Home

Achtergrond 39 reacties

Dioxine nekt varkensprijs

De varkensprijs zit in de min, ondanks de weerstand in de primaire sector. De markt is zeer moeizaam door het dioxineschandaal in Duitsland.

De vraag is erg matig, consumenten schakelen van varkens- en kippenvlees over op rundvlees. Bovendien zit Rusland dicht voor de Duitse export. Het aanbod is dus veel te groot. Daardoor gaat de prijs met €0,03 tot €0,05 per kg naar beneden.

Zolang er niet meer duidelijkheid over het dioxineprobleem komt, zakt de prijs nog verder.

prognose:

dalend

Laatste reacties

 • no-profile-image

  oei

  daar gaan we dan , en nu!!! vrouwen eerst

 • no-profile-image

  VION

  Nu kan VION het vlees extra duur verkopen in Duitsland. De huisvrouwen zullen vragen naar Nederlands vlees.
  Dus VION +10cent. Als zij nu verlagen dan zijn het echte schurken en vullen ze de zakken om nog meer macht te krijgen.
  Wordt wakker collega's

 • no-profile-image

  boze varkenshouder

  ik dacht dat alles te volgen was van zaadje tot karbonade.de cosument wilde dit toch,nu is het zover ze kunnen immers zien en horen waar het besmette vlees is en nu kopen ze het weer geen vlees wat wel gezond is.de consument bepaald wat wij als sector moeten doen,doen we het is het weer niet goed.
  conclusie de hele keten bewaking is een grote fiasco,immers bij elke gebeurtenis zijn wij als sector de sjaak

 • no-profile-image

  onbekent

  waarom lees ik dan bij rundveehouderij dat daar de prijzen ook zakken

 • no-profile-image

  Vion

  Geachte Vion winst, hoe kom je erbij dat Dld nederlands varkensvlees wil?????
  Het vertrouwen in varkens en kipvlees is (hopelijk tijdelijk) weg ongeacht de herkomst. Misschien een leuke tweede baan voor jou om eens mee te werken op een vleesverkoopafdeling van een slachterij.

 • no-profile-image

  Vleesverkoper

  Ik zou het op prijs stellen indien iemand mij komt helpen met de verkoop. Het valt wel mee hoor, er moet nog zo'n 1.500 ton varkensvlees worden verkocht. Kan toch niet moeilijk zijn !!

 • no-profile-image

  Jonas

  Is idd niet zo moeilijk, gooi maar in de vriezer, er komen vanzelf betere tijden dat er vlees tekort is.
  En verder: als het mijn dagtaak was om het vlees zo duur mogelijk te verkopen had ik daar al wel een oplossing voor gevonden. Maar helaas is dat niet jullie dagtaak: jullie moeten tegen elke prijs van dat vlees af zien te komen, dat is het hele probleem.

 • no-profile-image

  varkensboertje duitsland

  val mee dat de prijzen vandaag zijn blijven staan.

 • no-profile-image

  bs

  Dan wordt het tijd dat ze je buiten mikken vleesverkoper helmond!!!

 • no-profile-image

  Vleesverkoper

  Duitsland leek lange tijd wel het Mekka voor de varkenshouder. Kijk maar eens hoe respectvol Duitsland de komende maanden met de varkenshouders om zal gaan. Zolang er zoveel teveel varkens zijn, wordt niet het varken, maar de varkenshouder "uitgebeend". Daar kan ook Duitsland niets aan veranderen, want er is altijd wel een vleesaanbieder, die het voor minder doet !!

