren de kuikens nadat ze uitgekomen zijn meteen te scharrelen.

 • no-profile-image

  Leo van den Bergh

  Ja maar daar zit 'm nou juist het probleem. Die doorgefokte Euribridvleeskuikens herkennen voedsel niet eens meer als eten en dus scharrelen ze niet. Wouter zal ze moeten gaan dwangvoederen om ze vet te krijgen en dat komt dan weer griezelig dicht bij de Foi gras methode! Dat moeten wij niet willen!

 • no-profile-image

  Katrien Oudshoorn

  Beste meneer Geverink, het scharrelen van kuikens is aangeboren en hoeft helemaal niet aangeleerd te worden. Net zoals jonge eendjes meteen het water in gaan en kroos en vliegjes gaan vreten 'weten' normale kippenkuikens direct dat ze moeten gaan scharrelen en wat ze moeten vreten. Nét als jonge fazanten, kwartels etc. Maar de zogenaamde 'veredelaars' van Euribryd en Hendrix en co uit Boxmeer hebben dat natuurlijke instinct er helemaal uit weggemendeld door te rotzooien aan het dna. Want kippen horen van nature in kleine tomen op erven en in tuinen te scharrelen en niet met honderdduizenden op elkaar gepropt in zes armzalige weken vetgemest te worden. Er is wél een uitzondering op de normale regel. Als men kippeneieren laat uitbroeden door een broedse eend dan zullen de kuikens de moeder volgen als die de sloot in gaat. Omdat kippen niet kunnen zwemmen zullen ze dus verdrinken. Zo heeft de natuur er voor gezorgd dat er nooit waterkippen zijn ontstaan.

 • no-profile-image

  Leo van den Bergh

  Beste Katrien, je hebt gelijk wat betreft het aangeboren scharrelgedrag bij normale kipkuikens. Maar de Lunterense stal die Wouter Klootwijk bezocht zat barstensvol met genetisch verbouwde dieren die zich helemaal niet natuurlijk meer gedragen. Want geen enkel normaal kuiken vreet zich in zes weken van ei tot drumstick! Ik moest denken aan de film The boys of Brasil. Daarin kloonde men het genetisch materiaal van een bekende Duitser en wilde daarmee een supermensenras gaan kweken. Niet om er kluifjes van te maken, maar met een ander onzindelijk doel.......! Er bestaan overigens wél Waterkipjes ofwel Waterhoentjes. Maar dat zijn helemaal geen kippen of hoederachtigen maar Rallen, die weer nauw verwant zijn aan de Kraanvogel. De hemel verhoede het dat men kraanvogels genetisch tot hapklaar grillvlees gaat ombouwen, ook al acht ik bepaalde psychopatische autisten binnen het agri-wereldje tot alles in staat! Er worden ten slotte ook al Struisvogels en Emoes voor het vlees gefokt. Want in die branche vindt men Groot mooi en Véél lekker! Pas wanneer men tot het besef komt dat het allemaal bést wat minder, kleiner, natuurlijker en duurzamer kan in de commerciële dierhouderij, zal blijken dat het niet zo erg moeilijk is om uit de zélf gegraven put te klauteren!

 • no-profile-image

  Leo van den Bergh

  Van een zelfgegraven put gesproken. In het AGD zag ik dat er afgelopen nacht een pluimveebedrijf hier vlakbij is afgebrand. Bijna 80.000 dieren dood! Dat is al de 2e stallenbrand in deze omgeving sinds half oktober! Als agri-nederland écht uit het dal wil komen, dan wordt het zoetjesaan tijd om eens serieus iets aan brandpreventie en brandveilige bouw te gaan doen. Twee branden: 140.000 dieren dood. En dat is nog maar het topje van deze vreselijke brandhaardijsberg!

 • no-profile-image

  Spotvogel (Leo van den Bergh)

  Niet alleen brandde er vannacht op maar een paar kilometer van mijn huis een pluimveebedrijf met 78.000 hennen af, maar tot overmaat van ellende las ik zojuist in het Agd dat er vanmiddag bij Kelpen (L) tienduizend kippen zijn verbrand. En nu valt bij mij ineens het kwartje! Want nog maar 3 maanden geleden was er een grote brand bij Dreumel, ook in het Land van Maas en Waal! En ook op zondag! Ik herinner me nu dat er vorig jaar rond deze tijd een grote stal afbrandde bij Ell (L) en dat ligt bijna tegen Kelpen aan. Alleen de A2 loopt er tussendoor. Als ik me goed herinner dan brak die brand ook in het weekend uit, want we voerden toen een forumdiscussie in het AGD over stallenbranden. Dat is dus na te bladeren. In 2003 volgde ik de excessieve ruimingen van pluimveestapels op de voet en heb daarover het dossier 'Wachten op de Pandemie' gepubliceerd. Daarin komt LNV uit de verf als doelgerichte veroorzaker van alle ellende. Want er werd voornamelijk geruimd in beoogde Landschappelijke Reconstructiegebieden! Maas en Waal en Midden Limburg waren zulke gebieden. De overheid wilde daar de pluimveehouderijen sterk minimaliseren en deed dat door ruimingen op verdenking van infectie met het vogelgriepvirus. Ik sprak onlangs zo'n destijds onterecht geruimde pluimveehouder. Die man vertelde dat hij nooit een uitslag van LNV heeft ontvangen en ook nooit een cent vergoeding heeft gehad. Ik gauw eens bij hem langs gaan en hem adviseren om erg waakzaam te zijn. Want een gewaarschuwd mens telt voor drie!

