Home

Achtergrond 52 reacties

Help! Vegetariër in Boer zoekt Vrouw

Waarom is zo’n vlotte gozer nog vrijgezel? Dat vroeg menigeen zich af bij boer Frank. Inmiddels is dat wel duidelijk. Hij is een hork die zijn logés een pleeborstel in de hand drukt en ze de les leest over hun eetpatroon.

Het is nogal een opgave om op zondagavond Boer zoekt Vrouw (BZV) te kijken als er op één van de andere netten The Tudors is. De 4,5 miljoen mensen die zondag voor BZV kozen, moeten nu haast wel kramp in hun tenen hebben van het kromtrekken. Want wie kan er ontspannen aanzien hoe geitenboer Frank één van zijn logés de les leest over het feit dat zij geen vlees eet? Hij stak een hele tirade af. Dat mensen dat allemaal zelf moesten weten, maar dat ze hun keus wel goed moesten kunnen onderbouwen. Wat een onzin. Iedereen mag zelf weten wat hij eet, dat hoef je helemaal niet te kunnen onderbouwen.

Sukadelapjes in een kwartier

Maar Frank bleef maar doormekkeren. Dat de meeste consumenten niet wisten waar ze het over hadden en dat de beelden die door allerlei actiegroepen de wereld ingeslingerd worden niet representatief zijn voor de gehele landbouw. Vervolgens bereidde deze vleeskenner sukadelappen in een kwartier. De vegetariër viste uit principe de brokken uit de maaltijd. Dat de anderen dat niet deden, had waarschijnlijk met beleefdheid te maken, niet omdat het zo lekker was. Sukade is immers stoofvlees dat uren moet pruttelen voor het gaar is.

Rust in de slaapkamer

Dan nog de megaboer in Duitsland. De kijkersmeningen over hem zijn verdeeld. De één vindt hem een arrogante hork, de ander vindt hem steeds sympathieker worden. Zelf vind ik het ronduit onbeschoft dat hij één van de dames, die hij tenslotte zelf heeft uitgenodigd om haar beter te leren kennen, stelselmatig buiten de groepsgesprekken houdt door geen Engels te praten. In het Nederlands meldde hij aan het einde van de dag nadrukkelijk dat er niemand toegang had tot zijn slaapkamer, want hij wilde rust. Wat dacht hij nou eigenlijk? Dat de logés elkaar de ogen zouden uitkrabben om meteen de eerste avond zijn kamer binnen te dringen? Hij kijkt te veel tv, vrees ik. En dat deden al die 4,5 miljoen kijkers ook.
Mochten ze volgende week weer allemaal kijken, dan hoop ik dat ze zich realiseren dat niet alle boeren zulke horken zijn als die in BZV. Bij de meeste boeren krijg je als je op bezoek komt een kop koffie aangeboden, en niet zoals bij Frank een pleeborstel om meteen aan de slag te gaan.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Margreet!!!!!!! Het nogal logisch is dat Frank zo reageerde!. Is iedereen nu al de Q-koorts vergeten, de beelden van dode geiten, verslagen boeren, boeren in grote angst dat ook hun bedrijf zou worden geruimd???
  Er is nogal wat gebeurd tijdens de ruimingen door de Q-koorts precies een jaar geleden, dat heeft een enorm diepe inpact gehad op alle geitenhouders! Zoals ik als mijn man herkenden meteen de reactie op Frank's gezicht. Wij snappen het helemaal.
  Wij zijn geëmigreerd en op 26 december vorig jaar heb ik onze oude boerderij in Barneveld bezocht. Of liever, ik wilde dat doen. Maar ik heb gas gegeven en doorgereden. Waarom?? Toen ik tegen mijn zoontje zei "Kijk, daar om de hoek hebben we gewoond" zag ik ze opeens, al die mannen in het blauw-wit op "mijn" erf, en die twee Rendac-wagens voor de boerderij....... Ik had ik méér dan een brok in mijn keel. (Er is genoeg gebeurd in Barneveld-Kootwijkerbroek de laatste 10 jaar).

