Home

Achtergrond

Grotere import leidt tot prijsdruk bij glasgroente

In de import van glasgroente zijn de volumes toegenomen. Bij tomaten vooral lijkt de grote aanvoer een tegenreactie op de moeizame aanvoer van de afgelopen weken.

De productie in Spanje is gewoon, maar er was in december onvoldoende transportcapaciteit vanwege sneeuwproblemen.

De prijsdruk lijkt daardoor verklaard, al noemt een andere handelaar de vraag van exportmarkten feitelijk te lauw. Bij tomaten leidt dat tot een handelsprijs van 4 tot 5 euro per 6 kilo. Dat is normaal 2 tot 3 euro meer.

Bij paprika worden wisselende prijzen genoemd. Het Israëlische product brengt iets meer op, maar dat is afhankelijk van de maatvoering. Een handelaar noemt dagprijzen van € 1,20 tot 2 euro per kilo. Voor Spaanse paprika liggen die prijzen tussen de 80 cent en € 1,40. Die prijzen zijn afhankelijk per partij. Voorraden uit 2010 worden tegen lagere prijzen afgezet en moeten ook door de markt opgenomen worden.

Prognose: stabiel.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.