 • no-profile-image

  SPOTVOGEL (Leo van den Bergh)

  Excuus: het Vogelgriepdossier waarin een en ander beschreven wordt heet natuurlijk "De Pestvogels van Veerman". Het dossier 'Wachten op de Pandemie' was een logisch vervolg daarop!

 • no-profile-image

  Hans

  Het EU varkensvlees zit niet in een prijsdal, maar in een pijsvlakte!!!!waarbij alle in voorgaande reakties beschreven kwaliteits-verkrachtingen meehelpen, om te zorgen dat de prijs laag blijft. Om het duurzaam weer goed te krijgen, zal de EU moeten stoppen met het importeren van veevoer, en als lange-termijn gevolg daarvan ook stoppen met het beleveren van landen buiten de EU met varkens/vlees. NL vormt in dit geheel een extreem voorbeeld van hoe het niet moet. Voer importeren, vlees exporteren, arbeid door Polen laten verrichten, in zowel slachterij als in de varkensschuur, stront weer over verre afstanden vervoeren!!! Kèhls het hoult ne keer op!!!! Het probleem zit niet in de varkens, maar zit tussen de oren.

 • no-profile-image

  Leo van den Bergh

  Goddank, eindelijk één Boy from Brasil die verstandige woorden spreekt!

 • no-profile-image

  Dierenvriend

  Een groot probleem zijn toch de supermarkten. de kiloknallers ge bruiken ze als hoofdzaak om de concurenten de nek om te draaien! Het is heel simpel, de slager om de hoek is een concurent. Wat doen ze dan, vlees als actiemiddel(prijsknaller) aanbieden. Dit net zolang totdat je veel klanten bij die slager weg gekaapt hebt. De slager om de hoek houdt dit dan nooit vol en stopt. Zo gaat het met ook met de groente en gan zomaar door. Hiermee trekken ze veel consumenten naar zich toe, dit met kort gewin voor die consument. Maar de kiloknallers gaan direct ten koste van de producent. Deze ontvangt veel te weinig voor het product. Daarbij kwam nog de supermarktoorlog , die direct over de rug van de producent ging. Kort gezegd, het is een machtsspel waar de boer direkt het slachtoffer is! Het ergste is dat dit legaal gebeurd en veel mensen ook boeren het niet door hebben! En daarbij wordt er ook nog gemanupuleerd met voedsel, waar de producent geen vat op heeft. Je moet en kunt het heel goed doen, maar als het de duer uit is heb je er geen vat meer op. En je moet dan ook nog afwachten wat je er voor ontvangt! Schandalig, en je mag zelf oordelen wie hier allemaal aan meedoen! Als je daar achter ben val je nog een keer van je stoel! waar werken we nog voor!!!

 • no-profile-image

  Jan Warmenhuizen

  Jij heb helemaal gelijk Dierenvriend. Ik zien dat overal rondom me heen. D'r zitten Makro, Sligro en Hanosgroothandels hier vlakbij en weet ik hoeveel AH, Dirk van de Broek, Deka, Aldi, Jumbo, Deen, C1000, Plus en Sparsupers binnen een straal van 10 kilometer van mijn huis. Die hebben vanzelf alle kleine kruideniers kapot gemaakt en proberen nou elkaar met bodemprijzen de nek om te draaien. En dat gaat allemaal ten koste van boer, tuinder en dierenwelzijn. Het bennen niet de consumenten die te lamlending bennen om normale prijzen te betalen, maar de supers hebben de hele prijsontwikkeling van agri-producten naar de kloten geholpen.

 • no-profile-image

  Katrien Oudshoorn

  Het is duidelijk dat het vleesprijsdal voor boerproducent veroorzaakt wordt door de hele keten van veehandelaar - slachterij-groothandel- tussenhandel - detailhandel. De laatste komt er alleen als grote winkelketen aan te pas want alle kleine zelfstandigen zijn weggeconcurreerd. Boeren moeten zich veel beter daartegen organiseren en keiharde prijsafspraken vastleggen. Alleen dan kunnen ze uit het dal komen. Zij hebben de macht, want zij zijn de producenten en zonder hen kunnen al die schakels het schudden. Maar boeren laten zich altijd met fooien afschepen. Anders hebben ze niks om over te klagen!