  Twee dagen later ben ik toch op bezoek gegaan. De verslagenheid van die mensen. Ze vertelden mij dat een boerin had gebeld; die waren net begonnen met hun bedrijf en nog niet geruimd. Die boerin kon niet meer tegen de stress van de onzekerheid "gaan ze bij ons ook alle geiten weghalen, gaan we failliet"?
  En dan de reacties van de gemiddelde burger. Ik heb geen zin om ze te herhalen. Dat kan een diepe wond slaan bij boeren die echt wel van hun vee houden. Die wond lijkt inmiddels geheeld maar dat is het niet, echt!!! Zie ook http://www.vimeo.com/9178051

 • no-profile-image

  Maaike

  Haha Margreet, het zat je hoog?!
  Monique, ik snap jouw emoties, die van Frank ook, maar jùist in dit soort discussies moet je voorzichtig zijn. "De consument" weet veel niet, begrijpt veel niet maar staat best open voor informatie (Tenminste; de Berbertjes onder de consumenten) maar niet zo'n preek die nergens over gaat: zij had het over geen vlees eten, hij brand bio af. Ik moest lachen om haar reactie hoor: 'ik eet ook geen biovlees'
  Maar aan de andere kant vind ik het ook wel goed van hem dat hij een beetje politiek in het romantische programma gooit (hoe horkerig dan ook) Wat jullie?

 • no-profile-image

  BZV

  Ik vond het zeer terecht wat Frank zei!
  en tuurlijk moet je onderbouwen waarom je geen vlees eet. en ik vond haar reden zeer kinderachtig. En als jij ze horkerig vind. Die meiden deden precies hetzelfde toen er een lam op sterven lag. En begin maar eens. Het is toch knap dat zo'n man zonder dat zijn vader boer is nu 1500 melkgeiten heeft. je kunt wel altijd zeuren. Maar je kunt ook naar de positieve punten kijken!!

 • no-profile-image

  sam

  Volgens mij gaat het om de manier van reageren. Die maakt direkt duidelijk waarom deze boer nog vrijgezel is. Hij laat zich helemaal gaan voor de camera, en brengt zo schade toe aan het imago van de landbouw. Ik vindt hem een beetje zielig. Het mooie hiervan is dat weer maar eens duidelijk is geworden dat de buitenkant niet alles zegt . Ben benieuwd hoe het afloopt, maar het zal me niet verbazenals boer Frank vrijgezel blijft.

 • no-profile-image

  Jonas

  De pot verwijt de ketel!! Margreet bewijst hier maar weer eens dat ze horkeriger is dan honderd Franken bij elkaar.

 • no-profile-image

  Maarten

  Ik ken toch maar weinig boeren (collega's) die verachting hebben tegen het biologisch houden van dieren. Normaliter staan biologische boeren hoog in het vaandel bij conventionele collega's. Het is financieel heel ingewikkeld om om te schakelen.

  Een beginnende boer heeft heel veel geld geleend. Ik denk ook dat daar de frustratie is.

  Jammer dat zo'n enthousiaste Wannebee boer als frank in zo'n conventioneel avontuur is gestapt. Het is nu 2x zoveel uitgeven om bij het zelfde doel te komen. Voor bio boeren heb je helemaal niet veel geld nodig maar heel veel kennis en geduld.

  Maarten

 • no-profile-image

  frankie

  Mooie woorden van frank, zo is het maar net dat mag de consument best weten!

 • no-profile-image

  Maaike

  Wat mag de consument best weten? Dat er meer CO2 gebruikt wordt bij bio dan bij gangbaar? En wil Frank er dan ook bij vertellen dat als je naar de hele keten kijkt, het andersom is?

 • no-profile-image

  henk

  Die Frank toch het zat hem schijnbaar hoog ,maar je moet nooit mekaar afbreken toon respect voor mekaars bedrijfsvoeringen of dat nu bio is of gangbaar niemand in de agrasector is daar bij gebaat.
  uit eindelijk maakt het verschil een meerprijs voor iedereen is het allemaal bio dan is er geen meerprijs en andersom als het allemaalgangbaar was dan waren de meeste prijzen nog slechter .

