Home

Achtergrond 380 x bekeken 4 reacties

Fluiten naar de centen

Boeren en boerinnen vergeten het vaak, maar ook de financieel adviseur vraagt er niet altijd naar. Vergeet hij het ook?

Pas hoorde ik het weer. Dat een boerenechtpaar al jaren vergeten was om aan het eind van het boekjaar allerlei verrekenbedingen toe te passen. Die verrekeningen zijn er voor de vrouw zodat ook zij een eigen vermogen kan opbouwen. Mooi systeem, maar... als je het vergeet gaat het over. Je kunt niet achteraf zeggen: oeps, vergeten, laten we dat nog even rechttrekken.

Waarom het vaak vergeten wordt, is me niet duidelijk. Door allerlei druktes, is vaak de redenatie. Maar vaak durven vrouwen er zelf niet goed over te beginnen. Het staat zo hebberig, zeggen ze dan. Of ze redeneren dat de financiële positie van het bedrijf toch al wat gammel is, daarom slaan ze zelf maar een jaartje over.

Bescheidenheid siert de mens, maar in dit geval zou ik er toch vanaf zien. Wie zo’n verrekenbeding heeft opgenomen in de huwelijksvoorwaarden, heeft er simpelweg recht op. Voor het geval dat. Dat heeft niets te maken met hebberigheid, het is gewoon zakelijk. Ooit een boerin gehoord die zei: laat de kinderbijslag deze keer maar zitten want de overheid moet toch al zo sterk bezuinigen?

Straks, in mei, loopt het boekjaar voor de bedrijven met een zogenoemde gebroken boekhouding weer af. Dan kunnen de boekhouders weer aan de slag met het opstellen van het jaarrapport. Dat doen ze op basis van gegevens die bedrijven aanleveren. In de praktijk blijkt dat er niet vaak gevraagd wordt of er ook nog iets verrekend moet worden. Waarom weet ik niet, het lijkt me dat een financieel adviseur dat wel zou moeten doen. Misschien vergeet hij het ook? Of acht hij de positie van de vrouw niet zo belangrijk? Wat de reden ook is, voor boerinnen betekent het dat ze er zelf alert op moeten zijn.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boekhouder

  De accountant roert het onderwerp echt wel overal aan. Die laat geen akte onbesproken. Wanneer de klant echter zegt dat het niet zo nodig hoeft, dan schikt hij zich ernaar. Veel vrouwen geven aan dat zij administratie doen, onbegrijpelijk dat dit belangrijke onderdeel dan opzij geschoven wordt.

 • no-profile-image

  nog steeds boer

  We waren zeven jaar getrouwd toen ineens het rekenbeding ter sprake kwam.
  er was nooit iets aan gedaan, het komt er in het kort op neer; wanneer je nooit verrekent hebt, ben je in gemeenschap van goederen getrouwd.
  ik had me er nooit in verdiept, en mijn toenmalige vrouw ook niet, die was druk met andere dingen bezig.
  dus samen de lusten en samen de lasten, lieten we nu meer lasten hebben...
  tja, dan had je maar beter op moeten letten!

 • no-profile-image

  Deze situatie gezien

  Inderdaad je bent verplicht dus als Magreet een beetje had geinformeerd komt de boerin er juist niet karig van af bij geen verrekenbeding, sneu voor die boer of niet?

 • no-profile-image

  MV

  Leuk zo'n verrekenbeding, maar het kan ook tegen je werken als partner met een eigen inkomen. Als er met het bedrijf weinig (fiscaal) verdiend wordt en je (zelfs met een kleine parttime) baan meer inkomsten hebt, ben jij je man geld verschuldigd. Ook al bouwt je man vermogen op omdat het bedrijf in waarde stijgt. Laat je goed voorlichten welk inkomen wordt gehanteerd in het verrekenbeding. Het is een groot verschil of je de winst voor of na afschrijvingen hiervoor neemt. Deze situatie wordt nooit genoemd in de vakbladen maar ik kan me voorstellen dat je in deze situatie niet staat te springen om te verrekenen.

  MV

Of registreer je om te kunnen reageren.