 • no-profile-image

  Han

  2Katrien je plan van >prijsafspraken< maken op het boerenerf is fantastich. Alleen jammer dat de bureaucratie dit idee van prijsafspraken heeft zien aankomen en toen met een >anti monopolie< wetgeving is gekomen die daar de NMA wordt gecontroleerd. op Europees niveau is er ook een Mededingings Autoriteit. Zij bepalen welk deel van de markt in één hand mag zijn en dat >prijsafspraken< verboden zijn en hebben daar zware sancties op gezet.
  Jammer voor de boeren, maar prijsafspraken zijn onmogelijk, ookal zouden de boeren tot een eensluidend eprijs komen en zich er aan houden kan het niet. Het aanbod is misschien in Nederland op slinkse wijze onder controle te krijgen en te houden. Maar dan nog is het buitenland vogelvrij t.a.v. productie uitbreiding. Maar de Nederlandse economie is helemaal niet gebaat bij een inkrimping van het productie volume en de handel ziet hier ook alleen maar omzet verlies en dus inkomens verlies in. In dit hele spel om de knikkers zal de sterkste partij of de partij met de meeste politieke steun winnen.

 • no-profile-image

  Han

  @Dierenvriend. Of we de oorzaak bij de kiloknaller moeten zoeken is voor mij de vraag. Zou de kiloknaller niet juist de hoeveelhiedvlees zijn die >te veel< in het schap ligt en dus over datum dreigt worden? Is de kiloknaller niet de stunt aanbieding om ons consumenten over de drempel te halen, zodat we ons karretje met al die goede marge producten vullen? Met andere woorden wat de super toegeeft op de karbonade pakt hij >dubbel< terug op de rest van mijn karretje. De enige weg uit deze ellende is productie verlaging door minder biggen op te leggen in dezelfde hokken als nu en een bouwstop voor uitbreiding. Zo vangen de varkensboeren twee zaken in één klap Minder vlees en Meer ruimte per dier (dierenwelzijns eis).

 • no-profile-image

  Katrien Oudshoorn

  Beste Han, een marktprijs moet natuurlijk wél aan enkele redelijkheidseisen voldoen. Zo zou de inkoophandelsprijs voor alle agriproducten de productiekosten voor de boer behoren te dekken en hem tevens in staat te stellen er een redelijk inkomen mee te verdienen. Zonder afhankelijk te zijn van subsisies en premies. En DAT is absoluut niet het geval want veel boeren werken dankzij het zieke systeem dik beneden de kostprijs en verdienen amper het minimumloon. Kartelvorming is verboden, maar niet verboden is het om zich als producenten in handelscooperaties te verenigen en met die cooperaties zélf de productprijzen vast te stellen. Oliemaatschappijen - met de Koninklijke Shell voorop- hebben nooit wat anders gedaan. Maar de zogenaamde zuivelcooperaties geven de boeren nog niet eens een fooi voor de melk en verdienen zelf goud geld aan alle zuivelproducten. Feitelijk hoort de basismelkprijs (= industriële basis grondstofprijs) op minstens 60 cent per kilo te liggen met een meerprijs die afhangt van het vetgehalte. En dan nog zouden Frisia Campina, DOC, Danone enz. er vét aan verdienen! Terwijl de boeren dan ook een fatsoenlijk inkomen hadden en ook niet meer zo krankzinnig hoefden uit te breiden. Kortom: goed voor boer, dier, consument, natuur, landschap en milieu. Op alle fronten dus een Win-situatie!

 • no-profile-image

  Dierenvriend

  Han, heb je het door hoe ze proberen om de concurenten uit te schakelen? Natuurlijk is het een lokmiddel voor de consument, maar waar en supermarkt komt is de slager of groenteboer het haasje. Even goed onder de prijs door en het is gebeurd. Doen en deden onze eigen cooperaties ook en ook in het buitenland. Dit ging en gaat ook ten koste van de boer. Daardoor krijgen ze zelf de macht om er flink aan te verdienen.

 • no-profile-image

  Jan Warmenhuizen

  Door het échte boereninitiatief ken de boer zelf de prijs van zijn producten bepalen. Kijk meer es op 'Remeker: boer bepaald de prijs' op deze webpagina. Dat gaat over een zelfkazend bedrijf in Lunteren, maar wat met kaas ken, ken vanzelf overal mee!