 • no-profile-image

  Sjefke

  Wat Frank betreft deel ik je mening, maar dat van Richard toch niet. Wat een onzin om te zeggen dat die Amerikaanse vrouw er niet bij betrokken wordt. Hij doet juist zijn best, maar kan gewoon heel slecht Engels. Ik vind het daarom geen tactische keuze maar dat is een ander verhaal. Dat verhaal van niet op zijn kamer komen was bedoeld als grap en heeft half Nederland ook zo opgevat. Het lijkt wel of je jaloers bent op de vrouwen die wel nog in het programma zitten.

 • no-profile-image

  De kijker

  Richard is een zeer goede toneelspeler en acteert van begin tot eind. De BZV van een aantal jaren terug was nog vrij puur, nu is alles geregisseerd. Frank en Anita zien elkaar wekelijks in de kroeg en hebben van tevoren een deal gesloten. Het horkige is nog niks bij de "pisbak op poten" van boer Frans.

 • no-profile-image

  Geen kijker

  Wat ik nu niet vat, de ene keer zijn de boeren in het weblog van Margreet de grootste horken en nu niet, maar de tv boeren, waar je van een hele dag filmen, maar een stukje ziet (wat veelal geregiseerd is, de contracten zijn waterdicht voor de deelnemers). Wat is het nu?

 • no-profile-image

  ook

  Enigzins met Magreet eens maar vergeet niet dat er overal cameras bij draaien en dat maakt het allemaal wel ingewikkeld!

 • no-profile-image

  Annechien van Essen

  Boer zoekt vrouw is het enigste programma wat ik via uitzending gemist kijk. Maar je krijgt toch geen goed en realistisch beeld van iemand wanneer er camera's op hem of haar zijn gericht. Mensen oordelen veel te snel dat is mijn ervaring.

 • no-profile-image

  Sjaak

  Toch was ik het helemaal met Frank eens. Alleen hij had het iets subtieler moeten brengen!!

 • no-profile-image

  John

  Geweldig, die reactie van Frank. Bijna elke dag hoor je via de media wel ongenuanceerde negatieve uitspraken over de intensieve veehouderij.Eindelijk is er dan iemand die op een groot podium eerlijk zegt hoe het zit, wordt hij afgebrand door een linkse journalist die notabene mede betaald wordt door mijn abonnementsgeld. Ontslaan zou ik zeggen!!!

 • no-profile-image

  Zandboer

  Enorme hork, zo blijf je wel vrijgezel
  Als de Q-koorts een reden hiervoor is, dan begrijp ik niet dat je je opgeeft. Dus dat is geen reden. Verder is het weer een boer zoekt werknemer met gouden handjes in de keuken gehalte ook vrij hoog. Margreet, perfect verwoord, zoals vaker. Maar je eigen leven beschreven zien worden hebben we vaak wat moeite mee. 9 van de 10 keer verwoord je perfect zoals het gaat, lekker doorgaan.

 • no-profile-image

  Voedselproducent

  Een vegetariër bij de boer is als Wilders in de moskee.

 • no-profile-image

  mooin harry

  magreet noem je boeren horken, het word tyd dat die ziek uitkijkende vegas ,de waarheid horen.boeren zyn nog eerlyk op tv ,daarom kyken er zoveel mensen na.de rest op tv is homo, buitenlander of vegitarier da wordt je toch scheitziek van.magreet ga gauw ander werk zoeken jij hoort niet op deze boeren site thuis!

 • no-profile-image

  bzv

  Magreet hoe kun je Frank beoordelen in 10 min,het is een kei goed jong en heeft eens eerlijke positieve pr voor landbouw gedaan. Frank was meer onder de indruk van die dode geit dat de vegetarier. Het is echt een topboer anders had hij geen inversteerder gehad.
  En richard speelt toneel zegt dat het moeilijk is om de drie te kiezen terwijl eentje al afhaakte en met een ander niet klikte. {het schijnt dat hij in amirka een bedrijf heeft gehad en dat er drie duitsers mee in het bedrijf zitten.

 • no-profile-image

  Ronald

  Nee, Margreet nu sla je de plank echt mis! eindelijk iemand die een discussie aangaat met een vegetariër. En tuurlijk moet iedereen dat zelf weten, maar haar reden was: "ik zag vroeger een dood dier en sinsdien eet ik geen vlees meer". Ja sorry hoor?!