 • no-profile-image

  Vleesverkoper

  Er zijn gewoonweg 2 markten van vraag en aanbod. 1, waarin de varkens worden verhandeld. Is er veel aanbod t.o.v. de vraag, dan daalt de prijs en vice versa. Daarnaast is er 1, waarin het vlees wordt aangeboden, met dezelfde marktmechanismen. Doordat beide markten niet op elkaar zijn afgestemd (en door de globalisering is dat ook nagenoeg onmogelijk) krijg je steeds scheve verhoudingen. In 2009 en 2010 hebben de Nederlandse slachterijen gem. 10 cent teveel betaald voor het varken t.o.v. wat ze er voor het vlees voor terug hebben gekregen. Dit is voor de varkenshouder moeilijk te geloven, maar het is wel zo. Feit is ook dat de varkenshouder te weinig krijgt t.o.v. de kostprijs, maar er zijn er verdomme teveel, zodat niet Vion, maar Tönnies de dienst kan uitmaken (lagere lonen, lagere keurings- en productiekosten). Dat lijkt een voordeel voor de varkenshouder maar op termijn moet hij dit dubbel en dwars met rente terugbetalen.

 • no-profile-image

  john

  er zijn gewoonweg 3 markten, een markt waarop de biggen verhandeld worden, een markt waarop de varkensverhandeld worden en een markt waarop het vlees verhandeld wordt.. 17 weken geleden daalde de biggenprijs in 3 weken tijd 10 euro. met de reden: over 4 maanden is er een overschot aan varkens daarom betalen we niet meer voor de big. Nu zijn we 4 maanden verder.. Het overaanbod aan varkens is er... En wat is het voorstel: we houden ons overaanbod aan varkens nog eens twee weken langer in de stal en zorgen dat er nog meer kilo's vlees aan de haak komen! En waarom zijn nu de varkensprijzen laag? er is een overaanbod aan vlees. Ik heb het hier al vaker verkondigd maak biggen van 30 euro 82 kg geslacht en biggen van 50 euro 105 kg kilogram geslacht. Dus i.p.v. varkens vasthouden nu volop varkens naar de slachterij zodat het aanbod aan vlees binnen 4 weken afneemt zodat de prijs weer kan stijgen. ik geloof dat de prijzen van de biggen nu weer rond de 38 euro zitten.. over 17 weken is een geslacht gewicht van 90 kg weer interesant. In alle gevallen blijven de bigkosten per kg geslacht gewicht gelijk. De fokkers worden al afgestraft voor het overaanbod door de lage biggenprijs. straf nu jezelf niet af door die goedkope big op maximaal gewicht te brengen want vlees is er genoeg! Oh ja om te voorkomen dat de biggenprijs explosief stijgt laat je de afdeling een of twee weken leegstaan. meteen goed voor de gezondheid.

 • no-profile-image

  boer

  John, Brabant. Wat lul jij toch altijd onvoorstelbaar dom. Ben je eigenlijk wel boer, of ben je één of andere kut ambtenaar?

 • no-profile-image

  Jan

  John, als ik Piétrainvarkens aan een Duitse slachterij lever op 82 kg geslacht gewicht word ik overal op gekort kwa punten, want alle onderdelen zijn veel te licht. Ik heb dus en te weinig punten en te weinig kilo`s. Da`s twee keer niks. Volgens mij hou ik zo het hoofd in ieder geval niet boven water, of zie ik dat verkeerd?

 • no-profile-image

  pijnenburgkoek

  Vleesverkoper helmond de slachterijen hebben niet 10 cent teveel betaald maar 25 cent te weinig gebeurt

 • no-profile-image

  john

  waarom lul ik nu zo onvoorstelbaar dom! ik snap ook wel dat sommige kortingen hard doortellen in de uitbetalingsprijs. maar 10 cent korting of 40 cent onder de kostprijs uitbetaald worden??? Door die kortingen en toeslagen zitten we juist in de tang van de slachterijen, groothandelaren en supers. We worden gedwongen om elke big om te zetten in een varken van 95 kg ongeacht de hoeveelheid benodigd vlees. ik zie een andere optie en dat is flink wat biggen slachten als de prijzen slecht zijn maar dat geeft pas effect over 4 maanden.. nu lichter leveren over 4 weken en minder zeugen houden en insemineren over 11 maanden. Het beste is alledrie de acties tegelijk uitvoeren maar hoe krijgen we dat georganiseerd???? Als we nu in europa nu eens naar een systeem gingen waarbij iedereen voor 80% van de productie van de afgelopen 3 jaar de kostprijs ontvangt. In de overige 20 % worden de schommelingen opgevangen van de markt. Dan weet ik zeker dat er veel beter wordt gereageerd op de markt van vraag en aanbod dan dat we nu doen. Als je voor 80 % van de biggen 50 euro ontvangt en in een slechte tijd voor de overige 20% 5 euro dan verdwijnen er in een vroeg stadium al veel biggen van de markt wat uiteindelijk een kleiner vleesaanbod betekent!. Willen we in europa weer geld gaan verdienen met het produceren van vlees dan zullen we gruwelijk goed in moeten spelen op de markt van vraag en aanbod en dat is verschrikkelijk moeilijk met een product wat 11 maanden nodig heeft om gereed te komen.