 • no-profile-image

  Han

  @Katrien. Ik ben het roerend met je eens, dat de boeren minimaal de kostprijs moeten hebben. Helaas hebben we een Wereldmakrt bedacht, waar men met totaal verschillende kostenplaatjes werkt en waar iedere producent vogelvrij is verklaar. Om je staande te houden in deze wereld is de boeren en tuinders verteld, dat dit alleen mogelijk is door de productie omvang te verhogen. Dit heeft de kostprijs minder doen dalen dan de opbrengstprijs, die door de >over productie< nog verder is gedaald. Voor de handel maakt het niet uit of hun aankoopprijs of hoog of laag is, zij nemen ten allen tijde hun marge. Ja hoe lager de prijs hoe meer kans op meer volume omzet, dus voor de handel meer rendement. Nu heb ik de detailhandel nog buiten schot gelaten. Of we nu praten over vlees, melk eieren, tomaten of wat dan ook in alle sectoren van de voedselvoorziening is het hetzelfde beeld, meer produceren en de prijs weer lager of in iedere geval geen inflatie correctie zoals ieder consument via zijn salaris heeft. De boeren kosten zijn onderhavig aan inflatie, maar zijn opbrengsten zijn door de politiek sinds de eerste EU regelingen al buiten de inflatie gehouden, omdat ten tijde van de EU markt eerst de opbrengst verhoging in mindering werd gebracht op de inflatie.

 • no-profile-image

  Hans

  Boeren, zijn ondernemers die continu keuzes moeten maken, zoals iedere ondernemer. Het risico dat je genomen hebt om boer te worden, hield ook in dat je onder de kostprijs moet werken, wil of kun je dat niet, moet je in loonienst gaan. Een andere keus was, waar wil ik boer zijn? Heb je de keus gemaakt om dat in NL te zijn, om welke reden dan ook, familie, vrienden, sociaal vangnet etc. dan is dat ook een beslissing die je zelf genomen hebt. Waarom kiezen varkensboeren ervoor om in NL hun bedrijf te hebben, voer overal vandaan te slepen, hun varkens of biggen weer te exporteren, de stront bij de duitsers proberen te dumpen , eventueel personeel uit Polen te laten komen, en als er dan teveel vlees is, en de prijs blijft zoals nu, al 4 jaar onder de kostprijs, waarom wijzen ze dan met de vinger naar iedereen die na hen komt in de keten, en er wel geld aan verdiend?
  Er zijn zoveel plaatsen in de wereld, met een heleboel andere nadelen tov. NL waar het wel goed varkenshouden is.
  Welke keuzes maak je???

 • no-profile-image

  Leo van den Bergh

  Beste Hans, het is een wat vreemde redenatie om ervan uit te gaan dat Nederlandse boeren welbewust het risico genomen hebben om hun leven lang onder de kostprijs te moeten werken en dat ze, als hen dat niet aanstaat, maar moeten emigreren of in loondienst moeten gaan. Ik wees er al eens eerder (in een AGD forum) op dat men 40 jaar geleden rond de 60 oude Hollandse centen voor de melk kreeg en toen hoorde ik nooit iemand klagen. De EEG heeft vanaf de jaren '70 alles kapot gemaakt met de onzinnige productiesubsidieregelingen en dat is later door de EU alleen maar erger geworden. En vlak vooral de rol van de almaar almachtiger wordende megacooperaties (Nordmilch, Friesland Campina, Danone etc) niet uit. Ook ben ik het niet met je eens dat boeren die ervoor kiezen om in NL te blijven, zélf schuldig zijn aan hun slechte marktpositiie. Je kunt je immers afvragen wat érger is: veevoer van elders halen of agriproducten per energieslurpende en milieuvervuilende jumbojet vanuit de uithoeken der aarde naar onze binnenlandse dagversmarkten slepen om ze vervolgens weer internationaal te verhandelen. Kijk naar Westlandse tuinders die vanuit Kenia dagelijks cargokisten vol met snijbloemen, bonen en sugarsnaps naar de Zuidhollandse bloemen- en groenteveilingen laten vliegen. Als alle milieukosten daarvan zouden worden doorberekend in de productprijzen dan bleef er van enig rendement helemaal niks over! Over het onzinnige gesleep met mest zijn we het wel eens. Ik stelde mesttransporten vast vanuit de Brabantse Mestbank tot vlak bij de Poolse grens en dat grenst natuurlijk aan het krankzinnige! En over het uitmelken van Pools personeel was er gisteravond in Nieuwsuur een schokkende reportage. Zo moet het dus ook niet! Men zou m.i. eerst eens het initiatief moeten nemen om de gelederen per sector te sluiten en héchte marktgerichte ketens te vormen. Méér collectieve innovatie en minder remmende behoudzucht. En vooral: minder klagen! Beste Han, die Wereldmarkt is bedacht door Bankiers en Politici en niet door de individuele boer-voedselproducent. Die is gewoon weer het kind van de rekening geworden. Het waren vooral de bankiers, industriëlen en politici die boeren tot almaar hogere productie (en bedrijfsinvesteringen) aangezet hebben en louter daardoor is alles zo vreselijk uit de klauwen gelopen. Dat besef is nu ook doorgedrongen tot de bestuurders en beleidsmedewerkers van LTO/ZLTO en die worden nu door veel boeren als overlopers beschouwd. Terwijl ingrijpende koerswijzigingen en drastische productiviteitsmatigingen noodzakelijk zijn. Bovendien zou er inderdaad een deugdelijk systeem van inflatiecorrectie op de omzet en netto-inkomsten van boer en tuinder moeten komen.