 • no-profile-image

  jan

  Margreet, je hebt gelijk. Niemand hoeft te kunnen onderbouwen waarom hij wel of geen vlees eet. Als de onderbouwing slecht is, ben je dan verplicht om vlees te eten? Dacht het niet. Wij boeren vinden het niet leuk, maar zo zit het wel.

 • no-profile-image

  Henk

  Wat heeft het er eigenlijk mee te maken dat die Frank het goed voor mekaar heeft? Mag hij daardoor doen zoals hij doet? Hij wil zelf met respect behandeld worden, laat hij dat dan ook met anderen doen. En trouwens, eten die vegetariers niet heel veel....geitenkaas?

 • no-profile-image

  Aat

  Margreet, het is wel heel makkelijk om vanuit je luie stoel zo te reageren. Die pleeborstel was niet voor die dame bestemd, ze was gewoon te vroeg. Hij was zelf die WC's aan het schoon maken. Daar had hij aan gedacht.
  Dat hij zijn frustratie over een bepaald onderwerp op een verkeerd moment de vrije loop laat, daar kun je iets van zeggen.
  Maar om op deze manier een column te misbruiken en mensen aan de schandpaal te nagelen.... Zou je zelf het onderwerp van een column willen zijn op deze manier? Ik ben bang van niet. Ik hoop dan ook dat je de volgende keer je column eerst eens 3 dagen weg wilt leggen en hem dan nog eens over zou willen lezen. Daar wordt ie vast niet minder van!

 • no-profile-image

  sjon

  Toch vind ik dat de serie deze keer niet gunstig is het imago van de boeren.

 • no-profile-image

  .

  Margreet, ik ben het echt altijd met je eens, behalve nu dus. NATUURLIJK moet je je eigen mening kunnen onderbouwen, altijd, maar ook als je vegetariër bent. Bovendien vond ik dat Frank helemaal gelijk had, veel consumenten zien 1 documentaire en worden dan vegetariër, zonder ooit op een boerderij te zijn geweest.
  En wat Richard betreft...daar ben ik ook nog niet over uit. Wazig typetje hoor.

 • no-profile-image

  Frank

  "Wonderlijk dat een vlotte Limburgse gozer mee kan doen aan Boer zoekt Vrouw. Hij kreeg meer dan 1.000 brieven."

  Hij is een hork die zijn logés een pleeborstel in de hand drukt en ze de les leest over hun eetpatroon.

  Knap dat je zo snel je mening kunt bijstellen over iemand die je alleen van tv kent........

  Ps. Heb deze week de Boerderij weer met plezier gelezen, ipv van Margreet's Blog stond er reclame, zoals ik het graag zie.

 • no-profile-image

  R. ten Brink

  Ik snap niet dat die dames van hem moeten onberbouwen waarom ze geen vlees eten. Als ik toch geen aardappelen eet moet ik daar dan ook een goed onderbouwde reden opgeven?? Die blijft vrijgezel, geloof me... zeker als je uit 1000 brieven deze 3 kiest, zit niet echt veel vuur in als je het mij vraagt.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Berber mag wel bij mij op de boerderij komen!

 • no-profile-image

  John

  Margreet,Iedereen mag een eigen mening hebben dus jij ook.Maar ik vraag me af of het verstandig is om jouw mening wat betreft de BZV-boeren hier te plaatsen.Hardwerkende boeren horken noemen is niet echt gepast.En al helemaal niet op deze website!!
  Dat het weekblad boerderij niet goedkoop is kan ik wel mee leven,maar niet dat er van dat geld ook nog wat naar jou gaat.

 • no-profile-image

  Maaike

  John, denk je niet dat Margreet bewust zo'n stukje schrijft? Kijk naar de reacties; er komt aardig wat los. Ik kan me goed voorstellen dat ze dit wel had ingecalculeerd maar hoopte dat men ging nadenken: wat is horkerig gedrag? Wanneer moet je een mening kunnen onderbouwen? Hoe denk ik er zelf over? Hoe zou de potentiele koper van mijn product denken? Et cetera.
  Dit is maar een wilde gok hoor. Ikzelf zou het wel leuk vinden als de reacties dààr meer over gingen in plaats van de schrijver afbranden

 • no-profile-image

  John

  Maaike,als Margreet nu aan de lezers had gevraagt:wat vinden jullie ervan,zijn ze niet een beetje horkerig?
  Als ze dat had geschreven had ik niet zo negatief gereageerd.Maar ze drukt er nu in een keer een stempel op.Horken...
  Ik ben een eerlijk persoon en geef dan ook toe dat ik andere collums van haar meestal leuk vind en waardeer.Maar deze keer raakt het mij als boer gewoon.Vandaar mijn reactie.Maar ik denk dat ik volgens Margreet nu ook bij de horken hoor...

