Home

Achtergrond 3 reacties

Duitse varkensprijzen toch gelijk

Het dioxineschandaal werpt zijn schaduw over de varkensmarkt. In heel Duitsland waren vrijmiddag al ruim 4.000 varkensbedrijven vanwege dit probleem gesloten. 3.258 van deze bedrijven liggen in de deelstaat Nedersaksen.

De dioxineproblemen hebben in Duitsland vooralsnog geen gevolgen voor de prijs. Vion-Nord, Tonnies en de Vereinigung von Erzeugergemeinschaften fur Vieh und Vleisch houden de varkensprijzen gelijk. Máár: dit zegt nog niet alles. De slachterijen geven geen weekprijs af. Die prijs wordt maandag al opnieuw bekeken.

Het Deense Danish Crown verlaagt de varkensprijs wel, met €0,02 naar €1,21 per kg geslacht-gewicht. Op de Franse varkensveiling Marché Porc Breton blijft de prijs ongewijzigd: €1,16 per kg geslacht-gewicht. Datzelfde geldt voor Modena, Italie. Hier blijft de varkensprijs steken op €1,24 per kg geslacht-gewicht.

Dat de Duitse varkensprijzen gelijk blijven, is enigszins verrassend. Want de markt is zeer moeizaam. De varkensvleesconsumptie neemt in Duitsland af. Door het dioxineschandaal zijn varkens- en kippenvlees behoorlijk uit de gratie. Consumenten kiezen voor alternatieven zoals rundvlees.

Daar komt bij dat de Duitse vleesexport naar Rusland hoogst waarschijnlijk op slot gaat. Hierdoor blijft er te veel varkensvlees boven de markt hangen. Veel handelaren verwachten om die reden dat de prijzen volgende week gemiddeld een stuiver gaan dalen.

Daar staat echter tegenover dat het aanbod van varkensvlees ook sterk gedaald is. De bedrijven die gesloten zijn, kunnen immers geen varkens meer leveren.

Waarschijnlijk blijft de varkensprijs met moeite gelijk. Maar de markt is nu uiterst grillig. Het vliegt constant op en neer.

De slachtzeugenprijzen zitten zonder uitzondering in de min. De Duitse prijs van de Vereinigung von Erzeugergemeinschaften fur Vieh udn Fleisch zakt met €0,07 naar €1,07 per kg geslacht-gewicht. Danish Crown gaat nog forser onderuit en komt uit op €0,63 per kg geslacht-gewicht.

In Nederland noteert Vion voor slachtzeugen €0,95 per kg geslacht-gewicht. Haarle komt tot €0,76 per kg.

De Duitse biggenprijs blijft net zoals de varkensprijs gelijk. De Nedersaksen-notering voor een big van 25 kg komt uit op €40,50. In Spanje noteert Zamora €35,00 voor een big van 20 kg.

Vion Nederland moet voor de biggen wel een prijsconcessie doen. Hier gaat €2 van de prijs af: €30,00. Ook de DPP-notering zakt, naar €27,00.

prognose:

Varkens en biggen moeizaam stabiel, zeugen gelijk tot iets goedkoper.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Louis

  Dit gaat helemaal fout. Als Duitsland dezelfde consequenties krijgt als wij ± 12 jaar geleden, dan maak je borst maar nat. "Duits varkensvlees (ook al is het afkomstig van Belgische of Nederlandse varkens, het stempel is Duits )uit de gratie" betekent een ramp voor de varkensprijzen ! Let maar op, komende week mag je blij zijn als het bij slechts -/- 5 centen blijft. Als het probleem aanhoudt, zakt de varkensprijs minimaal nog 15 centen extra weg.

 • no-profile-image

  voedsel

  In Duitsland inmiddels meer als 4700 bedrijven vergrendeld vanwege de voedselvervuiling. In Nederland en Belgie is alles nog 100% clean. Je geloofd daar zelf toch niet in hoop ik. Voedselveiligheid voorop en dan de prijs. Vervuild voedsel behoord naar de stortplaats en niet naar de dieren. Vervuilde dieren zijn 0 euro waard.

 • no-profile-image

  Louis

  Ben het met je laatste vaststelling eens. Het probleem is wel dat Duitsland "heer en meester" is op de Europese varkensmarkt. Wat gebeurt er denk je met de prijzen als Duitsland geen levend varken meer uit Nederland wil hebben en geen karkassen meer uit België ?? Houden de Hollanders er elke week ± 100.000 stuks "over" !!

Of registreer je om te kunnen reageren.