Home

Achtergrond 214 x bekeken

'De tijd gaat door, de overheid weet nog van niets'

Met de melk van Zuid-Hollandse veehouders blijkt niets loos, maar dat is dan ook het enige dat anderhalve week na de chemiebrand op Moerdijk duidelijk is. Onbekend is nog steeds hoe te handelen met nu oogstbare gewassen als spruiten en enkele andere koolsoorten, en welke gebieden vrijgegeven kunnen worden, bleek vrijdagavond tijdens een bijeenkomst in Dordrecht, die was georganiseerd door LTO-Noord.

“Het is welbeschouwd onacceptabel dat we 10 dagen na de brand nog steeds wachten op duidelijkheid over de gevolgen voor de gebieden onder de rookpluim van Moerdijk”, opende provinciaal voorzitter LTO-Noord voor Zuid-Holland die bijeenkomst die door zo’n 300 betrokkenen werd bezocht. “De directe en indirecte schade loopt per dag op. Het is duidelijk dat de maat bijna vol is, Ik merk dat steeds weer in gesprekken met de leden.”
Die zo gewenste klaarheid moet op de eerste plaats komen van de nieuwe Voedsel en Warenautoriteit, die staatssecretaris Bleker moet adviseren over welke gebieden vrijgegeven kunnen worden, en waar eventueel nog aanvullend onderzoek nodig is. Het was uitgerekend de VWA die in Dordrecht niet aanwezig was, zeer tot ongenoegen van de zaal. De instantie was wel uitgenodigd, maar had afgezegd vanwege overleg op hetzelfde moment Den Haag met bij de brand betrokken ministeries over hoe verder te handelen. Tijdens de bijeenkomst werd niet duidelijk wat dit opleverde.

Wel aanwezig namens de aanwezig namens de overheid was het RIVM, verantwoordelijk voor de monsternemingen in het gebied. Volgens woordvoerder Rein Woittiez zijn er op de dag van de brand en in de dagen erna 200 monsters genomen, van gras, stof, die zijn geanalyseerd op dioxine, zware metalen en dioxine. Op 7 januari is gemonsterd in spruiten. “Hoe kan het dan zijn, dat er een week later nog steeds geen rapport ligt, met concrete informatie per regio”, drong de zaal meermalen doordringend aan. “De schade is nu al groot, maar als de overheid nog een paar dagen wacht met het scheppen van duidelijkheid, weten we zeker dat dit seizoen verloren is”, reageerde een spruitenteler. “Van een collega in Groningen hoorde ik dat hij geen spruiten meer mag leveren. Hij belevert Aldi en Lidl, die hebben de deur kennelijk dicht gegooid voor alle spruiten uit Nederland.”

Het onbegrip werd nog groter omdat uit analyses door geaccrediteerde laboratoria van gewasmonsters die zijn genomen in opdracht van telers en afzetorganisaties, consequent geen verontrustende bevindingen blijken. “Op bedrijven en in het handelskanaal worden jaarlijks duizenden monsters om de voedselveiligheid aan te tonen”, werd vanuit de zaal gereageerd. “We zijn daar als sector zelf verantwoordelijk voor. De afgelopen veertien dagen hebben we ook monsters genomen, even zorgvuldig als altijd. Die uitkomsten zijn goed, ze liggen bij de overheid. Doe er iets mee!”

Voorzitter Van Dorst kreeg aan het eind nog een opdracht mee. Als de overheid aanstaande maandag nog niet in staat is om duidelijkheid te verschaffen over wat wel en niet mag met onze spruiten, is LTO-noord dan bereid samen met de handel aan tafel te gaan zitten, om vast te stellen welke gebieden vrijgegeven kunnen worden. “Dan kunnen we daar weer aan de gang.” Van Dorst: “Weten we maandag niets, dan hebben we overleg”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.