 • no-profile-image

  Boer

  @ John , In mijn ogen lul je niet !
  Ik hou wel van z'on doorzetter die er blijft op kloppen tot dat iedereen het snapt . Ik denk dat John goed genoeg weet dat wat hij beoogd bijna niet vrijwillig haalbaar is . Maar dit neemt niet weg dat wat hij zegt wel degelijk effect zou hebben . Maar je kan dat niet vrijwillig voor elkaar krijgen. Hoe dit wel kan weet ik ook niet ;

 • no-profile-image

  Boer

  Aan de reactie van boer hard zand is te merken dat hij zwaar overspannen is en dat is al erg zat. John zit op het goede spoor. Alleen kun je de conclusie trekken dat je van lichter slachten naar biggen uit de markt nemen, vanzelf bij minder zeugen uitkomt. Of minder maar betere biggen per zeug, maar dat is voor velen vloeken in de kerk.

 • no-profile-image

  voedsel

  @john en handelaar. Julie praten over 2 of 3 markten inzake de prijsvorming. Ik denk dat er nog een 4-de markt is n.l. die van de vervuilde varkens. Dioxne nekt varkensprijs dus. Vervuilde varkens zijn 0 euro waard

 • no-profile-image

  Jan

  Er is geen mester te vinden die pietrainvarkens op 82 kg gaat leveren aan Duitsland John. Je moet wel realistisch blijven. Opzich heb je wel gelijk maar er gaat niemand aan meewerken. we zijn al verdeeld over een leveringsstop aan de slachterij. Ik ben bang dat er niets gaat veranderen want de verdeeldheid is te groot. En er zijn nog steeds mensen die wel geld verdienen aan de varkens want er worden nog genoeg nieuwe stallen gebouwd en er komt geen varken minder in Nederland. De lease rechten gingen nog van de hand voor 20 a 25 euro.

 • no-profile-image

  biggefokker

  In Duitsland moeten ze zeer snel met oplossing komen het liefst alle varkens die met dioxine vervuilt voer ruimen. Al moet de hele sector het samen betalen hebben we 2 vliegen in 1 klap.

 • no-profile-image

  voedsel

  @biggenfokker. Als ze dan ook de nederlandse verdachte varkens pakken en opruimen is klap 3 begrijp ik, en als ze ook de verdachte varkens in Begie opruimen is klap 4. Ik denk wel dat dan de biggen inderdaad duur zullen worden

 • no-profile-image

  x

  Op zich John heb je niet zo'n verkeerde ideeen, alleen de markt samen gaan reguleren lukt toch nooit. Het is zoals altijd vraag en aanbod. Dus troost je maar met de gedachte "hoe dieper het dal, hoe hoger de piek" Het is wel een kwestie van lange adem
  Hoe je het ook wendt of keert de dioxine kost de varkenshouderij weer veel geld en versnelt weer de koude sanering.

 • no-profile-image

  Bennie

  De hoge prijzen die nog voor rechten betaald worden, geven inderdaad de indicatie dat het voor de betere ondernemers goud is in de varkenshouderij. Je ziet het ook op de handelssite van ForFarmers, waar voor vele miljoenen aan aandelen van boer naar boer gaan. De één moet er van af en casht zijn tonnen, de ander past het er nog wel bij.

