Home

Achtergrond 311 x bekeken

Eerste mensen ontvangen Q-koortsprik

Den Bosch - Bij de GGD Hart voor Brabant in Den Bosch krijgen vrijdag de eerste Nederlanders uit de zogenoemde risicogroep het vaccin tegen Q-koorts.

Het gaat vrijdag om ongeveer 35 hart- en vaatpatiënten die bij besmetting vanwege hun aandoening een groter risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte.

In totaal worden tot eind februari naar verwachting vijfhonderd tot duizend mensen gevaccineerd. Het vaccin wordt aangeboden aan mensen die een ontsteking van de hartklep hebben gehad, een hartklepprothese, een aangeboren hartafwijking of een hartklepprobleem hebben. Als de Q-koortsbacterie zich bij die patiënten op de hartklep nestelt, is dat levensgevaarlijk.

De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt in enorme hoeveelheden vrij bij abortussen van besmette geiten. Sinds 2007 werden meer dan vierduizend mensen ziek, vooral in Brabant. Vorig jaar overleden tien mensen (mede) door de ziekte.

Het vaccin Q-VAX is in Nederland nog niet getest of geregistreerd. Op basis van advies van de Gezondheidsraad is bepaald dat het vaccin niet aan gezonde mensen wordt toegediend.


Of registreer je om te kunnen reageren.