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Ik ben het in deze helemaal met John, Enschede, eens. Ik wil Margreet geen hork noemen want dan maak ik me schuldig aan hetzelfde feit als zij, maar feit is wel dat zij wel erg narrow minded is, is dat kortzichtig in het Nederlands ? Als zij met haar verhaal wil proberen mensen wat te stangen en aan te zetten tot discussie dan is het helemaal droevig gesteld met haar om dat te doen over de rug van iemand die zich niet kan verdedigen. Toegegeven, erg tactisch kwam Frank niet over en dat was later ook wel te merken aan de sfeer tijdens het eten maar daarom is hij niet per definitie een hork. Maar we zijn wel wat gewend van Margreet. Ik zou haar dan ook willen adviseren niet meer naar BZV te kijken en zich van elk commentaar op de serie te onthouden. Hier zit geen mens op te wachten.

 • no-profile-image

  Han

  Ik vind de aanhef van het artikel op zijn zachtst uitgedrukt Vreemd. Waarom moet er Hulp komen als er een vegetariër opdukt in Boer zoekt Vrouw. Deze mensen leven ook van landbouwproducten, alleen ze nuttigen geen vlees en soms helemaal geen voedsel van dierlijke herkomst. Ik zie dan ook geen enkele reden om Help te roepen met de nodige uitroep tekens.
  Waarom niet een meer in positieve zin prikkelende kop??

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Een sexy uiterlijk garandeerd geen sexy karakter!!!... Daar ligt het probleem, ook dat is geen nieuws!!!... Uiteindelijk past op elke pot één deksel. Maar als die ''knappe'' Geitenboer geen begrip heeft voor zijn medemens is het beter dat hij alleen blijft!!!...

 • no-profile-image

  henk

  De manier van denken van de schrijver slaat nergens op. Zoek zelf maar eens hulp! Horkerig? Natuurlijk mag je vegetarier zijn, maar mag je dat dan niet vragen warom etc. Nee een discussie die krijg je inderdaad maar ga eens ergens over schrijven wat een buitenstaander wel interessant vindt inplaats van onrust creeren!!

 • no-profile-image

  natuurboer

  Zelfs voor de beste tvprogrammamakers zal het knap lastig zijn om het ware aard van een boer op tv in beeld te brengen. En met die paar uren dat een kandidaatboer bij BZV in beeld komt, wordt het niet meer dan een momentopname uit het boerenleven als geheel. Aan de hand van zulke momentopnames zal het volgens mij moeilijk zijn om over die kandidaatboeren een evenwichtig oordeel te vellen. Ik doe dat in ieder geval niet.

 • no-profile-image

  SG

  Wat mij juist opviel was dat Berber als argument gaf weleens gezien te hebben dat er heel veel dieren bij elkaar in hokken zaten. Zelf is zij nooit op een bedrijf geweest. Ja ze houd echt van dieren, daarom kiest ze voor een boer. Vergeet denk ik dat ook de geiten na verloop van tijd naar het slachthuis vertrekken en daar ook een inkomen uit moet komen. Op het moment dat er een geit onder haar ogen dood gaat blijft zij buiten gewoon koel. Ach ja, ik ben niet de gene om te steunen. Terwijl ieder die van zijn dieren houd zich machteloos en klote voelt als je op zo'n moment niks kan doen. Ik vind Frank een topper, beter dan het gezemel van Marchel.

 • no-profile-image

  Han

  Margreet kan weer rustig slapen de vegetariër is uit Boer zoekt Vrouw verdwenen. Frank zag in Berber geen bevlogen boerin of was hij bang aan de vegaburgers te moeten vroeg of laat?

 • no-profile-image

  dokter

  wat een gezemel over geen vlees eten, drink zelf uit pricipe ook geen fris maar enkel bier. Moet ik dat ook verklaren?