 • no-profile-image

  john

  als de slacherijen de gewichts toeslagen/kortingen zouden koppelen aan het varkensaanbod en vraag zouden we al flinke stappen kunnen zetten. Misschien dat we in europa naar een tabel moeten met gewichts toeslagen/kortingen en dat alle slachterijen zich daaraan moeten houden: anders geen varkens!. De biggenprijs van 17 weken geleden zou een goede indicatie hiervoor kunnen zijn. En willen ze toch zware varkens? dan maar gewoon netjes betalen.

 • no-profile-image

  Boer

  Hoe dieper het dal hoe hoger de prijzen achteraf ; > Daar geloof ik niet meer in omdat volgens mij de retail maximum de KOSTPRIJS ZONDER MARGE wil betalen ; Ongeacht of er nu een groot of klein aanbod is . Misschien hebben we bij een lager aanbod recht op + 30 cent ; de retaili is zo machtig dat ze er alles aan zullen doen om er maar 10 cent van aan ons te geven. ivm de gewichtstabel waar John het over heeft kunnen we volgens mij wel voorkomen dat de prijs een echte val doet zoals de laatste weken. Hiermee heb ik niet gezegd dat er gouden tijden komen maar misschien wel wat draaglijkre tijden ;

 • no-profile-image

  once upon a time

  Lichter slachten en aanbodregeling is nooit regelbaar omdat je met teveel spelers op de markt bent !
  Wat volgens mij wel regelbaar is door de overheid dat is produktiebeperkingen !
  Bvb, je hebt 200 vergunde zeugen(gesloten bedrijf) dus mag je op jaarbasis 5000 mestvarkens aanleveren ! Als open bedrijf mag je 5400 biggen verkopen ! Als je deels afmest 5200 mestvarkens/biggen ! Waar ik dus naartoe wil, er is teveel vlees op de markt en dus moet er minder geproduceerd worden ! De technisch betere kwekers zullen geen 200 zeugen nodig hebben om die 5000 mestvarkens te verkopen, hun winst bestaat er dus in om met zo weinig mogelijk zeugen je max capaciteit aan te leveren ! Tis maar een begingedacht maar mss zit er wel stof in om verder op na te denken !

 • no-profile-image

  slachtoffer

  Collegas, afgelopen jaar heb ik ook weer meerdere gesprekken gevoerd met DE-Heus voeders i.v.m. aanlevering van chemisch verontreinigd voer. Een gesprek indeze met het Produktschap voeders wil DE-Heus voeders niet. Een beetje voedselverontreiniging kan geen kwaad zegt men en als de overheid vind dat er schade is dan moeten ze dat maar zelf betalen. Onderzoek hebben ze tenslotte ook zelf gedaan met de uitslag boven de normering. Uitspraken die letterlijk gedaan zijn aan de keukentavel in 2010. Als er tengevolge van dergelijke standpunten de consumenten , dus onze betalers van het vlees uiteindelijk misleid worden vind ik triest als dit in Nederland kan. Ik ben daarom van mening dat zolang er geen verplichte openheid en transparantie is , er ook niemand kan garanderen dat ons vlees veilig is, met alle gevolgen van dien , zoals grote prijsdruk en ellende uiteindelijk ook weer bij ons op de boerderij.

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  er wordt hier gesproken over de overheid moet europees een produktiequotum gaan regelen wat zijn jullie dom dat betekend dus dat dat geld waard wordt als het zover komt gaan boeren hier dus van kopen en verkopen zodat makelaars en banken nog meer kunnen melken en dus kostprijsverhogend voor de producent je moet gewoon goedkoop produceren als je merkt dat je dit niet meer kunt heb je dus te veel kosten dit komt niet doordat de varkens geen geld meer opbrengen maar dat de kosten te hoog zijn varkensrechten dure stallen onverantwoorde financieringen mestkosten en dergelijke het feit dat de financierders de bedrijven door laten gaan heeft te doen met eigen belang de leveranciers van de bedrijven hebben een zeer groot belang ieder bedrijf er door te helpen vervolgens werkt onze varkenscyclus niet meer omdat financieel ongezonde bedrijven door blijven produceren voor de banken en toeleveringsberdijven is dit oke maar de bedrijven worden zo leeg gezogen en de ondernemer zit gevangen deels ook eigen schuld je hoeft niet alle adviezen op te volgen al lijken nog zo goed bedoeld een advies wordt altijd gegeven naar eigen belang als ze niks meer aan je verdienen kunnen laten ze je vallen als een baksteen

