Home

Achtergrond 3 reacties

Friese BSE-koe heeft atypische variant

De Friese koe die eind vorig jaar aan BSE is gestorven, leed aan een atypische variant. Dat meldt het Centraal Veterinair Instituut.

De Friese koe die eind vorig jaar aan BSE is gestorven, leed aan een atypische variant. Dat meldt het Centraal Veterinair Instituut.

Atypische varianten van BSE komen sporadisch voor bij oudere koeien. Wetenschappers denken dat de atypische varianten spontaan kunnen ontstaan. Klassieke BSE komt door besmetting van het voer.
In Nederland zijn tot nu toe vier atypische gevallen vastgesteld. Van de afwijkende BSE-variant zijn twee verschillende vormen bekend, die het L-type of het H-type worden genoemd. De Friese koe leed aan het L-type, dat in Nederland twee keer eerder voorkwam in 2002 en 2003. Het H-type is in 2001 gevonden.

De Friese koe heeft geen verwanten of jaargenoten meer, die een verhoogd risico lopen op BSE.Dat betekent dat noch op het bedrijf in Lippenhuizen, noch op andere bedrijven nog risicodieren geruimd moeten worden.

Het eerste geval van atypische BSE deed zich in Nederland voor in 2001 bij een dertienjarige koe in Berkenwoude. BSE bij de koe werd vastgesteld met behulp van de snelle test aan de slachtlijn.
Het tweede geval deed zich voor in het Zuid-Hollandse Brandwijk bij een tienjarige koe. Ook bij dat dier werd BSE vastgesteld met behulp van de snelle test bij de slacht. Het derde atypische geval was in 2003 in Reeuwijk bij een twaalfjarige koe. Ook dat dier was voor de slacht aangeboden.
Hoewel niet kan worden uitgesloten dat besmet voer een rol speelt bij het ontstaan van atypische BSE, is de veronderstelling dat hier sprake is van spontane gevallen. Zowel Britse als Franse onderzoekers hebben daarvoor aanwijzingen gevonden.

In Amerika vastgestelde BSE-gevallen blijken ook van een atypische variant te zijn. Dat er afwijkende BSE-vormen bestaan is in 2004 voor het eerst in de literatuur beschreven. Van sommige Nederlandse dieren is naderhand vastgesteld, dat ze leden aan een atypische variant.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Johan Abma

  Als er bij die boer maar 1 koe is aangetroffen met BSE dan is het ook niet nodig om direct andere koeien te ruimen.

  En de rest van de boeren daar in de beurt zullen ook wel geen last hebben van BSE.
  Vooral omdat ik weet dat iedereen daar de koeien er tegen in-ent.

 • no-profile-image

  Er bestaat helemaal geen BSE entstof, Johan.

 • no-profile-image

  Helemaal mee eens Geverink. BSE ofwel Creutzfelt Jakob ofwel Gekke koeienziekte wordt veroorzaakt door een prion dat nergens mee kapot te krijgen is. Verbrand bijvoorbeeld een hele koe en het prion blijft in de as achter. Nog nét zo dodelijk als voorheen! Johan Abma verkoopt dus onzinpraat en dat is welhaast net zo gevaarlijk als de ziekte zelf. Een van mijn grootste bedenkingen tegen almaar omvangrijker rundveestapels (zie forum De Weg Kwijt) ligt in het niet denkbeeldige gevaar, dat door de grote massa dieren ziektebeelden te laat worden onderkent. Met alle gevaren van dien!

Of registreer je om te kunnen reageren.