 • no-profile-image

  Han

  @Dokter. Ja graag een verklaring waarom uitsluitend bier en bewust geen fris.

 • no-profile-image

  boer met vrouw

  een ding vind ik wel van mijn collega´s hier. alle boeren reageren gelijk fel, omdat een of andere doos een boer een hork noemt. zeg eens eerlijk. als ik kijk hoe mijn collega´s hierop reageren, nou dan is haar stempel nog terecht ook. waarom zo gefrustreerd reageren als jullie van jezelf vinden dat het niet zo is. dacht dat jullie slimmer waren, er kijkt namelijk geen een burger, consument op deze site. jullie zijn zo gefrustreerd dat jullie er nog in trappen ook. tjonge jonge, jullie werken niet eens zelf aan jullie imago

 • no-profile-image

  jos

  die richard is hij eigenlijk wel clean
  met zijn grote ogen zweverig gedoe bazelt maar wat en als er een vrouwop hem af komt gaat die arm omhoog of er een papagaai op zijn zit, of is dat de rust houding voor zijn biertje?????

 • no-profile-image

  000

  ooo

 • no-profile-image

  Woepie

  Ach Margreet, BZV = is dit kijkvee?
  Kijk liever naar buiten de Natuur in.
  Inderdaad heb respect voor die vrouw want ze is vegetariër, die hebben inderdaad respect voor dieren, ook voor mensdieren zoals wij.

 • no-profile-image

  hans

  Margreet zit niet zo ver van de waarheid af . Dat frank nog met het schoon maken van het toilet gedeelte bezig was en Ivon een handje meehielp , kwam de eerste gast al binnen die pardoes de pleeborstel in de hand gedrukt werd door Ivon. Hier kon Frank niets aan doen . Dat Frank de discussie aanging met Berber over haar vegetarische levens wijze is ieder voor zich zelf. Dat je daarna een stuk vlees op tafel zet waar geen door komen aan is dan heb je niet goed nagedacht over wat je op tafel zet en zet je, je zelf voor schut en geef ik Berber nog gelijk ook om geen vlees te eten. Laat ik wel zeggen dat er bij ons dagelijks een stukje vlees op bord licht. O ja Margreet Welink is ook bij ons geweest en dat op zeer plezierige wijze.

 • no-profile-image

  Geen kijker

  Niemand heeft door hoe ge-regiseerd dat programme is.
  De mensen krijgen een contract,wat zo goed als waterdicht is.
  Hij is echt niet toevallig de wc aan het schoonmaken, blue water zou dat wel een mooi shot gevonden hebben. Elke boer word op een bepaalde manier in het licht gezet.

 • no-profile-image

  Filmmaker

  Alles is geregisseerd, er worden minstens 3 camera's opgesteld en nog een paar mensen crew. Dan moet het nog 3x over. Dus wij zien een korte scene met WC-borstel, op de set is het nieuwe vrouwtje dan al minstens een half uur aanwezig. Het is maar hoe je besodemietert wil worden.

 • no-profile-image

  HERWIN

  Even iets heel anders : er waren gister 5 miljoen kijkers, waarom profiteert de agrarische commercie hier niet van om reclame te maken ? Een ideale mogelijkheid om de sector te promoten dmv imagocampagne of marketing.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Dat denk ik ook @Filmmaker dat wij in het ootje worden genomen!!!... Mensen/kijkers houden van sensatie!!!... Graag in negatieve zin!!!... Desondanks denk ik ook dat 5 milloen kijkers jaloezie kunnen veroorzaken, in het bijzonder bij een Filmmaker.

 • no-profile-image

  Filmmaker

  Dat is het Piet, emotie en ellende verkoopt geweldig goed. Bij elke knal op de Moerdijk stonden honderden toeschouwers te applaudisseren. Bij een auto in de fik grijpen omstanders eerst hun telefoon om te filmen en gaan dan discussiëren waarom niemand de slachtoffers hielp.

 • no-profile-image

  Visha

  Margreet ik waardeer jou kritisch commentaar, heerlijk.
  Een dieren/en natuurvriendin...
  Ga zo door..

Laad alle reacties (48)

Of registreer je om te kunnen reageren.