 • no-profile-image

  Hans

  Beste Leo, het is idd waar dat boeren niet bewust gekozen hebben om onder de kostprijs te werken, maar het is wel een gevolg van hun ön"bewuste keuze, die hen vaak door de "sector" ingegeven wordt. Emigreren is ook een keuze, en gaat ook vaak verkeerd. Maar als een varkenshouder nu besluit om te verdubbelen, bank akkoord, voerfabriek, slagerij, de hele ratteplan, en de prijzen blijven slecht, wie is er dan verantwoordelijk voor zijn slechte inkomen, financiele resultaat? Als de prijzen goed waren geweest en hij koopt zich een nieuwe Range Rover, dan ligt toch ook niemand te zeuren? Wat betreft de slechte marktpositie van varkensvlees, spreken we echt van extremen. Het meest duurzame, minst energie slurpende, minst milieuvervuilende systeem is het eindproduct daar produceren, daar waar de grondstof verbouwd wordt. In Brasil staat slechts één frietfabriek. Brazilianen gaan toch ook niet aardappels importeren om er in Brasil patat van te maken? Er wordt gewoon voorgebakken friet vanuit Argentina, VS, EU geimporteerd. Waarom in NL al dat voer importeren, en omzetten in vlees? As het nou allemaal voor eigen consumptie was, maar het meeste wordt allemaal weer geexporteert, en de stront? hoezo duurzaam? De vraagstelling is: hoe komen we uit het prijsdal? antw. door met het aanbod onder de vraag te blijven. De reden van de overproductie moet gezocht worden in de sector. Banken, voerfabrieken, slachterijen en handel en de retail en ook de politiek doen er alles aan om de boer meer te laten produceren dan de vraag is. Dat doen ze door de boer een worst voor te houden, en hier komt de "on" bewuste keuze van de boer en zijn gezin weer om de hoek kijken. Diegene die de boer moet helpen bij het nemen van beslissingen wordt door de sector betaald, en de keus die hij de boer voorhoud is dan ook van te voren al bekent, anders krijgt ie zijn geld niet. Beste Leo, met alles wat we nu weten over varkenshouderij in NL, hoe wil je ooit iemand adviseren om er geld in te stoppen? en toch gebeurt het. RaRa hoe kan dat? Ik lees ook altijd de stukjes van Annechien, respecteer haar vanwege haar inzet, maar vraag mij soms hardop af welke pet ze dan weer op heeft. Als de NL varkenssector gezond moet worden, moet ze op haar minst gehalveerd worden, en dat hoor je Annechien nooit niet zeggen. Ja en inderddaad die plaatsen worden in het buitenland weer opgevuld, maar dan is het een buitenlands probleem. Ook zo'n dooddoener: Nederlandse boeren produceren voor de driehoek Londen, Parijs Berlijn Vraag dat is aan Engelse, Franse en Duitse boeren! Leo, gegroet, tot schrijvens.

 • no-profile-image

  Han

  Hans. Je vraagt je af waarom banken geld steken in een in onze ogen verloren zaak, wel zowel banken, als voerfabrieken, vlees verwerkers, maar vooral de BV Nederland verdient aan het vlees en netzo goed aan de overvoerde tuinbouwmarkten. Dus moet de boer in Nederland blijven en blijven produceren ookal is tegen tegen en bodemprijs. Dat boeren niet vertrekken heeft te maken met verschillende zaken, te denken is zijn bedrijf staat in nederland, hij kent de cultur en zijn familie woont in de buurt en zo zijn er wel meer redenen te vinden. die de meeste mensen tegen houden om te verkassen. IK ben het roerend met je ens het beter minder te produceen voor een betere prijs dan zoals nu achter de feiten aan rennen.

