Home

Achtergrond 232 x bekeken

Britse benadering GLB valt niet goed bij Ciolos

De Britse minister van plattelandszaken (en landbouw) Caroline Spelman houdt vast aan de lijn die Londen altijd al volgt: het gemeenschappelijk landbouwbeleid moet helemaal overhoop en de directe betalingen aan de boeren moeten ook drastisch omlaag. Maar landbouwcommissaris Dacian Ciolos denkt al op voorhand dat ze daar niet ver mee zal komen: ”Spelman zal er een heel zware dobber aan hebben om de andere landen te overtuigen.”

Voor de Britten is directe steun aan de boeren al langer een doorn in het oog. Zij vinden dat ook de landbouw zo veel mogelijk aan de markt overgelaten moet worden, zoals ook de banken, supermarkten en noem maar op welke sector de vrije teugels hebben. ”Het GLB blijft de handel verstoren doordat het tot hoge prijzen binnen de EU blijft leiden. Dat leidt weer tot hoge invoertarieven en het gebruik van exportsubsidies om overschotten weg te werken. Als we op dezelfde manier door blijven gaan, dan smoren we de overgang die we nodig hebben naar een markt die ook in de toekomst de Europese landbouw kan laten voortbestaan. Daarom moeten we het nieuwe GLB fundamenteel anders maken.”

Spelman bedoelt daarmee dat boeren nog wel steun mogen krijgen voor milieuzorg of landschapsbeheer – openbare diensten, zoals zij het noemt – maar geen directe inkomenstoeslagen meer. Op de achtergrond speelt uiteraard mee dat die Britten ook eigenlijk tegen alles zijn wat van de EU en uit Brussel komt, iets wat al sinds het beruchte zwaaien met de handtas van Magaret Thatcher duidelijk is.

Commissaris Ciolos stelt echter al op voorhand dat Spelman in het komende EU-overleg daarmee een roepende in de woestijn zal zijn. ”Het zal voor de Britten ontzettend moeilijk zijn om Brussel en de rest van Europa te overtuigen dat we het uitfaseren van directe landbouwsteun meer ambitieus aan moeten pakken. Mijn ambitie is zeker niet om de capaciteit van het Europese landbouwbeleid terug te draaien. De Britse minister zit duidelijk in een andere cultuur dan wij, maar in de EU worden besluiten genomen door 27 ministers en het Europees Parlement.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.