Home

Achtergrond 384 x bekeken

CBS: voedingsuitgaven sterk gestegen

De groei van de uitgaven aan voedings- en genotsmiddelen ligt met 2,4 procent bijna op hetzelfde peil als de totale consumptiegroei van 2,6 procent. Die totale groei is de sterkste in drie jaar, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag bekend.

Consumenten gaven in november 4,7 procent meer uit aan duurzame goederen. Net als in voorgaande maanden werd er fors meer besteed aan nieuwe auto’s. Ook kleding, schoenen en huishoudelijke artikelen waren populair.

De relatie tussen de consumptie en uitgave voor voeding is geen vaste, blijkt uit gegevens van datzelfde CBS. In 2008 lag door hoge voedingsprijzen en terughoudende consumentenuitgaven de verhouding totaal anders. In 2009, het dieptepunt van de crisis bleken de uitgaven aan voeding stabieler dan die aan duurzame goederen. Dat was een bewijs van de stelling in alle economieboekjes.

Nu de bestedingen toenemen en ook de voeding weer duurder wordt, trekken beide grootheden met een zelfde snelheid op.

Bijna 1 procentpunt van de totale consumptiegroei komt overigens voor rekening van het hogere gasverbruik van de huishoudens. Deze bijdrage is bijna net zo groot als die van de toegenomen bestedingen aan duurzame goederen. De verwachting is dat de energiecomponent ook in december een grote rol speelt in de bestedingen. De koude maand zorgde voor een steviger gebruik van gas voor verwarming.

Overigens berekende het Nibud dat een gezin in Nederland gemiddeld € 14,51 uitgeeft aan voeding per dag. Zo’n gezin bestaat uit een vader en moeder en twee kinderen. Naarmate het inkomen hoger is, wordt er over het algemeen meer aan voeding uitgegeven, blijkt uit cijfers van Nibud.

Of registreer je om te kunnen reageren.