 • no-profile-image

  Leo van den Bergh

  Natuurlijk is de ondernemer (dus de boer) verantwoordelijk voor zijn keuzes, beste Hans. Maar de uiteindelijke bedrijfsresultaten heeft hij nauwelijks in de hand, doordat die worden bepaald door wisselwerkingen tussen zowel de regionale en buitenregionale als de internationale markten. Dat zou eigenlijk de risico's behoren te verkleinen en garanties moeten bieden voor duurzame en goede prijzen, maar daarvan is in heel veel gevallen dus absoluut geen sprake. Boeren zijn daarmee wel buitenbeentjes in de negatieve zin des woords, want ik ken eigenlijk geen andere bedrijfstakken waar men structureel werkt tegen kostprijs of minder. Als daar de torenhoge schuldenlasten tegen worden afgezet dan ontstaat er een ronduit bizar patroon. Want ook de fonkelnieuwe Range Rover of HI lux blijkt doorgaans tot op de laatste cent gefinancierd te zijn. Door de bank die de slogan 'you'll never walk alone' tot haar handelsmerk maakte, maar intussen al wél duizenden boeren om zeep heeft geholpen!
  Jouw fritesvoorbeeld illustreert prima hoe het eigenlijk zou moeten gaan. Wat dat betreft is het naar Holland verslepen van Zuid Amerikaans sojaschroot om het hier te verwerken in varkensvoer en later het vlees voor de Babi Pangang en Babin Ketjap in Djokdjakarta te gaan verkopen, natuurlijk idiote waanzin. Maar het is wél alledaagse realiteit! Waarom verwerkt men die sojapeulen eigenlijk niet in Zuid Amerika tot basisgrondstoffen voor voeding of, nog beter: waarom sticht men daar geen grote scharrelvarkenhouderijen en voedt die dieren met oogst- en productieresten? Dat geeft geheid veel béter vlees tegen een veel lagere kostprijs dan in de stinkende stallen van Peel, Kempen of Gelderse Vallei. Maar tot mijn verbijstering lees ik zojuist in het AGD een artikel " Duyzer: Utrechtse landbouw moet zich sneller ontwikkelen" waarin een Rabotopman de vestiging van méér varkens- en pluimveemesterijen in de provincie Utrecht promoot. Te zot voor woorden en haast op het criminele af! Zéker wanneer we het projecteren tegen het zeer sombere toekomstperspectief van de intensieve veehouderij in Nederland!

 • no-profile-image

  Hans

  Han, stel de BV Nederland doet jouw een voorstel, dat je sinasappels voor hen gaat telen, ze houden jouw een leuke ruime lening voor, 2 jaar een speciale prijs, na de 2 jaar de marktprijs, subsidie op de kassen die je gaat bouwen, want in NL is het te koud, dus moet het in kassen, subsidie op de wkk's die er in geplaatst worden, interrview in de groene duurzaamheidskrant, top ondernemer, sinasappels met het windmolenmerk, en zo kan ik nog wel meer flauwekul opnoemen. Goed
  gesalarieerde AGD en Boerderij redacteuren komen een bezoek brengen, fotoreportage enz. enz.
  Als je nou maar lang genoeg zegt dat het belangrijk en goed is voor de NL economie, ja jou BV Nederland, dan gelooft men het vanzelf wel. Volgens mij stap jij niet in, maar een hoop anderen wel. Nou, al die lui met een stropdas om, ook de AGD en Boerderij redacturen die worden uiteindelijk door jou onderhouden, en als de prijs dan na die 2 jaar slecht is, dan willen ze ook nog wel en discussie beginnen: Hoe komen we uit het prijsdal?? Zie jij enig verschil met de varkenshouderij?

 • no-profile-image

  Jan Warmenhuizen

  Helemaal geen slecht plan die sinaasappels met windmolenkeurmerk Hans. Ik reed toevallig van de week naar mijn zus in Wieringerwerf en heb toen effe in die nieuwe glastuinbouwmainport rondgekeken. Daar staan kassen die zo hoog bennen dat je d'r makkelijk Kokospalmen en Apenbroodbomen in ken laten groeien. Straks gaan ze daaro natuurlijk Westfriese Kokosnoten kweken en dan melkt zo'n tuinder d'r zijn quotem Raboklappermelk. En hij verbouwt er meteen zijn melkwitte en chocoladebruine apenbroodjes. Voor de binnenlandse allochtonenmarkt! Zo'n ondernemer klimt dan gewoon al plukkend uit zijn monetaire prijsdal. En zo komt meteen de nieuwste boerenmutant uit de Van Gilsmouw. De Rabomandril!

 • no-profile-image

  Katrien Oudshoorn

  Jan ik moest wel eventjes heel hard lachen, maar feitelijk hebben jij en Hans wél gelijk dat Nederlandse boeren en tuinders soms de meest absurde dingen bedenken. En de Rabobank financiert dat allemaal klakkeloos. Er zijn tegenwoordig ook al Struisvogel- en Emoefokkers die dieren vetmesten voor de slacht. En ook Kangoeroes. En Lama's. En Herten. En in omgebouwde oude varkensschuren worden Meervallen gekweekt. Die idiotie leidt alleen maar tot almaar meer problemen. En tot een steeds verdere verwording van het morele en ethische klimaat op het platteland. Want letterlijk alles moet te fokken en te eten zijn. Een staaltje van zorgwekkend ethisch verval. Ik ben het helemaal met jou eens dat die Rabodirecteur Duyzer onzinpraat uitslaat over de provincie Utrecht in het artikel 'Duyzer: Utrechtse landbouw moet zich sneller ontwikkelen'. Ik ben zelf geboren en getogen in Waverveen en inderdaad: in de Ronde Venen en in de hele Amstel-Vecht-Rijn- en IJsselstreek komen vanouds alleen maar melkveehouderijen voor. Het is ronduit misdadig om in zo'n dichtbevolkt deel van de Randstad zelfs maar over mega-bioindustrie te willen dénken. Dat zegt erg veel over het slechte maatschappelijke allooi van die bank! Geldwolven zijn het. En zij gaan letterlijk over lijken! Want hun realiteitsbesef is ver te zoeken, omdat hun streven er enkel en alleen op gericht is om boeren tot steeds weer grotere investeringen aan te zetten. En dat is de zékerste manier voor boeren om nooit uit het prijsdal te komen.

