Home

Achtergrond 2891 x bekeken 2 reacties

Brons Voorthuizen besparend bezig met natte kalvermelk

Kostenbesparend en ook nog eens groen. Zo prijst Brons Voorthuizen het door haar zelf ontwikkelde concept van ‘vloeibare kalvermelk’ aan.

Blankvleesproducenten die hun kalveren voeren met wei en vetten van Brons, besparen vergeleken met het gebruik van kalvermelkpoeder, 20 tot 30 euro aan voerkosten per dier.

Inmiddels zijn er al heel wat vleeskalverhouders die hierdoor over de streep zijn getrokken en met Brons in zee zijn gegaan. Sommigen nemen zowel vetten als wei af, anderen betrekken alleen vetten. Wie natte kalvermelk afneemt, kan desgewenst ook afspreken dat Brons zorgt voor de afzet van de vleeskalveren.

Brons is van huisuit een gewone mengvoerfabrikant met een eigen merk kalvermelkpoeder (Vemello). In 2002 begon de onderneming te experimenteren met het gebruik van ‘vloeibare kalvermelk’. Dat klinkt voor de leek als dubbelop, maar de gangbare kalvermelk wordt aangeleverd in poedervorm. Brons slaat met het nieuwe concept de fase van het indrogen en verpoederen van melk, wei en vetten over. Daarmee bespaart het ook veel op energiekosten en dus eveneens op de kostprijs van het voer. De wei wordt direct en zo vers mogelijk van de kaasfabriek naar de kalverhouder gebracht. Het vet wordt eerst gemengd in een speciaal ontworpen vetmenglijn in Voorthuizen. De voornaamste ingrediënten zijn kokosolie, rundvet, varkensvet, lecithine en emulgator. maar de precieze samenstelling van het vetmengsel luistert nauw, verzekert directeur Lammé Brons.

Het idee om vloeibare kalvermelk te gebruiken, stamt niet van Brons zelf, zeggen Lammé Brons en verkoper Gert van Essen. “ In Duitsland werd het 15 tot 20 jaar geleden al toegepast,” zegt de laatste. “Maar de techniek is nu sterk verbeterd èn de stalgrootte is nu beter passend.”

Om vloeibare kalvermelk goed te kunnen inzetten, is een stalgrootte vanaf 800 vleeskalveren nodig. Anders zijn de logistieke kosten en de voersnelheid niet optimaal. Gedurende de eerste jaren moest het voerproces nog worden verbeterd. “Nu hebben we het concept technisch gezien 100 procent op orde,” meent Van Essen.

Essentieel voor het behalen van goede resultaten met vloeibare kalvermelk is een hele hygiëne. Lammé Brons: “De aangeleverde wei moet rechtstreeks vanuit de kaasfabriek naar de kalverhouder worden gebracht, zonder tussentijds overpompen en/of homogeniseren, hebben we ontdekt. Ook van belang is om twee tanks te hebben staan voor de wei, zodat geen oude en nieuwe wei wordt vermengd en tanks steeds goed gereinigd kunnen worden.” Naast de twee tanks voor de wei is een vettank nodig.”

Wie begint met vloeibare kalvermelk, krijgt eerst duidelijke gebruiksinstructies. Volgens Brons zijn er voor het overige geen belemmeringen die een onmiddellijk succesvol gebruik in de weg staan.
De kalvermelkproducent realiseert zich dat de financiële voordelen van haar concept verdwijnen zodra iedereen natte kalvermelk gebruikt, of als de grote integraties er volop in stappen. “We hebben ook getwijfeld of we er wel mee moesten beginnen, maar het is ook een ontwikkeling die je toch niet kunt stoppen,” zegt Lammé Brons. “Als wij het niet deden, pakte een ander het wel op.”

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    kalf

    ze vergeten hoeveel kilo OTC er bij moet????

  • no-profile-image

    Dit bericht is al redelijk gedateerd. Dit gebeurt al jaren. Leuk reclame-verhaaltje, maar wat Fuite en vdBor doen is veel interessanter en actueler. Komt daar ook nog eens een verhaaltje over.

    @ kalf, wij zijn niet meer OTC of andere middelen nodig en doen dit al 10 jaar. Het uiteindelijk product (de melk) is nl gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.