 • no-profile-image

  Vermeerderaar

  Klopt wel. Voorheen ook 2000 euro per zeug en meer gefinancierd gezeten, maar door orde op zaken te stellen en onrendabele zaken af te stoten, nu een gezond bedrijf met minder dan 1000 euro financiering. Gewoon 28 biggen, ruim 1000 kilo basisvoer per zeug en met 400 zeugen een normale werkweek van acht tot zes. Het opgejaagde uit het verleden was in ieders belang, maar uiteindelijk niet dat van ons gezin.

 • no-profile-image

  knorknor maar niet tevree

  HE Brabantsduitserke, auuuu dat doet pijn, maar ja de WAARHEID doet altijd PIJN

 • no-profile-image

  Jan

  De overheid gaat geen productiequotum regelen. Het melkquotum wordt ook losgelaten en dat is een sector waar ze in Europa altijd wel zuinig (of gul met subsidie) op zijn geweest. Een ander gaat het voor ons niet oplossen we zullen het zelf moeten doen. Iedereen geeft af op de slachterijen maar een slachterij moet zijn grondstof varkens zo goedkoop mogelijk inkopen en het vlees zo duur mogelijk verkopen aan de supers. De supers zijn het wel met elkaar eens en geven niet teveel geld uit, de boeren worden het nooit eens en willen graag werken voor niets. Zolang de varkens blijven komen is er geen noodzaak voor de slachterijen om veel te betalen voor de varkens. Wat je als individuele boer kunt doen is zorgen dat jouw kostprijs lager is dan die van je concurrent. Dus niet teveel geld naar de bank brengen, de voerleverancier uitknijpen en technisch goed draaien en dan maar hopen dat er in Europa een keer minder varkens komen. Of je stopt en gaat wat anders doen. Een goede ondernemer kijkt verder dan zijn boerderij.

 • no-profile-image

  Jan

  Wijze woorden Brabantsduisterke, maar of iedreen dat snapt hier, daar heb ik mijn twijfels over.

 • no-profile-image

  kieke

  is ook een erg lange zin van Brabantsduisterke of brabantsduitserke

 • no-profile-image

  paul

  @brabantsduitserke de punt zit 2 knoppen verder naar rechts t.o.v. de m.

 • no-profile-image

  Geert

  Paul, begin Brabantsduitserke met een hoofdletter. Erachter zet je een komma, deze zit links naast jouw punt.

 • no-profile-image

  vandendomme

  Net als in moerdijk alles ontkennen en niet op stoffen gaan onderzoeken die je tegen kunt komen maar op stoffen die je niet tegen komt.
  En de vervuiler van het voer in een groep van getroffen boeren los laten.
  Mij kost het ook een paar duizend euro en kan het eigenlijk nu niet gebruiken.

 • no-profile-image

  arie

  hoe gaat het eigenlijk in de varkenshouderij is het nog kostprijsdekkend of is het weer een drama.
  errlijk graag ik ben zelf boer en weet dat niemand hoeft te weten waarvoor je eventueel leveren kan.

 • no-profile-image

  ikke

  er zit nog genoeg uitbreiding in, naar gelang de vraag, arie. Er worden ook nog genoeg nieuwe stallen gebouwen, en er wordt nog geklaagt. Als dit allemaal niet meer gebeurd moet je je zorgen gaan maken

Laad alle reacties (35)

Of registreer je om te kunnen reageren.