 • no-profile-image

  Leo van den Bergh

  Katrien, het zou ook nog zo kunnen zijn dat Duyzer iets heel anders voor ogen staat: een agrimainport in de provincie Utrecht. Eerder waren er namelijk al zulke plannen in de Westzanerpolder langs het Noordzeekanaal maar een geografisch stommere lokatie voor Varkensflats, Legkippensilo's en Voedselpiramiden had niet bedacht kunnen worden. Dit gebied ligt namelijk pal ten westen van het stedelijke gebied van Amsterdam-Amstelveen/Zaanstad/Purmerend. Daar wonen meer dan een miljoen mensen en die zitten echt niet te wachten op allerlei agri-odeuren en virale zieketekiemen. Het zou mij niet verbazen als er straks bedacht wordt dat er langs de A1 of A2 mogelijkheden voor zulke wangedrochten moeten komen, maar dan wil ik de heer Duyzer er even op wijzen dat er al zo'n mainport wordt voorbereidt bij Voorthuizen/Barneveld. Die lokatie ligt echter nét in de provincie Gelderland! Dit soort streven zal echter- mocht het geëffectueerd worden- het gros van de thans al noodlijdende veehouders alleen maar dieper de put in duwen. De Rabobank zou dus eindelijk eens moeten stoppen met dat megalomane groeidenken.

 • no-profile-image

  Han

  Hans de BV Nederland moet mij wel een ontzettend goed aanbod doen, wil ik me nog aan landbouwproductie wagen in het kleine landje bij de zee.=========Leo varkens zullen zo lang mogelijk net als kippen in Nederland gemaakt worden. Nederland houdt de VOC mentaliteit hoog en zal liever 3 kg voer vervrachten dan 1 kg vlees er wordt perlot aan iedere schuit die de zee overkomt verdiend. Daarbij komt dat e rmeer warde is toe te voegen aan grondstof voor veevoer tot en met vlees, dan alleen aan het verwerken van diepvries karkassen. Om nu de kosten in de hand te houden hebben we boeren voor het vuile werk en Polen voor de slacht verder is het schhoon en goed betaalt werk, dus Nederlanders. Dat zowel de boeren als het milieu de klos zijn doet niet ter zaken. Alleen al de CO2 uitstoot van één koelschip of de uitstoot van drie graan en soya boten. Dan nog de stront transport en bewerking door heel Nederland en vooral het uit zuid Amerika slepen van mineralen die we hier in middels te veel hebben. Wie wordt er nu beter van deze grap de consument, de boer, het milieu of de BV Nederland?

 • no-profile-image

  Leo van den Bergh

  Jouw exposé laat niks aan duidelijkheid te wensen over Han. De BV Nederland melkt inderdaad boer, burger, plant, dier en milieu uit en veroorzaakt niet alleen tot in de uithoeken van ons platteland, maar all over the world chaos en ellende. Die verziekte kleinzielige koopmansgeest gaat ons op een gezegend moment heel zwaar opbreken want dit kan niet eindeloos zo blijven doorgaan. Terwijl er naarstig wordt geprobeerd om leeggeplunderde aardgasreservoirs vol te kunnen pompen met vloeibaar CO2gas, waardoor onze belastingbelalende bevolking straks letterlijk op een tijdbom komt te leven, verzieken die bulkcarriers en cargojumbo's ons aller milieu en atmosfeer. Hoer verkankerd kunnen een overheid en een industrieel machtscomplex zijn?

 • no-profile-image

  Han

  Dank Leo. Jouw stukjes zijn ook duidelijk en laten geen twijfel bestaan over je visie. nu jij het toch over CO2 opslag hebt en / of neutraal. Las gisteren dat als we de route volgen van >10 % Biofuel toevoeging aan onze benzine en diesel er helaas geen voedsel meer over zal zijn voor de bestuurder van het voertuig. Dus maakt de overheid en industrie geen haast met de Tweede Generatie biofuel, het systeem van o.a. TH Twente (nabootsing v.h. natuurlijke proces) dan zitten we sowieso op de verkeerde weg. Als we generatie II niet met ondoordacht toepassen, zal de bodem uitgeput worden, ondanks de kunstmest en chemie. Nog even terug naar de vraag over het prijsdal, hier kan alleen uitgekomen worden als we bereid zijn het aanbod aan te passen aan de vraag of als we een >Label< in de markt weten te zetten, dat een succes formule in zich heeft. Ik bedoel waar deconsument voor wil betalen. Dit label moet en beschermd en afgeschermd zijn, zodat de productie omvang afgestemd is op de consumptie. Het wild west van de boeren moet afgelopen zijn, anders zal er nooit een prijstop meer komen anders dan door toedoen van natuurlijke debacles.

 • no-profile-image

  Leo van den Bergh

  Er is een zeer ongezonde neiging bij onze overheid om altijd éérst op het kreupele paard te wedden, beste Han. Pas als men in de smiezen krijgt dat het een gelopen race is kijkt men wat verder. Dan komen namelijk ook blinde, beenloze en dode knollen in beeld! Ikzelf richt de blik liever naar wat zinvoller horizonten en zie voor biofuell veel méér kansen in Zeepaardjesweiden. Zeewier en algen bedoel ik dan dus. Het is krankzinnig om biobrandstof te willen gaan verbouwen op de toch al veel te schaarse landbouwgronden die onze planeet rijk is. Kunstmest is natuurlijk ook nooit een zinvolle optie, omdat daarmee de vruchtbaarheid, organische gesteldheid en biologische structuur van de bodem alleen maar verarmen. En zowel de productie als uitspoeling van kunstmest verklooien het milieu. Ik roep ook al jarenlang dat er gewoon op ieder dak van woningen, schuren, stallen en bedrijfshallen zonnepanelen moeten komen, zodat er tot in lengte van jaren ruimschoots voldoende energie kan worden opgewekt zonder dat daarvoor fossiele brandstoffen nodig zijn. Maar daarvan zijn de heren van de Koninklijke Shell niet gecharmeerd! Net zo min als onze doofblind accijnsgraaiende politici! Ziedaar waarom er geen streep wérkelijke verbetering in de toekomstgerichte politiek zit! Ik zie trouwens zojuist dat Jan Warmenhuizen een interessante quote geplaatst heeft in het forum "Proefboerderijen dicht: terecht?" Hij denkt dat men de Waiboerhoeve naar Friesland wil verplaatsen om die gronden te kunnen gaan verkopen. En hij denkt dat dan ook de aanpalende gronden van het ID-Lelystad van de hand zullen gaan. Want daar liggen in totaal bijna 10 km2 rijksgronden die best wel wat handelswaarde hebben! En daar hoeft dan nog geen vierkante meter laagprijzig natuurterrein voor verkocht te worden!
  Terug nu naar de strekking van dit forum. Het is inderdaad cruciaal dat het aanbod aan zuivel, eieren, vlees, groente en fruit eindelijk eens wordt afgestemd op de reëele vraag, zonder met allerlei peperdure subsidieregelingen népmarkten tevoorschijn te toveren en in stand te houden of met kiloknallers boer, dier en consument tekort te doen. Want alléén met reëele markten en tegen redelijke prijzen kunnen boeren en tuinders duurzaam blijven produceren én functioneren!

 • no-profile-image

  Han

  Beste Leo ik kan kort zijn en met mij gelukkig mensen met nog meer verstand van zaken; Politicie zijn alleen uit op korte termijn succesjes en danken hun politieke bestaan aan Hypes van de dag. Er is de laatste decenia geen politieke partij geweest die eens met een lange termijn visie de verkiezing in ging en daarna dit in de Kamer volhield. Het gaat de meesten alleen om eigen EGO te laten strelen.

 • no-profile-image

  Leo van den Bergh

  Zo is het helemaal Han. We zien het nu ook weer gebeuren met de Afghanistankwestie. Dat was al een breekbunt waar het vorige kabinet over struikelde maar nu willen zowel CDA, VVD als Groen Links nog eens zo'n dodelijke koprol gaan maken. Politici leren het nooit en zij zijn het die ons hele pensioenstelsel hebben uitgemergeld, de zorg onbetaalbaar maakten. de openbare nutsvoorzieningen aan de hongerige wolven gaven, het onderwijs uitkleedden, het allochtonenprobleem hebben doen ontstaan, de integratie naar de mallebiezen hielpen, de land- en tuinbouw versjteerden en ga zo maar door. Daarom is het nog een wonder dat dit land economisch nog overeind is gebleven. Maar hoe lang nog??

 • no-profile-image

  Han

  Leo even een opmerking over het onbetaalbaar maken van de gezondheidzorg. Hier ligt op grote schaal zowel het >ouder< worden als het steeds >meer< kunnen aan ten grondslag. Ik ben er vrij zeker van veel oude mensen liever sterven, dan nog maanden / jaren te moeten leven met veel pijn of in het stadium van baby (luiers, gevoed worden) met geen weet van het leven. Of de tegen pool het in leven houden van babies, die nooit een menswaardig bestaan zullen hebben en niet zelf kunnen eten en drinken. Zo kan ik nog wel meer tegen natuurlijke processen noemen, die de gezondheidzorg onnodig duur maken en met de kwaliteit van leven niets te maken hebben.

Laad alle reacties (63)

Of registreer je om te kunnen reageren.